Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Detektor metala - literatura

[es] :: Elektronika :: Detektor metala - literatura

Strane: 1 2 3 4

[ Pregleda: 31903 | Odgovora: 63 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Brelak
Nis

Član broj: 131174
Poruke: 227
*.netnet.rs.



+3 Profil

icon Detektor metala - literatura18.08.2012. u 19:53 - pre 111 meseci
Pozdrav kolege, imate li mozda linkove ili mozda na racunaru dokumente o principu rada detektora metala? Ja znam kako rade ali bih voleo malo detaljnije da procitam o tome. Na netu u vezi toga nalazim jedino gde mogu da se kupe i koliko kostaju ali u sustini nista korisno.
 
Odgovor na temu

radarac66
elektronski tehnicar, taze peMzioner
beograd

Član broj: 225948
Poruke: 1345
95.180.96.*



+52 Profil

icon Re: Detektor metala - literatura18.08.2012. u 21:28 - pre 111 meseci
Prve tri carobne reci su metal detector schematic. Drugih pet carobnih reci su metal detector how it works. Probaj pa se javi.
 
Odgovor na temu

macolakg
Dragoljub Aleksijevic
Kragujevac

Član broj: 301424
Poruke: 3133
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+1059 Profil

icon Re: Detektor metala - literatura19.08.2012. u 08:21 - pre 111 meseci
Zakopao deda! Tu je, znamo njivu, al' ne znamo bas tacno :-)...
 
Odgovor na temu

Brelak
Nis

Član broj: 131174
Poruke: 227
*.netnet.rs.



+3 Profil

icon Re: Detektor metala - literatura19.08.2012. u 09:42 - pre 111 meseci
Jok bre, drugi problem:) Nasao sam literaturu, nisam ni znao da sam madjionicar :P
 
Odgovor na temu

Darko_zed
Aleksinac

Član broj: 137277
Poruke: 2277
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: www.proelektro018.com


+97 Profil

icon Re: Detektor metala - literatura19.08.2012. u 09:53 - pre 111 meseci
Postoji vise vrsta metal detektora koji se dele po nacinu rada pa cak se dele i unutar svojih grupa u zavisnosti od toga koliko im je dobra diskriminacija .
Osnovni metal detektori su PI tip (puls, indukcija) princip rada je taj sto salju magnetne impulse u zemlju i ako se tu nadje metal blago se magnetise i krene sam da odasilje slab magnetizam gde sonda tada krene da hvata te signale i putem elektronike obradi signal i obavesti te ili zvucno ili vizuelno. Sto se tice diskriminacije , dosta im je slaba ,mada im i okolina (zemljiste bogato mineralima , rudama metala itd ne smeta puno) nesto bitno ne utice na rad dok je to veliki problem kod ostalih. Ovakvi se dosta koriste u industriji (pravio par komada zbog jednostavnosti izrade koji sustojali na trakama(separacija,kamenoloma) koje su transportovale kamen u mlinove gde se drobio i na trakama u prehrambenoj industriji )
Jos jedan tip PP je taj koji ima drugaciji nacin rada i koriste ga uglavnom lovci na blago (obozavam ih jer su im price inzvanredne i sve lici na film Indijane Dzons , iste avanture ) mada se i on svuda moze koristiti .Nacin rada je taj sto on ima dva namotaja gde jedan sluzi kao predajnik ,a drugi kao prijemnik . Ovakve sam napravio par komada i jedan za mene koji je vec godinu dana u fazi sklapanja i jos toliko ce mi trebati da se testira . Nacin rada je relativno prost i fora je u tome da kada se napravi balans ravnoteza megnetizma izmedju predajnog i prijemnog namotaja i tada prilikom nailaska na metalni deo taj balans primo predaje detektuje prijemni namotaj (tu promenu prijemnog magnetnog signala promenjenog usled nailaska na metalni deo u zemlji) i tada obavestava korisnika o promeni stanja opet putem zvuka ili vizuelno. Ovakvi detektori suveoma osetljivi ,imaju veliku diskriminaciju bas zbog toga sto imaju mogucnost slanja putem predajne sonde promenjiv magnetni impuls u zemlju gde na odredjenoj freq. se razlicito ponasa svaki metal , gvozdje , bakar , zlato , srebro. Ja sam cak u fazi gde razmisljam da na ovom detektoru koji radim ugradim lcd prikaz sa pratecom elektronikom koja ce obradjivati signal sa prijemne sonde i ispisivati o kom se metalu radi . Jos jedna mana je ta koja je po meni neizbezna ,a to je da se stalno mora vrsiti kalibracija to jest balans primo-predajnih namotaja u sondi zbog toga sto na njih dosta utice okolina sto sam naveo u prvom delu i gde je ovaj detektor mnogo osetljiv za razliku od prvog.
Na ovoj temi imam dosta ideja(u vezi modifikacija i poboljsanja samog rada ovih uredjaja nebitno cije su proizvodnje jer uglavnom je princip rada isti sa razlikama unekim sitnim finesam ,a cena uredjaja ogromna u odnosu ulozeno-dobijeno ) koje cu nadam se realizovati u bliskoj buducnosti jer sada mi je dan ''veoma kratak'' . Veliki pozdrav



