Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Cena sata programiranja?

[es] :: Vodič za posao :: Cena sata programiranja?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 14827 | Odgovora: 32 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

janis
YU

Član broj: 4427
Poruke: 67
*.ptt.yu.



Profil

icon Cena sata programiranja?07.03.2004. u 10:33 - pre 194 meseci

Da li neko zna koliko se kod nas placa 1 sat programiranja u .net-u?
Ili bar sat programiranja uopste (za bilo koji programski jezik). Mislim na angazovanje po projektu, znaci projekat npr. 100 sati x cena 1 sata ...
Svaka informacija je dobrodosla.

pozdrav
 
Odgovor na temu

safran

Član broj: 20234
Poruke: 24
*.dial.InfoSky.Net



Profil

icon Re: Cena sata programiranja?07.03.2004. u 11:46 - pre 194 meseci
Mislim da je to individualno.


Niko ne moze da zna koliko si se mucijo na tom projektu i koliko

si svoih zivaca potroshio.

Mislim da ti morash da odredish cenu,
mozda greshim>>>


Vb .net
_____________________
Dim Svako moze da nauci....:)
uz dobru pomoc
as String
 
Odgovor na temu

ZenMajstor
Faruk Hadzimurtezic
Sarajevo

Član broj: 21330
Poruke: 14
195.222.35.*



Profil

icon Re: Cena sata programiranja?09.03.2004. u 07:27 - pre 194 meseci
Mislim da ne gresis jer zaista neko bi radio za manje, a neko za vise. A poslodavci ce uvek gledati da prodju sto je moguce jeftinije.
 
Odgovor na temu

janis
YU

Član broj: 4427
Poruke: 67
*.nspoint.net



Profil

icon Re: Cena sata programiranja?09.03.2004. u 08:21 - pre 194 meseci

To je sve ok, ali moze li bar neko da kaze za koju cifru je radio?

pozdrav
 
Odgovor na temu

goranvuc
Goran Vucicevic
Novi Sad

Član broj: 4934
Poruke: 1846
*.dialup.neobee.net.



+41 Profil

icon Re: Cena sata programiranja?09.03.2004. u 19:59 - pre 194 meseci
Sto se mene tice, uvek 10 eura moj sat, a korisniku kazem da sam radio tri puta duze.
 
Odgovor na temu

MaRaToNcI
Dragan Galic MrVa
Beograd

Član broj: 164
Poruke: 805
*.sbb.co.yu

ICQ: 25826629
Sajt: www.crumbgroup.com


Profil

icon Re: Cena sata programiranja?09.03.2004. u 20:30 - pre 194 meseci
sta znaci koliko kosta sat programiranja?

prvo treba da se misli na NORMU sta se moze uraditi za sat vremena ( normalno da iskusniji programeri poznaju bolje materiju, imaju vec odradjeno nesto slicno ......)
poenta je da sat kod svih treba da bude isti , a sad da li je uradjeno za 15 minuta ili 2 dana -naplacuje se sat:)
 
Odgovor na temu

safran

Član broj: 20234
Poruke: 24
*.dial.InfoSky.Net



Profil

icon Re: Cena sata programiranja?10.03.2004. u 06:32 - pre 194 meseci
Moj savet:


Odrapish cenu* i uvek mozesh da spustish za 1€


Probaj...:)


* ( 10 - 15 € )
Vb .net
_____________________
Dim Svako moze da nauci....:)
uz dobru pomoc
as String
 
Odgovor na temu

spartak

Član broj: 5625
Poruke: 631
*.yubc.net



+3 Profil

icon Re: Cena sata programiranja?10.03.2004. u 08:00 - pre 194 meseci
Ako radis honorarno 10 EUR je minimum koji bi trebao da vozis...

