opmo Beograd
Član broj: 87495 Poruke: 75 95.180.72.*
|
Da ne otvaram novu temu, radi se o slicnoj situaciji.
Povezao sam desktop i laptop racunar na mikrotik a onda na kablovski Thomson modem (Ikom). Mikrotik je RB600A, na ciji WAN port sam povezao kablovski modem, a na jedan od LAN portova, utp kablom, desktop racunar. Laptop racunar bih povezao preko WiFi mreze (na WLAN karticu u Mikrotik-u).
Desava mi se sledece: imam internet na oba racunara, onda u nekom trenutku pukne na laptopu recimo ili na desktopu, pa se ne vrati sve dok ne resetujem Mikrotik. Za to vreme, dok nemam internet na nekom od racunara, na Mikrotiku je normalno dostupan Internet (mogu da pingujem adrese sa Interneta i sl.). Ovo se ne desava na recimo 4h koliko je vreme za dobijanje nove IP kod provajdera i sl. vec bez nekog zakona. Jedino sto sam mogao da ustanovim je da ako prvo upalim desktop i sve ok, onda ponekad upalim laptop i kad on dobije Internet, desktop ga izgubi, ali ne uvek...
Kada prikljucim samo desktop racunar direktno na kablovski modem, ovo se ne desava (gubljenje Interneta).
Podesavanja Mikrotika su jednostavna, na WAN portu je DHCP klijent ukljucen, adresu uvek dobija od modema ok. Adresa na LAN portu/interfejsu je staticka (recimo 192.168.1.1/24), a naravno i desktop racunara isto. Ne pitajte me za masku sto je ta ako prikljucujem samo po jednog jos :) Na racunaru podesim adresu 192.168.1.2/24, gateway 192.168.1.1 (adresa LAN porta/interfejsa na Mikrotiku) i primarni DNS isto 192.168.1.1 (Adresa LAN porta na Mikrotiku). Mozda ova podesavanja na racunarima ne odgovaraju?
WLAN port/interfejs je postavljen kao DHCP server 192.168.2.0/24, adresa je 192.168.2.1, a gateway 192.168.2.1. Klijenti se kace bez problema u mrezu preko Mikrotika, ali je izlazak ili rutiranje na internet pitanje ponekad.
DNS su OK, dobijaju se od provajdera i ukljucena je opcija "Allow Remote Request".
U Firewall sam ubacio NAT Rule - Chain je "srcnat", a Action je "masquerade".
Moze li mi neko objasniti sta nisam dobro podesio da mi se desava prethodno navedeno.
Hvala unapred.
|