@RoRa
Nije mi nesto ta tema sa aktivnim antenama aktuelna ali me generalno i dalje imteresuje.
U sustini mi je poznata stara dobra Plessey firma koja je uglavnom radila za vojsku delove, ja mislim da je to na kraju otislo sve u ruke NXP korporacije.
Sto se tice OP-ova, ne vidim neke preterane probleme zasto ne koristiti njih. Ima ih raznih sa sjajnim karakteristikama i GBW koji zalazi u GHz opseg. Veliko pojacanje, mali THD, mali IMD, dobar PSRR, mali shum, u sustini sve sto treba za pojacavac od DC do GHz ;)
A i sta mislis sta stavljau u one papreno skupe digitalne osciloskope u front-end-u, tranzistore i lampe su odavno prestali da koriste na tim mestima ;)
Svojevremeno sam naleteo na aktivnu KT loop antenu koja koristi dva integralca OPA847.
U pitanju je ova konstrukcija:
http://pa3ang.nl/wp/site-overview/wl1030-loop-antenne
Sudeci po navedenoj specifikaciji to bi trebalo da radi fenomenalno.
Priibavio sam te OP-ove ali nikako da se nakanim to da sklopim i probam ...
Hocu reci da su sad RF OP-ovi drasticno pristupacniji i jeftiniji nego sto je to nekad bilo, a i karakteristike im nisu ni malo lose. Tacnije vise se i ne klasifikuju kao RF delovi (iako jesu), nego kazu GBW toliko-i-toiko MHz/GHz pa ti radi sa tim sta god ti je volja.
Da li ce se koristiti za neko signalno procesiranje u mernoj tehnici, video procesiranje, pojacanje signala sa laserskih dioda u fiber tehnici, sve mu to tehnicki spada pod RF ...
Proslo je vreme specificnih IF pojacavaca kao sto je to nekad Plessey pravio, sve to sad moze da zameni precizan i brz OP.
Malo mi je cudno sto bar radio-amateri ne vide i ne koriste te potenciale nego se hvataju za neke raritetne IC-ove.
Dan-danas vidim neke nove konstrukcije recimo za solid-state lineare gde u pre-amp stepenu se mlate i dalje sa tranzistorima, pa znas kako bi mogao da radi neki od modernih OP-ova na tom mestu ili diferencialni OP-ovi, pa to je fantazija kako bi to moglo da radi...
Ne moze niko da me ubedi da bar kada pricamo o low-level (low-power) signalima, nebitno za koje ucestanosti, moze nesto da se napravi bolje u diskretnoj tehnici umesto sa nekim modernim OP!
Ili recimo za kompresore ili limitere, ima cela paleta recimo VCA, PGA i OTA pojacavaca koji bi to radili kao od sale ...
Samo treba da se malo detaljnije razmisli i pogleda aktuelna ponuda OP-ova od TI, Linear, Analog ...
Operacioni pojacavac je prakticno osnovni "gradivni element" svakog analognog kola, samo treba imati u vidu da su sad drasticno modernizovani, ubrzani i sto je najbitnije sad su sa veoma pristupacnim cenama i prava je steta to ne iskoristiti.
[Ovu poruku je menjao mikikg dana 12.08.2015. u 02:16 GMT+1]