 
Odgovor na temu

macolakg
Dragoljub Aleksijevic
Kragujevac

Član broj: 301424
Poruke: 3133
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+1059 Profil

icon Re: Detektor metala - literatura19.08.2012. u 12:21 - pre 111 meseci
@Darko_zed

Ha :-)

Prica pocinje obicno ovako:

Zvoni telefon...

Ja: Da...

Neko: da li sam dobio Macolu? Izvinite zbog nadimka, ne znam vam pravo ime.

Ja: Da, ja sam, samo izvolite, svi me tako zovu...

Neko: Cujte, da odmah predjemo na stvar (tisim glasom), nije bas za preko telefona... Mozemo li da se sastanemo u nekoj kafani gde nema guzve?

Ja: zakazem termin i mesto...

U zabacenoj skoro praznoj kafani, sa dva pripita gosta u uglu dijametralno suprotnog od onog gde mi sedimo:

Neko: (osvrcuci se levo-desno) vadi ispod stola akten tasnu, izuzetnog kvaliteta izrade, malo vecih gabarita, sa dva sifarnika za otkljucavanje i otvara je...

U akten tasni vidim jako lepo izradjenu alumunijumsku kutiju sa velikim instrumentom koji ima kazaljku, sa nekoliko prikljucnih terminala odlicnog kvaliteta, 4-5 prelepih preklopnika, sa vrlo profesionalno ostampanim oznakama, kaligrafskim slovima.
Pored "instrumenta", u kesi od ciste svile nazirem postojanje jos nekih predmeta.

Pitam: Sta je u kesi?

Neko: To su sonde, ima ih 4 komada.
Znate, ja sam ovaj uredjaj kupio u Kanadi. Platio sam ga 12000$, ali izgleda da mu se nesto dogodilo u transportu.
Pa pitam vas: da li bi mogli da ga pojacate?
Izgubio je osetljivost, a covek u Kanadi mi je demonstrirao njegov rad.
Zakopali smo zlatni dukat na metar dubine, i on ga je uredjajem otkrio.
Pitam se da ga nije ostetio aerodromski rendgen?
Znate, on mi je objasnio da se SPECIJALNOM metodom merenja otpora zemljista, pomocu ove 4 sonde, koje na odredjen nacin zabodete u zemlju, moze utvrditi lokacija i vrsta metala u njoj (vadi iz svilene kese 4 izuzetno lepo napravljena kocica od prokrona, sa zicama od nekoliko metara).
Znate, ja sam cuo da biste jedino vi mogli da ga "pojacate".
---------------------------------------------------------
Tajac.

