Citat:
Dexxxl: Jos malo pojasnjenja.
Jednu ekipu cine ucenici jedne skole, jednog razreda, smera ili odeljenja?
Kako sam ja shvatio ekipa unapred dobija brojeve 4 stola gde sede njihovi takmicari. U toku takmicenja takmicari za stolom mogu da se menjaju, tebi nije bitan zbir po takmicaru, vec zbir po stolu i ukupan zbir stolova?
Jednu ekipu čine učenici jedne škole. Ekipa se sastoji od 4 učenika i svaki učenik sjedi za svojim stolom. Bitne stavke su tu
naziv škole i
broj učenika. Stol nije bitan (iako ne bi bilo loše da se zna iz koje je škole sjedio učenik tu na takmičenju) jer se neće kasnije raditi pretraživanje po stolu nego po nazivu škole i broju učenika na takmičenju. Ako je škola prijavila npr. 16 učenika oni će biti raspoređeni u 4 takmičarske grupe ali svi će imati različit takmičarski broj. Npr. 10 škola prijavi po 16 učenika na takmičenje to je u prijevodu 40 takmičarskih grupa i oni mogu imati brojeve iste ali naziv škole i smjer određuju kojoj školi učenici pripadaju.
Npr.
Naziv škole - smjer - broj učenika (takmičarski broj na majici)
Škola Bihać - ekonomska - 1, 3, 5, 6 (takmičarski brojevi 1 ekipe iz škole Bihać)
Škola Zenica - mašinska - 1, 2, 6, 12 (takmičarski brojevi 1 ekipe iz škole Zenica)
Škola Dubrovnik - turistička - 1, 7, 12, 16 (takmičarski brojevi 1 ekipe iz škole Dubrovnik)
Iz ovog se vidi da sve tri škole imaju broj 1 kod svojih učenika, broj 6 je isti kod Bihaća i Zenice a broj 12 isti za Zenicu i Dubrovnik.
Kasnije bi trebalo napraviti izvještaj koliko je pojedinačno osvojio učenik br. 1 iz Bihaća, učenik broj 12 iz Dubrovnika, itd. Znači naziv škole je taj koji određuje izvještaj a broj učenika je bitan da se izabere baš taj učenik iz te škole. A smjer je bitan da se može vidjeti da li je učenik iz neke škole ekonomista, trgovac, mašinac, itd.
Isto tako su predmeti bitni jer kasnije bi trebalo napraviti npr. izvješće koje bi prikazalo redoslijed po broju bodova koji su osvojili svi učenici npr. iz predmeta Fizike ili po dva kriterija fizike i matematike, ili više kriterija.
Nadam se da će ovo pojašnjenje pomoći.
Hvala ti još jednom na trudu da mi pomogneš.
Mate