sema je jednostavna, mikrokontroler (po zelji), senzor za temperaturu sa pratecom elektronikom za kondicionisanje signala moc30xx i triak. Nema velike pameti, moze umesto moc-a da se turi neki mali relejcic koji ce da otvara i zatvara sklopku .. primer takvog je npr sema mog heated bed kontrolera:
http://elco.crsndoo.com/wordpr...5/vruca-platforma-za-stampanje .. kao sto vidis sema je debilna, nema nista posebno, ja trosim NTC senzor (jeftin, brz, jednostavan za uptorebu), jedan pic, jedan display za prikaz sta se desava, imam tu enkoder (moze i 2 tastera umesto enkodera) koji sluzi za postavljanje temperature i to je to ... radi pid kontrolu, pali grejac i gasi u intervalima, duzina intervala on/off zavisi od razlike trenutne i zadate temperature ... etc etc ..
sva pamet doticne aparature se nalazi u software-u. taj moj npr dolazi sa sorsom pa mozes da ga modifikujes i prilagodis sebi (da ne greje plocu za stampanje sa radnom temperaturom 70-120C nego "stan" sa temperaturom 18-30C) naravno ako umes, ako ne umes onda to vec postaje problem
To ti je najprostiji nacin ... moze da se stavi jos jedan, dva tastera, malo jaci pic i da se pise malo veci program koji bi omogucio neke pametne opcije tipa "idem da spavam, naredna 3h spusti temp na 18C a onda ujutro u 6 kreni polako do 7 da dizes temp na 26C da mi ne bude ladno kad ustanem, pa od 8 do 16 spusti na 20C posto zena trci po kuci pa joj je svejedno vruce a u 16 kad ja dodjem sposla digni nazad na 24C" i te fore ..