Razmisljam: Obrazovan i vaspitan covek, dozvolio sebi da ga prevari ugladjeni sarlatan iz Kanade.
Dobro, moze se desiti svakom...
Nemam srca da mu kazem da je bacio 12000$. Osecam se jadno, i ako je on prevaren...

Posle krace stanke kazem mu:
Znate, nikada nisam video takav princip merenja, i nista ne znam o tome.
Bice najbolje da se obratite izvornom proizvodjacu...

Neko: Uh, vi ste mi bili poslednja nada. Kada sam njega zvao, ne javlja se. Moguce je da je otisao na odmor, a ja se tek za 2 meseca vracam u Kanadu. Znate, jedva sam ga preneo preko granice, a sada treba da ga vracam, bas sam u problemu.
Mozete li makar da pokusate?

Ja: Oprostite, bojim se da mogu nesto poremetiti u uredjaju, jer ne znam princip njegovog rada. Ne bih se usudio da "cackam" po necemu sto ne poznajem.

Neko: Ali ja insistiram da pokusate.

Ja: Zao mi je, stvarno ne bih. Pretpostavljam da je jos u garantnom roku.

Neko: Jeste, jos je u garanciji, ali vec smo ga otvarali. Nekoliko dobrih elektronicara je vec pokusalo. Jedan mi je zamenio nekoliko delova i rekao da su mnogo osetljiviji od bivsih, i Bogami, lepo mi naplatio. Medjutim, opet nista. Svaki pokusaj probe sa jednim ili vise dukata zavrsi neuspehom.

Razmisljam: Tuga! Opet je prevaren.
Posle beskrajnog ubedjivanja, definitivno odbijam da imam ikakav dodir sa tim uredjajem...

Odlazimo. Svako na svoju stranu. On pognute glave. Ja, po ko zna koji put razocaran u moralnost nekih osoba...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prolaze godine...
Po ko zna koji put zvoni telefon...

Ja: Da.

Neki drugi Neko: Znate, imam nesto za vas, ali nije za preko telefona...

Ja: Znate li tacno gde ga je deda zakopao, i koliko je kilograma u pitanju?

Neki drugi Neko: Da vam neko nije nesto pricao o meni?

Ja: Ne naravno, ja vas i ne poznajem.

Neki drugi Neko: Da niste mozda vidoviti?

Ja: Ne. Nisam.

Neki drugi Neko: Nista. Dovidjenja, izgleda da sam pogresio broj.

Ja: Dovidjenja. Prijatno.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
OVO JE STVARNA PRICA (jedna od takvih).
Nije proizvod maste.
Na nesrecu, nije jedina takva...
Saslusao sam ih par desetina, dok nisam otkrio metodu direktne odbrane pri prvom kontaktu telefonom.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nekada davno sam imao prilike da sagledam unutrasnjost profesionalnog uredjaja francuskog proizvodjaca "Metadecco".
Bila je to veoma slozena naprava (sa cenom od oko 8000DM tadasnjih), i njen vlasnik je uspesno nalazio grumenje zlata po reci Tari. Radio je na principu merenja interferencije izmedju dva oscilatorna kola (dva kalema oko metar u precniku).

Darko_zed je opisao taj princip.

Takodje sam imao prilike da vidim jos slozeniji uredjaj, u vlasnistvu Geoloskog zavoda Srbije, koji radi na principu emitovanja magnetnog pulsa, i lici na skiju dugacku oko dva metra.

Takodje je Darko_zed opisao i njegov princip rada.

Oba uredjaja su izuzetno slozene naprave, i za bazdarenje zahtevaju poveliki plac, napravljen od posebno dobro preciscenog zemljista, do dubine od par metara.

Pravljenje visoko osetljivih uredjaja te vrste je manji problem od dobrog bazdarenja (za dubine vece od pola metra i male kolicine metala).