 
Odgovor na temu

mmix
Miljan Mitrović
Profesorkin muz
Passau, Deutschland

SuperModerator
Član broj: 17944
Poruke: 5999



+4610 Profil

icon Re: Cena sata programiranja?10.03.2004. u 09:11 - pre 194 meseci
Pa momci, dobri ste vi ako u Srbiji uzimate 10evra na sat, meni to malo izgleda nemoguće, jedan od razloga što sam prestao da radim za domaće "kompanije" i "biznismene". Ako ste uspeli, svaka čast.
Pošto mahom radim za strance, objasniću ti kako oni rezonuju plaćanje offshore projekata (ako reše da rade ozbiljno i zabiđu transverzalu rusija, pakistan, indija). Projekti se rade budžetski, tj taskovi se raščlanjuju u što više detalja i za svaki task se radi budžetska procena broja "inženjerskih sati". Ako task vredi 2 ing.sata a ti ga rešiš za 20 minuta, plaćen si 2 sata, rešiš ga za 8 sati, plaćen si 2 sata. Pa ti laži sate kolko hoćeš
Cena sata se uglavnom određuje po standardu zemlje u kojoj se radi projekat. Za srbiju uglavnom uzimaju 400e mesečno kao reper. Tu cenu puta 3 i podeljeno sa brojem radnih sati u mesecu (obično uzimaju 160). U ovoj kalkulaciji izađe oko 7.5e/sat. Uzimajući da, ako si dobar, možeš tako za pun radni mesec da uzmeš 1200e radeći od kuće, nije loše.
Inače, prilično su dobro verzirani, pa znaju i sami koliko stvarno vremena treba za određene stvari, pa ako ti daju priliku da deklarišeš koliko sati vredi neki task, oni podignu ili spuste cenu sata pa opet na kraju uzmeš iste pare Da ne pominjem da svi rade uglavnom u US$, a kursna razlika sada ubija tako da su indijci, rusi i ostali "siromašni" US$ based developeri u još većoj prednosti nego ranije (da li bi ti radio za 1US$/sat? e pa oni bi, i za manje). Međutim ima tu i drugih stvari, kao što su veoma loša etičnost istočnih developera, pa se dosta amera opeklo i na kraju videlo svoje "pošteno plaćene" projekte kod svoje konkurencije , sa njima može da se radi. Ono što moraš da imaš u vidu je da dobar kanadski developer košta US$30/sat, a sa njim ne možeš da se nedmećeš u ponudi, jer mu je on TAMO a ti NISI. Dakle, sve između US$5 i US$25 što uspeš da ugovoriš dobar si.


Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan, sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv… - Z.Đinđić
 
Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

Član broj: 11890
Poruke: 7994
217.26.79.*



+9421 Profil

icon Re: Cena sata programiranja?30.03.2004. u 11:04 - pre 193 meseci
Ja nikada nisam racunao po satu. Mislim da se svima bar jednom desilo da na deo koda koji su planirali da "slupaju" za 15-tak minuta potrose po nekoliko sati ! Kad nece pa nece ! Zatim, kako da obracunam i naplatim sate i sate pretrage po Google-u, citanje postova po ovakvim i slicnim forumima ? Citanje dokumentacije i slicno. Zato, uvek "odokativno" odredim cenu, pa onda - kako mi Bog da. Nekad se ovajdim a nekad zacrnim.
Pametni ljudi su uvek puni sumnji. Samo su budale uvek savršeno sigurne.
 
Odgovor na temu

markom
Marko Milivojević
Network Engineer
Google
Mountain View

Član broj: 18427
Poruke: 4227
*.lina.net

Sajt: https://markom.rs


+16 Profil

icon Re: Cena sata programiranja?30.03.2004. u 11:32 - pre 193 meseci
Svi konsalting poslovi na zapadu se naplaćuju i tarifiraju na "sat". Sat je, naravno, inženjerski sat, gde nema veze da li si radio 20 minuta ili pun sat, naplaćuju se jedan sat.

Ja sam inače zapanjen cenama s kojima ljudi ovde barataju. Ja nisam ni imao predstavu da je programiranje postalo tako slabo plaćen posao.

Marko.

P.S. Moja firma naplaćuje moj network consulting oko €120 na sat :-)
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 15917
*.dip.t-dialin.net



+6434 Profil

icon Re: Cena sata programiranja?30.03.2004. u 11:51 - pre 193 meseci
Citat:

P.S. Moja firma naplaćuje moj network consulting oko €120 na sat :-)


Da, sa malim dodatkom da je to cena (standardna prilicno u EU :-) inzenjerskog/ekspert sata koje firma naplati a tu ne spada samo plata inzenjera, vec i radno mesto i svi troskovi koji uz to idu (oprema, kancelarija, plata, poslovna putovanja, management, itd.. itd.. itd..)

