Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

static keyword, varijable

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: static keyword, varijable

[ Pregleda: 1856 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Dark Shadow
Srbija

Član broj: 308945
Poruke: 6
*.dynamic.stcable.net.



Profil

icon static keyword, varijable09.05.2014. u 08:13 - pre 75 meseci
Pozdrav. Počeo sam skoro da učim PHP, i kao što to obično ide kod početnika , ne mogu da shvatim odredjene stvari. Mene buni (verovatno će nekome ovo biti smešno) static keyword u objektima. Ne razumem za šta bi to moglo tačno da se koristi. Šta to tačno može a šta ne može da koristi static metode i ostalo što je proglašeno static u nekoj klasi. Ako neko može da mi da neki primer bio bih zahvalan.
 
Odgovor na temu

plus_minus

Član broj: 289459
Poruke: 2242
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: https://hardcoder.xyz


+2244 Profil

icon Re: static keyword, varijable11.05.2014. u 14:28 - pre 74 meseci
Kada nešto deklarišeš kao 'static' za to svojstvo ili metodu ne postoji $this->something već 'self::something' ili 'static::something'

Late Static Binding
Bind == Vezati / Vezivanje.

Statično vezivanje svojstava u toku procesiranja/parsovanja.

Kada vršiš nasleđivanje/produžavanje klasa (extends) i u klasi koju si nasledio već imaš statična svojstva/metode, za ta statična svojstva ili statične metode koje se nalaze u nasleđenoj/prethodnoj klasi, koristiš static::funcName() i onda ne bi trebalo da dođe do neočekivanih rezultata, tipa da to i to svojstvo nije poprimilo drugu vrednost - a trebalo je.

E sad.. ako si tek krenuo da učiš PHP, a već se interesuješ za OOP,
reci mi da li znaš šta se ovde u donjem primeru dešava?

Code (php):

header('Content-type:text/plain; charset=utf-8');

ob_start();
foreach(unserialize(base64_decode(
     implode("", array(
          'YTo1OntpOjA7czo5OiJp',
          'bnRlcmZhY2UiO2k6MT',
          'tzOjU6ImNsYXNzIjtpOj',
          'I7czo4OiJjb25zdG',
          'FudCI7aTozO3M6O',
          'DoicHJvcGVydHk',
          'iO2k6NDtzOjY6Im',
          '1ldGhvZCI7fQ=='
     )
))) as $n=>$v)
echo "$n - $v \n";
$a=ob_get_clean();

exit('In most common PHP OOP practices,
the following @types are being used: '
."\n\r$a");

 


Ako ne znaš ili ti nije jasno, moj ti je savet da STOPIRAŠ sa OOP i prvo savladaš "fundamentalije" php-a.
Na taj način, biće ti neizmerno lakše da pokapiraš sve povodom OOP-a i kreneš da to i koristiš u produkciji.

[Ovu poruku je menjao plus_minus dana 11.05.2014. u 15:44 GMT+1]
about:networking
 
Odgovor na temu

Gost




Profil

icon Re: static keyword, varijable11.05.2014. u 16:50 - pre 74 meseci
Hvala na odgovoru. Nije mi jasno šta se dešava u primeru koji si naveo, mada znam ponešto o array, foreach i implode, dok za unserialize i base64_decode ne znam. Krenuo sam sa HTML5 i CSS, ali mi je preporučeno da se prebacim na PHP jer se to više traži, a i meni bi više odgovaralo da budem (ako bude sreće) back end developer. Znam osnovu što se tiče HTML i CSS. E sad , što se tiče učenja php-a, tu sam krenuo prvo na w3schools, ne nešto dugo, a zatim se prebacio na knjigu Learning PHP, MySQL, JavaScript, and CSS, 2nd edition , i po njoj i radim neke vežbe i primere. Stigao sam do objekata, i tu me je zbunila ta static property ili metoda. Nisam se bacio odmah na OOP nego samo idem po knjizi.
 
Odgovor na temu

plus_minus

Član broj: 289459
Poruke: 2242
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: https://hardcoder.xyz


+2244 Profil

icon Re: static keyword, varijable11.05.2014. u 16:57 - pre 74 meseci
Ok.

Ako hoćeš da radiš sa php-om -> php manual

Pa, ako znaš engleski, ne treba ti više ni jedna stanica osim ove gore.
Matični php.net sajt i manual koji se nalazi na sajtu, koji se može preuzeti i offline u .chm formatu pa udri po tekstualnom editoru.

Od w3schools beži kao đavo od krsta. Tamo nema ništa kako valja za php.
Za html/css/js onako. Može da posluži za sitnice, ljudima koji tek kreću, ali za php, w3schools je jako loš.
about:networking
 
Odgovor na temu

Dark Shadow
Srbija

Član broj: 308945
Poruke: 6
*.dynamic.stcable.net.



Profil

icon Re: static keyword, varijable11.05.2014. u 18:58 - pre 74 meseci
Ok hvala još jednom :)
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: static keyword, varijable

[ Pregleda: 1856 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.