------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------
@Brelak

Google, ne samo da cini coveka madjionicarem, vec pogadja i misli! Ukucate nesto sa jednim pogresnim slovom. A on: da li ste mislili na X (nesto to).....? I pogodi majku mu!!! :-)

Pozdrav
 
Odgovor na temu

Darko_zed
Aleksinac

Član broj: 137277
Poruke: 2277
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: www.proelektro018.com


+97 Profil

icon Re: Detektor metala - literatura19.08.2012. u 13:33 - pre 111 meseci

Ne mogu da verujem kakve si situacije imao , pazi dolazilii i kod mene mada direkt u radnju sa svojim zahtevima da resim problem to jest pojacam dubinu i diskriminaciju aparata bez pitanja moze li to uopste da se sredi . Uvek imaju pricu da postoji neko ko to radi uspesno i da je moguce ali je daleko u Cacku , Uzicu , Knjazevcu , Zajecaru itd pa da ne bi slali aparat brzom postom ili licno nosili da to ja resim posto je moguce .I sada posle sat vremena ubedjivanja da to nije moguce i objasnjavanja kako to radi ipak odluce da odu ili posalju debelo plate i z_aebu se e sad neki priznaju da su prevareni , a neki ne sa izgovorom da sada ide dubljle od 1 metar i kada se nesto detektuje uglavnom je metal i mrzi ih da kopaju toliko duboko , navodno. Neke sam cak upalio da se moze resiti ali se moraju zbog velike potrosnje nositi akumulatori od minimum 55Aha sa sobom i bilo bi pozeljno 2 kom i veruj mi da cak i na to pristaju samo da se iskopa cup .

Citat:
Pravljenje visoko osetljivih uredjaja te vrste je manji problem od dobrog bazdarenja (za dubine vece od pola metra i male kolicine metala).



Ovo si savrseno rekao i to moze biti veliki problem i cesto treba vremena i zivaca da se to bazdari i aparat bude pouzdan , mada ne postoji 100% pouzdan aparat ne samo zbog samoga sebe vec i zbog metala(pogotovu zlata jer ne oksidira brzo kao ostali vec se na njemu talozi sve i svasta) koji se trazi i koji sem menjanja strukture delimicno sto dugo stoji u zemlji lagano na sebi stvara sloj minerala i stvara taloge svega i svacega i vara sam uredjaj pri detekciji . U praksi i dosta razgovora sa tragacima (mada se i oni razlikuju i to je definitivno velika razlika u svemu i to na lovce na blago i ostale koji traze stare predmete ,novac itd) i koliko dobar bio aparat nije 100% pouzdan vec po nekim procenama 80% pogadja ,a ostatak gresi bas zbog razloga koje sam naveo.
Mozda nisam 100% u pravu u vezi mojih tvrdnji ali sam te zakljucke doneo iz dosta prakse i rada i razgovora sa ostalima u nastojanju da resim te probleme i pokusavajuci da dodjem do preciznijeg aparata
Veliki pozdrav
 
Odgovor na temu

Darko_zed
Aleksinac

Član broj: 137277
Poruke: 2277
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: www.proelektro018.com


+97 Profil

icon Re: Detektor metala - literatura19.08.2012. u 13:56 - pre 111 meseci
Da dodam jos da su me vec dva puta izbacivali sa foruma hobydetektory jer sam pojedinima bio trn u oku ,a ti ljudi su bas oni koje je Dragoljub spomenuo to jest postoje dva soja tih ljudi tamo oni koji prodaju i oni koji kupuju i ne pitaju za cenu , a uglavnom je ista prica posle kao sto je Dragoljub ispricao.
Tamo su tvrdnje da je domet do metar i po mogucnost detekcije novcica od par grama , da razlikuje metale na metar takodje itd itd , svega i svacega sam se nacitao . Navodno su ti uredjaji izradjeni u kucnoj radinosti i da je to velika tajna .
Imao sam prilike otvoriti jedan od tih , cena je bila oko 400 eur i ugledao to jest prepoznao po semi klasicnog fisera ,a svi delovi izbrisani i ocajno je sklopljen ,mada je radio solidno ali ni priblizno onome sto je ispricano da se sa njim moze uraditi.