Da bi postigao tu cenu, moras da budes firma i to sa backgroundom - kako bi mogao sebe da iznajmis :-)


DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1
Demo Videos: http://www.digicortex.net/node/17
Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
 
Odgovor na temu

markom
Marko Milivojević
Network Engineer
Google
Mountain View

Član broj: 18427
Poruke: 4227
*.lina.net

Sajt: https://markom.rs


+16 Profil

icon Re: Cena sata programiranja?30.03.2004. u 12:16 - pre 193 meseci
To što je Ivan napisao se, naravno, podrazumeva. Mada, nezavisni konsultanti isto toliko mogu da dobiju za svoj posao, ali nikako ne treba potceniti troškove koje idu u svaki posao.

Sve mi se čini da ljudi to po malo zaboravljaju kad računaju svoje cene :-)

Marko.
 
Odgovor na temu

caboom
Igor Bogicevic
bgd

Član broj: 255
Poruke: 1503
*.vdial.verat.net

ICQ: 60630914


+1 Profil

icon Re: Cena sata programiranja?30.03.2004. u 15:41 - pre 193 meseci
sve je to lepo, ali ce se u srbiji uvek naci neko da ti obori cenu, da li poslodavac ili pera-pilicar potpuno je nebitno.
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 15917
*.dip.t-dialin.net



+6434 Profil

icon Re: Cena sata programiranja?30.03.2004. u 15:45 - pre 193 meseci
Ako je realna cena markom-ovog posla u EU 120 eur/sat (firmina cena za inzenjer/sat pri ponudi klijentu) to se u Srbiji moze oboriti na min 40 eur/sat pod uslovom da se posluje legalno, sa placanjem poreza i sa uslovima rada komparativnim sa uslovima u EU - dakle, firma tipa, recimo, EUnet ne verujem da moze da ponudi inzenjera za manje pare ako se radi skroz cisto i sa razumenim profitom.

Naravno - ovo je teorija, praksa je svakako drugacija, i verujem da su ekspertske cene nize (nisam se raspitivao) - sto je problem, jer se onda zakida u plati, nabavci opreme, edukaciji, poslovnim putevima, kvalitetu rada i sl.. ali to je vec duga i tuzna prica :(


DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1
Demo Videos: http://www.digicortex.net/node/17
Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
 
Odgovor na temu

spartak

Član broj: 5625
Poruke: 631
*.yubc.net



+3 Profil

icon Re: Cena sata programiranja?30.03.2004. u 15:48 - pre 193 meseci
Nema sanse da radim honorarne poslove ispod 10 EUR/h misleci na sat koji je markom opisao. A ti sto kao osnovu uzimaju 400 EUR za Srbiju sto se mene tice mogu slobodno u Indiju.

Smrt peri pilicaru, on je ovo i zakuvao.
 
Odgovor na temu

caboom
Igor Bogicevic
bgd

Član broj: 255
Poruke: 1503
*.vdial.verat.net

ICQ: 60630914


+1 Profil

icon Re: Cena sata programiranja?30.03.2004. u 15:51 - pre 193 meseci
uglavnom se dosta zakida na ljudima i kvalitetu opreme, posto su procenti ugradjivanja daleko veci posto i pera - cherupach pilica mora da uzme svoj deo. moguce je uzeti ovde i satnicu koju je markom definisao, ali samo za "tezge" visokog profila koje su retke. za standardne i stalne poslove tesko je probiti granicu od 10e/h "na ruke" i takva je stvarnost, dobro dosli u srbiju.
 
Odgovor na temu

mmix
Miljan Mitrović
Profesorkin muz
Passau, Deutschland

SuperModerator
Član broj: 17944
Poruke: 5999



+4610 Profil

icon Re: Cena sata programiranja?30.03.2004. u 17:21 - pre 193 meseci
Citat:
spartak:
Nema sanse da radim honorarne poslove ispod 10 EUR/h misleci na sat koji je markom opisao. A ti sto kao osnovu uzimaju 400 EUR za Srbiju sto se mene tice mogu slobodno u Indiju.

