Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Ne razumem sta ovo predstavlja u skripti..

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: Ne razumem sta ovo predstavlja u skripti..

[ Pregleda: 1598 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

miljan9602
Nista

Član broj: 306356
Poruke: 98
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+3 Profil

icon Ne razumem sta ovo predstavlja u skripti..26.06.2013. u 10:43 - pre 80 meseci
Ovako poceo sam da radim PHP i imam jedan cd sa skriptama pomocu kojeg ucim, i ne razumem jedan deo u skriptu pa mi treba pomoc..

Code:

<?php
  // create short variable names
  $tireqty = $_POST['tireqty'];
  $oilqty = $_POST['oilqty'];
  $sparkqty = $_POST['sparkqty'];
  $find = $_POST['find'];
?>
<html>
<head>
  <title>Bob's Auto Parts - Order Results</title>
</head>
<body>
<h1>Bob's Auto Parts</h1>
<h2>Order Results</h2>
<?php

    echo "<p>Order processed at ".date('H:i, jS F Y')."</p>";

    echo "<p>Your order is as follows: </p>";

    $totalqty = 0;
    $totalqty = $tireqty + $oilqty + $sparkqty;
    echo "Items ordered: ".$totalqty."<br />";


    if ($totalqty == 0) {

      echo "You did not order anything on the previous page!<br />";

    } else {

      if ($tireqty > 0) {
        echo $tireqty." tires<br />";
      }

      if ($oilqty > 0) {
        echo $oilqty." bottles of oil<br />";
      }

      if ($sparkqty > 0) {
        echo $sparkqty." spark plugs<br />";
      }
    }


    $totalamount = 0.00;

    define('TIREPRICE', 100);
    define('OILPRICE', 10);
    define('SPARKPRICE', 4);

    $totalamount = $tireqty * TIREPRICE
                 + $oilqty * OILPRICE
                 + $sparkqty * SPARKPRICE;

    echo "Subtotal: $".number_format($totalamount,2)."<br />";

    $taxrate = 0.10;  // local sales tax is 10%
    $totalamount = $totalamount * (1 + $taxrate);
    echo "Total including tax: $".number_format($totalamount,2)."<br />";

    switch($find)
    {
    case 'a':
    echo '<p> Regular costumer.</p>';
    break;
    case 'b':
    echo '<p> TV advertising. </p>';
    break;
    case 'c':
    echo '<p> Phone directory. </p>';
    break;
    case 'd':
    echo '<p> Word of mouth. </p>';
    break;
    default:
    echo '<p> We dont know how this costumer found us. </p>';
    break;
    }
?>
</body>
</html>


Ne razumem ovaj deo:

.number_format($totalamount,2). sta ovo znaci znam da je totalamount promenjljiva, ali sta je ovo number_format, i ne razumem zasto ova 2 stoji iza zareza, koja je njena funkcija ?

I jos ovo:

$totalamount = $totalamount * (1 + $taxrate); Zasto se nalazi 1+ ispred $taxrate ?

Mozda ovo vama izgleda glupo il smesno, al poceo sam sa phpom juce pa mi ovo jos nije jasno, hvala unapred svima
 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 2744



+1122 Profil

icon Re: Ne razumem sta ovo predstavlja u skripti..26.06.2013. u 10:54 - pre 80 meseci
number_format je funkcija PHP-a za formatiranje brojeva http://php.net/manual/en/function.number-format.php
Broj 2 znači da broj treba da se prilaže sa dve decimalne cifre. Ona tačka koju si napisao ispred poziva funkcije je operator konkatenacije (spajanja) stringova.

Dakle
echo "Subtotal: $".number_format($totalamount,2)."<br />";
će ispisati (funkcija echo) string Subtotal: $ za koji će "zalepiti" string koji se dobije pretvaranjem broja smeštenog u varijabli $totalamount i to tako da prikaže sa dve decimalne cifre (čak i ako vrednost nema dve cifre iza tačke, na primer 101.10 , 99.99, 25.00) pa će iza toga "zalepiti" string <br />.

$taxrate je stopa poreza u programu. Izražena je kao decimalna vrednost 0.10 - 10 procenata (10%). Ako na nešto što košta 100 jedinica treba da dodamo porez koji iznosi 10% (0.10) onda to radimo tako što tih sto jedinica pomnožimo sa 1+stopa 100*(1+0.10)=100*1.10=110.

Nema veze sa PHP-om, to je matematika...
 
Odgovor na temu

miljan9602
Nista

Član broj: 306356
Poruke: 98
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+3 Profil

icon Re: Ne razumem sta ovo predstavlja u skripti..27.06.2013. u 12:11 - pre 80 meseci
Sad mi je malo jasnije, hvala ti puno :-) Nisam znao da ima ovoliko matematike u php-u, znao sam da ima ali ne ovoliko, nadam se da mi u kasnijem ucenju matematika nece biti toliko vazna...
 
Odgovor na temu

plus_minus

Član broj: 289459
Poruke: 2170
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: https://hardcoder.xyz


+2234 Profil

icon Re: Ne razumem sta ovo predstavlja u skripti..27.06.2013. u 12:32 - pre 80 meseci
Ima matematike u php-u, taman koliko ti treba. A preko toga, onoliko koliko hoćeš. I ne samo u php-u, već i u bilo kojem pametnijem, moćnijem jeziku.
Inače ovu matematiku što si uočio, .. pa, ja je i ne bi nazvao matematikom, već ono.. "zagrebano vrhom mekane, plastične čačkalice po površini".
about:networking
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: Ne razumem sta ovo predstavlja u skripti..

[ Pregleda: 1598 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.