Najveci problem mi je bio izrada sondi ,jer nikako da savladam nacin na koji se rade to jest zalijuse u neku smesu i kada se izvadi iz kalupa izgleda extra . Pokusao sam sa poliesterom , ne valja , sa jos nekim smesama i nije to to , dosta je krto ili ne ispada lepo , a video rucne radove i extra je.
Sigurno neko zna i bio bih zahvalan da mi sapne kako to da uradim jer vecina vas ima vise godine radnog staza(prosli , videli , radili sve i svasta) nego ja godine zivota i siguran sam da imate neku ideju.
Veliki pozdrav

 
Odgovor na temu

TeslaElectronic
Dušan Stevanović

Član broj: 301757
Poruke: 384



+25 Profil

icon Re: Detektor metala - literatura19.08.2012. u 14:22 - pre 111 meseci
......Minimum 55 Ah sa sobom da nose ...
 
Odgovor na temu

Darko_zed
Aleksinac

Član broj: 137277
Poruke: 2277
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: www.proelektro018.com


+97 Profil

icon Re: Detektor metala - literatura19.08.2012. u 14:26 - pre 111 meseci
Citat:
TeslaElectronic: ......Minimum 55 Ah sa sobom da nose ...

i po mogucstvu dva komada
 
Odgovor na temu

Brelak
Nis

Član broj: 131174
Poruke: 227
*.netnet.rs.



+3 Profil

icon Re: Detektor metala - literatura19.08.2012. u 15:37 - pre 111 meseci
Hahaha, kamo srece da su snimani ti razgovori, bili bi vece blago od tog koga ljudi pokusavaju da nadju :D A ovo za akumulatore je vrlo moguce, jos ako je Black Horse...
 
Odgovor na temu

macolakg
Dragoljub Aleksijevic
Kragujevac

Član broj: 301424
Poruke: 3133
*.adsl.eunet.rs.



+1059 Profil

icon Re: Detektor metala - literatura19.08.2012. u 18:30 - pre 111 meseci
Ljudi moji, to je bio jedan od najskupljih ohmmetara koje sam u zivotu video :-).

Priblizavao se ceni HP-3458A (polovnog) :-)

Ovaj drugi bar opravdava svoju cenu, uz to moze meriti jos toga.

Covek je slovima dao 12000$ za los ohmmetar (kada sam rukom uhvatio sonde to mi je licilo na "kazaljkasa" na opsegu X1K).

Prevarant ga je "izuo iz cipela".

Nisam mogao da verujem sopstvenim ocima.

Samo se pitam kojim se trikom posluzio kod demonstracije detektovanja dukata na 1m dubine?

Pitao se ja, ne pitao, korpus delikti je da je "upalilo".

Sprava je bila napravljena sa ekstra kvalitetom kutije, pratecom dokumentacijom (u koloru na lepom sjajnom papiru, sa fotografijama), gde se sonde postavljaju sa proracunom kao za pogodak u artiljeriji. Garancija, pecat, prelepa kozna tasna nalik akten tasni, svilena vrecica, savrseno obradjene prokronske sonde (dugacke 15-tak cm)...

Sve u svemu, spoljasnji izgled takav da mu mogu pozavideti mnogi proizvodjaci "besnih" audiofilskih pojacavaca.

Prava "macka u savrsenom dzaku".

Izuzetno mi je zao sto ne zapisah ime firme (internet je tada bio kod nas u povoju), sada bih pokusao da potrazim da li je jos koji komad napravljen, cisto iz radoznalosti.

Ovaj svet je pun cuda!
 
Odgovor na temu

macolakg
Dragoljub Aleksijevic
Kragujevac

Član broj: 301424
Poruke: 3133
*.adsl.eunet.rs.



