Citat:
mr.jelenko: Dakle, recimo da imam 5000din, koje cu uskoro valjda da imam... U sta je najpametnije i kako uloziti?
Bogdane vidim da si mi ti vec preporucio arudino, ali koja je razlika izmedju njeg ai pic-a, kakva je primenjenost, koja je uopste glavna razlika izmedju svih mikrokontrolera. Da li je moguce koristiti c++ ili se samo c koristi za programiranje. Svaki savet je dobar.Hvala svima na svemu
pogledaj:
http://www.elitesecurity.org/p3045864
covek prodaje nove arduino-e. Vidi cenu, ako mozes, kupi odma MEGA.
Razlika
1a. ARDUINO je sistem baziran na ATMEL atmegaXXX mikrokontroleru, na plocici sa svim sto ti terba (ima usb bootloader, pinove za komunikaciju etc etc), posto ima svoj bootloader okacis ga na usb i teras, ne treba ti programator...
1b. PIC je samo vrsta mikrokontrolera (microchip ih pravi) .. dakle njega moras da stavis na nesto, isprogramiras necim, dakle treba ti neki dev board, neki programator
2a. ARDUINO posto je ceo "sistem" je napravljen tako da se bavis samo programiranjem onoga sto te zanima
2b. PIC (ili bilo koji drugi "sam" miktrokontroler, ukljucujuci i ATMEGA koji je na arduinu) je samo mikrokontroler, znaci moras da mu stavis oscilator, da kada ga programiras racunas na njegovu pravilnu konfiguraciju i na gomilu drugih stvari
3a. ARDUINO je super popularan sistem koji je standardizovan tako da mozes da kupujes razne "stitove" za jnega koje kacis na njega i tako ga nadogradjujes
3b PIC (ili bilo koji drugi "sam" mikrokontroler, ukljucujuci i atmega koji je na arduinu) je "sam za sebe" dakle sta god hoces da mu dodas moras da pravis sam
4a. ATMEL firma pravi ATMEGA mikrokontrolere
4b. MICROCHIP firma pravi PIC mikrokontrolere
(nijedna nije "bolje" od druge, za Atmel postoji vise dzaba biblioteka i alata nego za Microchip)
5a. ARDUINO se programira u C++ (moze i C ako hoces) i sav alat je dzaba i open source
5b. PIC mikrokontroler se programira - ako je 10-12-14-16F u asembleru (to je jedino dzabe) a imas za njih neke poskupe basic i c kompajlere (c++ ne postoji), 18F, 24F, 32MX, 30F se programira u asembleru ili osakacenom C-u (dzabe verzija C-a nema optimizacije), za 32MX postoji C++ kompajler (tj postoji celo okruzenje isto kao Arduino samo je malo skuplje ploca i nije bas sve podrzano - zove se ChipKIT)
6a ARDUINO je napravljen sistem da bi pocetnici koji imaju iskustva u programiranju mogli da se snadju sa elektronikom, sva smaranja oko kompleksnih konfiguracija su izbacena, mozes da nista ne znas o mikrokontrolerima i da koristis ARDUINO
6b PIC (ili bilo koji samostalan mcu) je samo jedan cip, da bi radio sa njim moras dobrano da procitas datasheet, da znas kako sta na njemu radi i zasto, moras da imas externe alate da bi sa njim radio (programator, debager...)
POGLEDAJ
http://arduino.cc/ za vise o tome sta je arduino
Trenutno za absolutne pocetnike nema nista bolje a za ARDUINO ima danas vise primera na netu nego za pic16F84 koji je bio najpopularniji pic ikad. Imas ogroman community ljudi koji rade na tome (i koji nisu nadmeni elitisti koji nece da dele svoje znanje). Kada kupis LCD uz njega dobijes "drajver za arduino", ne dobijes primer kako to da vozis na PIC-u, kada kupis GPS modul, dobijes primer za arduino, kada kupis ... valjda sam bio jasan