Pa uglavnom prvo idu u Indiju, samo što je osnova za Indiju trenutno US$100 Sa 300US$ u džepu Indijac je u svojoj zemlji maharadža, pa ti vidi. Ovde za te pare možda iznajmiš stan na belim vodama (ali možda) . Nisu samo indijci, tu su i pakistanci, istočna evropa, daleki istok, ima i dosta rusa u tome. U principu pogledajte www.rentacoder.com i pogledajte kakvi projekti se traže i koliko su sa našeg stanovišta besmisleni bidovi na tim projektima, to vam je neka realna cena koju oni traže. Ima i par Beograđana tamo, isto rade za ispod us$3/sat.

Citat:
Smrt peri pilicaru, on je ovo i zakuvao.

Nije pera pilićar ništa kriv, kriv je onaj koji mu dozvoljava. A uostalo to ti je standardna praksa, ne samo ovde. I moji naručioci naplaćuju development hour preko US$60/h a ja dobijam ispod 10€ + logistički troškovi tipa internet + licencirani softver.
Opet mi je i to bolje nego da gulim ovde od 9 do 17 (hmm, ili možda 19,20) sa ovim domaćim adhoc firmama gde nikad ujutru ne znaš šta ćeš raditi uveče, jer ne znaš dal se gazda sa ortacima zapio pa su ga zezali što mu about box nema tabove.
Malo preterujem, nije svugde ovako kritično, ali još nisam video domaću firmu koja PROJEKTUJE softver, koja koristi UML (pod ovim ne podrazumevam crtanje balončića za potrebe prezentacija) i koja poklanja iole pažnje risk managementu. Plate su naravno nikakve jer i u zemlji srbiji imaš višak IT kadra pošto FON i ETF (a uskoro i RAF) izbacuju kadrove brže nego što se industrija razvija. Kad na to dodaš još i "programere" sa PMFa, imaš armiju ljudi koja je veoma neuka i neistrenirana (neću da kažem glupa jer mislim da to nije tačno). Bez obzira što ta neukost nije njihova krivica jer "je fakultet loš"/"sam išao na taj faks pošto sam čuo da u kompjuterima leže pare"/"mrzim kompjutere, ali je bolje tastatura nego plug", poslodavci nemilice koriste taj višak radne snage da spuste plate, tako da je osnovica od 400€ VEOMA REALNA.
I onda ti u takvoj firmi, em što si nezadovoljan platom, em što te natovare nekim koskama pošto si iskusan, em ti još nabace gore-pomenute rookie da ih obučavaš pošto imaš realno znanje, primenljivo u praksi, koje oni ne poseduju. Nisam stipsa da neću da delim svoje znanje, ali neću na takav način, ne želim da učestvujem u sopstvenom upropašćivanju. Radije ću da radim 4 sata dnevno za 10 dolara na sat, da radim po profesionalno urađenom projektu u kojem se svaka devijacija od plana extra naplaćuje i najavljuje na vreme. Zato nemojte da pričate da su to male pare, jer nisu, uzeti 600-700 evra mesečno u Srbiji za pola OPUŠTENOG radnog vremena u situaciji kad je cela planeta preplavljena IT kadrom je dobra pozicija. A ako se neko od vas još nada da je novi Bill Gates i da će se obogatiti u softverskoj industriji, ah, šta da vam kažem, što pre odustanete pre ćete se možda obogatiti u nekom drugom poslu. Mislim da je trenutno i valjanje pljeskavica isplativije od pravljenja softvera.

Apropo konsalting satnice od 120evra u Srbiji, ja stvarno nisam ni od koga čuo da uzima te pare, ni kao firma (lažem u stvari, upoznao sam dva advokata koji uzimaju 300US$/h, ali oni nisu u ovoj branši) a još manje lično. Možda jedino neko muvanje i šibicarenje (evo ti 120 od firme, meni lično vratiš u džep 30), ali ovako ne.

Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan, sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv… - Z.Đinđić
 
Odgovor na temu

srdjandakic

Član broj: 11297
Poruke: 429
195.250.117.*



+14 Profil

icon Re: Cena sata programiranja?30.03.2004. u 18:26 - pre 193 meseci

Citat:
Malo preterujem, nije svugde ovako kritično, ali još nisam video domaću firmu koja PROJEKTUJE softver, koja koristi UML (pod ovim ne podrazumevam crtanje balončića za potrebe prezentacija) i koja poklanja iole pažnje risk managementu.


To imas i kod nas u velikim firmama koje imaju dobru pozadinu, mislim na kontakte (reference) i finansije. U maloj nemas jer ljude koji to rade treba platiti, a oni sigurno nece raditi za par $ na sat nego ce otici u vecu firmu, tako da se vrtis u krug.

Znaci, treba da radis jedno 10-20 godina to sve sto si nabrojao od 9 do 17 da bi skupio novca kako bi mogao da ulozis u svoju firmu koja "projektuje softver". To je put kojim ljudi idu i na zapadu, nemoj da mislis da smo mi u Srbiji neki veliki pacenici, jedino sto na zapadu mozes da odes u banku ili venture-capitaliste pa trazis njihove pare na zajam. Ovde moras sam da ih zaradis ili da ti umre baba pa da prodas kucu.

Citat:
A ako se neko od vas još nada da je novi Bill Gates i da će se obogatiti u softverskoj industriji, ah, šta da vam kažem, što pre odustanete pre ćete se možda obogatiti u nekom drugom poslu.


"This time next year, we'll be milionaires... " :-)
 
Odgovor na temu

caboom
Igor Bogicevic
bgd

Član broj: 255
Poruke: 1503
*.verat.net

ICQ: 60630914


+1 Profil

icon Re: Cena sata programiranja?30.03.2004. u 18:54 - pre 193 meseci
Citat:
mmix
Malo preterujem, nije svugde ovako kritično, ali još nisam video domaću firmu koja PROJEKTUJE softver, koja koristi UML (pod ovim ne podrazumevam crtanje balončića za potrebe prezentacija) i koja poklanja iole pažnje risk managementu. Plate su naravno nikakve jer i u zemlji srbiji imaš višak IT kadra pošto FON i ETF (a uskoro i RAF) izbacuju kadrove brže nego što se industrija razvija.


cela prica je lepa, ali meni se cini da je problem i kvalitetu kadra koji se proizvodi, jer i to utice na dampovanje cena posto se cesto gleda opsta slika i odatle se formiraju cene. pre svega ni jedan od pomenutih fakulteta sam po sebi nije u stanju da proizvodi dobar kadar iz prostog razloga sto ima malo njih prisutnih koji su uopste sposobni da skoluju kadar na beogradskom univerzitetu (budimo realni, veliki deo starijeg top kadra je otislo). u takvoj situaciji ljudi su uglavnom prepusteni svojoj "intuiciji" i ako nista drugo onda bar solidnom matematickom predznanju, tako da mi takva fiktivna hiperprodukcija ne pije vodu.
i pored toga (mislim da sam to vec vise puta pomenuo) smatram da je najveci problem u srbiji nedostatak sposobnog i u krajnjem slucaju postenog menadzerskog kadra, posto je mnogo manji problem u kvalitetnoj sredini formirati dobrog programera/administratora/stagod nego od pere - cherupacha pilica napraviti sposobnog vodju/menadzera/stagod. drugi veliki problem je sujeta koja uglavnom potice od nemogucnosti ili nesposobnosti pojedinaca da se dokazu u poslu, kao i efekta male sredine (palanke) u kojoj je lako izbiti na fiktivni vrh i istripovati da si ne znam kako dobar te egom zamenjivati ostale parametre posla kojim se bavis (uopsteno govoreci). ove dve pojave se sjajno kombinuju i time omogucavaju fantasticno dampovanje cena.
 
Odgovor na temu

[es] :: Vodič za posao :: Cena sata programiranja?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 14827 | Odgovora: 32 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.