+1059 Profil

icon Re: Detektor metala - literatura19.08.2012. u 19:21 - pre 111 meseci
Citat:
Darko_zed:

Najveci problem mi je bio izrada sondi ,jer nikako da savladam nacin na koji se rade to jest zalijuse u neku smesu i kada se izvadi iz kalupa izgleda extra . Pokusao sam sa poliesterom , ne valja , sa jos nekim smesama i nije to to , dosta je krto ili ne ispada lepo , a video rucne radove i extra je.
Sigurno neko zna i bio bih zahvalan da mi sapne kako to da uradim :D jer vecina vas ima vise godine radnog staza(prosli , videli , radili sve i svasta) nego ja godine zivota :D i siguran sam da imate neku ideju.
Veliki pozdrav


Uzmes od nekog plasticara polietilenski granulat, vrlo lagano ga u vecem loncu istopis na oko 180-230^C (lagano ga treba grejati da nema pregrejanih zona jer ce promeniti boju), i nalijes zavojnicu.

Ima fantasticne izolacione osobine, izuzetno male dielektricne gubitke, lep i gladak izgled spolja (ako je kalup gladak, napravi ga od drveta, dobro uglacaj, i namazi veoma tankom slojem motornog ulja pre nalivanja), i vrlo je zilav materijal (ako ga ne pregrejes).

Od istog plasticara mozes uzeti i boju pa ga obojiti (nikako crnu, moze imati grafita u sebi).

Tako.
 
Odgovor na temu

flighter_022
NS

Član broj: 18499
Poruke: 709
*.206.1.1.vgccl.net.

ICQ: 23089150


+228 Profil

icon Re: Detektor metala - literatura19.08.2012. u 23:14 - pre 111 meseci
Ja mislim da je 55Ah nedovoljno te da bi minimum bio 4 komada od 200Ah, redno vezana. E, da, da ne zaboravim, izuzetno je bitno koristiti celicne a ne olovne akumulatore, radi faznog razlike dijametralno reflektovanog stojeceg talasa ;)
 
Odgovor na temu

mikikg
System administrator
Srbija

Član broj: 3779
Poruke: 5014
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: yu3ma.net


+495 Profil

icon Re: Detektor metala - literatura20.08.2012. u 00:15 - pre 111 meseci
@flighter_022 he he ... da VSWR je vrlo zeznuta stvar :) ... samo na srecu nije od uticaja na DC ;)

Site about Software Defined Radio – SDR
http://yu3ma.net/
https://github.com/yu3ma
On-line LM317 kalkulator
 
Odgovor na temu

macolakg
Dragoljub Aleksijevic
Kragujevac

Član broj: 301424
Poruke: 3133
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+1059 Profil

icon Re: Detektor metala - literatura20.08.2012. u 01:12 - pre 111 meseci
Zaboravili ste jos dva para akumulatora za merenje Stevan-Boletovog efekta :-)

Za neupucene, Stevan-Boletov efekat radi na sledeci nacin: i Stevan i Bole se napiju pa se "okamene", onda uzmu po jedan par akumulatora u ruke i tako uspostave nisko teziste radi bezbednijeg stizanja do kuce...
 
Odgovor na temu

macolakg
Dragoljub Aleksijevic
Kragujevac

Član broj: 301424
Poruke: 3133
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+1059 Profil

icon Re: Detektor metala - literatura20.08.2012. u 12:26 - pre 111 meseci
Salu na stranu. @Brelak je pitao za konstrukciju.

Nemam sada vremena.
Mislim da cu nocas stici podrobnije da opisem principe naprave koja bi bila zgodna za home-made.

Ili je mozda jos bolje da postavite konkretnu shemu, pa da je maksimalno poboljsamo.
 
Odgovor na temu

Brelak
Nis

Član broj: 131174
Poruke: 227
*.netnet.rs.



+3 Profil

icon Re: Detektor metala - literatura20.08.2012. u 14:10 - pre 111 meseci
Apsolutno nema problema, ja pre svega zelim da razumem kako sklop funkcionise a ne posto poto da napravim detektor i brze bolje na livadu. Interesuju me VLF detektori, cak sam nasao i jednu semu koju detaljno analiziram i jasna mi je koliko toliko, ali trebace vremena dok je ne razumem u potpunosti kako bih mogao da resim sve probleme koji se budu javili ukoliko se odlucim da napravim bas takav.

