Evo iz glave :
komercijalna politika (cenovnik, valutnik,rabatnik), dozovoljen kredit, generisanje odobrenja po prometu, po količinama,ulančavanje dokumenta (generisanje sledbenik dokumentat na osnovu prethodnik dokumenata), praćenje rezervacija, praćenje očekivanih količina, naručivanje po unapred poznatom algoritmu (prudbine kupaca, promet, zalihe, kritične talihe),obračun kala, ekološka taksa, poreska amortizacija os, amortizacija osnovnih sredstava, dnevnik blagajne, poreska prijave (ide osnovice ne ide osnovice, uvozi izvozi oslobeodjena), elktronske (zakonom obavezne) evidencije poreske prijave.Kontrola ispravnosti KPR i poreske prijave, raspored zavisnih troškova, kasa skonto, praćenje robne analitike na više nivoa (npr praćenje po boji i veličine osnovne šifre), praćenje alternativnih količina (100 kg mesa jedno grlo stoke ili 5 profile od 6 m u kg), generisanja trebovanja , generisanje trebovanja po nivoima (preskakanje poluproizvoda po sastavnicama), provera ispravnosti noramtiva, kniga šanka, dnevni promet ugostitelja, obračun cene koštanja u proizvodnji po rasporedu direktinh i inirektnih troškova, izrada zavrsnih racuna ,zatvaraje klasa, dospelo ,nedospelo plaćeno, izvodi otvorenih stavki (Ios), algoritmi zatvaranja računa pri knjiženju izvoda. Automatsko knjiženje izvoda na osnovu elektronskih podataka iz banke,Popisi, generisanje nivelacija, ispravke vrednosti roba. Kontrola zavisnosti dokmenata pri ispravci nabavnih vrednosti pri knjiženju unazad (prodaja bila pre nego što je se stigla uraditi nabavka), interni prenosi, dorade, usluge u doradi, radni nalog servisa. Generisanja jednog dokumeta na osnovu drugog (npr faktura na osnivu kalkulacijepo cenovniku ili marži), štampe etiketa, evidentiranje ambalaže, algoritmi za automatska generisanja ambalaža,Predlozi za kompenzaciju, uporedne specifikacije kupaca i dobavljača, spolja trgovina i njeni obrazci po ugovorima, obračun kursnih razlika, raspored troškova (5ica na 9ku), obračun kamata, gašenje sitnih salda, Razni obrazci ( završni račun), prosto knjigovodstvo, komision ,konsignacije. Avansni računi, automatsko zatvaranje avansnih računa, akcize, obračun kaciza u trgovini. Ajde da ne pominjem specificnosti POS, zarada i KEPU (bolna tačka svih lokalizacija)
Slabo koje drvo sam mogao videti, ali sam poznavao celu šumu koju. Moja lična
apstrakcija izmedju specifikacije i generalizacije.