Prilozenu semu u sustini gledam kao blokove a trenutno mi nije jasna uloga CD4066 cipa, i sta je rezultat menjanja vrednosti na trimerima R3 i R4 u bloku diskriminatora. Sto se tice sonde, ona je marke Fisher a ako se ne varam dimenzije su 37x41 [cm].
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

macolakg
Dragoljub Aleksijevic
Kragujevac

Član broj: 301424
Poruke: 3133
*.adsl.eunet.rs.



+1059 Profil

icon Re: Detektor metala - literatura21.08.2012. u 01:35 - pre 111 meseci
Citat:
Brelak:
Apsolutno nema problema, ja pre svega zelim da razumem kako sklop funkcionise a ne posto poto da napravim detektor i brze bolje na livadu. Interesuju me VLF detektori, cak sam nasao i jednu semu koju detaljno analiziram i jasna mi je koliko toliko, ali trebace vremena dok je ne razumem u potpunosti kako bih mogao da resim sve probleme koji se budu javili ukoliko se odlucim da napravim bas takav.

Prilozenu semu u sustini gledam kao blokove a trenutno mi nije jasna uloga CD4066 cipa, i sta je rezultat menjanja vrednosti na trimerima R3 i R4 u bloku diskriminatora. Sto se tice sonde, ona je marke Fisher a ako se ne varam dimenzije su 37x41 [cm].


Sad se vratih iz cacka i videh ovu shemu.
Covek koji je ovo konstruisao se tako nakenjao gluposti da to ne mogu da ti opisem na dve strane.
Ovo je obicna budalastina koja (ukoliko je pcb uradjena tacno po shemi) nece raditi.
Tipican primer mistifikacije jedne veoma prosecne naprave, koja uz to i ne radi :-).

Nemam vremena da veceras pazljivije pogledam ovo, ali ti u startu mogu nabrojati poveliku gomilu gresaka (ovako za 5 minuta gledanja).

Evo napravicu jedan kratak spisak (samo da zakacim drugi monitor):
-zvucniku sa emitera Q11 doveden DC 11,3V.
-Paralelno zvucniku stavljen C25 470uF.
-kolektor od Q10 vezan na besmislen RC clan
-umesto PUT strukture (Q4, Q5) imao je jednu slobodnu kapiju U3 za iste svrhe.
-oba PLL sviraju K**** jer se mogu zameniti sa jednim schmidt invertorom i dva RC clana u iste svrhe.
- AKU ili baterije od 18V (2x9), he he...
-volume kontrola pomeranjem radne tacke Q8
-A to sto rade 4066 (ili 4016), to je vec trebali da rade fazni komparatori unutar PLL 4066

Ne mogu da gledam vise, povracacu...

Stavi nesto drugo, ovaj ocigledno za*ebava naivne.
Besmisleno je baviti se ovim sr*njem.

Tebi srdacan pozdrav, a ovom p*deru bih slatko j* kevu.

 
Odgovor na temu

Brelak
Nis

Član broj: 131174
Poruke: 227
*.netnet.rs.



+3 Profil

icon Re: Detektor metala - literatura21.08.2012. u 10:28 - pre 111 meseci
Evo sad citam post i uporedo gledam semu, za neke stvari sam se i ja pitao cemu sluze a uz to i ne rade al reko batali zvucnik daj prvo ovo ispred, mnogo ispred da vidim :) E a sada cu ja da probam da nacrtam semu onako kako bih ja radio kada bih radio ali za sada ne bih radio semu sa diskriminatorom vec cisto detekciju "necega" :)
 
Odgovor na temu

[es] :: Elektronika :: Detektor metala - literatura

Strane: 1 2 3 4

[ Pregleda: 31903 | Odgovora: 63 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.