Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)

[es] :: Digitalni fotoaparati :: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)

Strane: 1 2 3 4 5 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 42667 | Odgovora: 204 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

miko.s
istra

Član broj: 62273
Poruke: 1191
*.adsl.net.t-com.hr.



+32 Profil

icon PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)01.06.2011. u 21:08 - pre 105 meseci
hohoho. prošla su 2 mjeseca od kako se igram sa penom (za neupućene, e-pl1, za još neupućenije, micro 4/3 mirrorless aparati).
ako zanemarimo low light hendikepiranost, slike sa tog mališana su (u nemogućnosti pronalaska adekvatnijeg izraza) dobre.
za sam start, moram reć da mi tele objektiv čini se nije trebao. od cca 5000 okidanja, jedno 300njak slika je sa 40-150. iako - onih 300 vrijede zlata. ne baš, ali tako se kaže.
kit objektiv sam izmasakrirao do kraja, u smislu, znam kako diše, kako se ponaša. znam šta može, šta ne može, ponekad me jako neugodno iznenadi kada sliku koju bi 99% aparata napravilo kako treba on jednostavno zamuti, ali i ima povremene trenutke inspiracije kada van svakih ekspektacija slika ispadne - cool. ne znam dali to pripisati objektivu ili aparatu.
low light - digao sam ruke već. MF, 7X uvećanje, i vrti. nema druge. ako ne ide - upali svjetlo. ako nema svjetla za upalit, vadim mobitel i slikam sa mobitelom. napravit ću taj af assist pa makar mi to bila zadnja stvar u životu.

šta se starih stakala tiče, igrao sam se malo sa manualcima, rokkor, lentar... i iako me njihova oštrina ne obara s nogu (osobito ne kad su skroz otvoreni, 2-3 stepa niže su solidni, iako ništa extra), imaju lijep bokeh, i za umjetnička preseravanja su super, kao i za night slikanje ako oštrina nije bitna, otvoren prostor, 10-15 metara daleko, mrkli mrak, fokus "od oka", flash na 100%, i zna se desit da su neki dijelovi čak i preeksponirani.

e sad, nisam baš pri parama, ali uzeo bi nešto - prenosivo. nekakav pancake. polovni. jeftini. mda.
otprilike 2 dana gledam review-ove i slike sva 3 moguća izbora:
panny 14/2.5
oly 17/2.8
panny 20/1.7

e sad. panny 14 je preširok i ima tendenciju vinjetiranja (kako se to već kaže na naše). ali sve u svemu, ulazi u izbor.
olympus 17, iako spor (iskreno, nije me briga), je najgori objektiv koji postoji za m43 mount. na svim testovima je pokupio loše ocjene, skoro sve slike koje sam vidio napravljene sa njime mi djeluju loše, a opet - ljudi na dpreview su zadovoljni sa njima. jedini plus - jeftin je. cca 140 eura. panasonic, i to oba, su počev od 350 na dalje.
panny 20/1.7 slovi kao najoštriji objektiv za m43. to vjerojatno nije istina. ali ako se limitiramo na 350 eura, da - to je najoštriji objektiv za m43. nažalost - nije mi dovoljno širok za pancake. poanta pancake-a je da imam kompaktni aparat, kojega ću nositi kamo god da idem, i kojega može i moja baba koristiti. a taj panny koliko god da je oštar - prevelik je, preuzak je, i navodno ima spor fokus. štagod, njega sam u startu izbacio.
dakle, ostaju ova 2. i nema idealnog. 17mm mi je taman, niti preširok, niti preuzak. minijaturan je, brz (mislim na af), a f2.8 je ok blenda i 1 stop brža od kit objektiva. sa time mogu pokoriti svijet. međutim nije oštar. niti u centru, ali corner oštrina je katastrofa. pancake si to ne bi smio dozvoliti, neovisno o cijeni, plus je ovo jedini olympusov prime, za sada.
e sad, za pannyje nemam para, za olympusa imam. a želim prime, radi prenosivosti. još i kanim maknuti neck strap sa pena i nekakav mali špagić za oko ruke stavit, da ga nosim kao da sam turist. razmišljao sam i o hand strapu, ali nisam se još odlučio...

da čujem malo vas? ako sam ja izgubio dovoljno vremena da napišem ovaj post, mogli bi i vi izgubiti 1/10 tog vremena i napisati par riječi.
 
Odgovor na temu

maxa11
Marko Stanojević
Nis

Član broj: 142573
Poruke: 295
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+1 Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)01.06.2011. u 21:59 - pre 105 meseci
ako sam dobro razumeo, problem sa low-light situacijama je AF, a ne sum?
ne znam sto razmisljas, ako sam kazes da je taj Olympus krs, a 20mm ti je preusko? sam sebi si odgovorio.
a s druge strane, kazes da za Panasonic nemas para...
 
Odgovor na temu

StORM48

Član broj: 22809
Poruke: 7536



+401 Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)02.06.2011. u 10:49 - pre 105 meseci
Posle još jednog super-iskrenog-otvorenog posta, osećam potrebu da Ti se odužim i napišem i ja neku korisnu, ali... džaba... nemam ni minimum iskustva sa tim sistemom, pa mogu samo da prepričavam šta sam čuo.

Vidim da si napisao da Ti je Panasonic 20mm f/1.7 preskup, a rekao bih da najveći broj ljudi upravo taj objektiv preferira kao širi prajm. Čudi me da Oly-jev 17mm nije oštar, pošto Oly po pravilu najveću pažnju poklanja upravo oštrini.

Ne znam šta bih Ti rekao za low-light. Na mnogim forumima su spremni da se glođu do koske oko toga, ako im samo pomeneš da je to inferiorno kad zafali svetla. I što je najgore - ne odstupaju. Ti si tek drugi/treći čovek koji je otvoreno rekao da je to jedna obična boolja za loše uslove. Očigledno je da je mnogima ponos bitniji, pa ne žele da priznaju da su se malko zaebali, kao da su oni projektovali taj aparat.

Meni je CDAF oduvek i bio glavni kamen spoticanja u usvajanju mirrorless sistema kao ozbiljnih, a sad si me još više zabetonirao oko tog stava.

Šta reći...

Pozdrav
 
Odgovor na temu

miko.s
istra

Član broj: 62273
Poruke: 1191
*.adsl.net.t-com.hr.



+32 Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)02.06.2011. u 12:10 - pre 105 meseci
šta se low light snimanja tiče, kada želiš nešto uslikati - ne možeš. ako nešto neplanirano okineš, postoji mogućnost da će bit koliko toliko u fokusu.
bio sam vani sa par kolegica, naš klasičan izlazak, jedna livada parsto metara od mjesta di živimo, nema nikoga, nema ničega, samo livada, travica, panjevi za sjesti i zvuk mora. predivno. nema niti svjetla, nula. skoro sam se razbio na jedan kamen dok smo hodali do tamo, tako da ti je jasno koliko je mračno. najbliža rasvjeta je kojih 200-300 metara daleko, obična ulična rasvjeta.
e sad, probali smo se slikati. prvu sliku je na moje šokiranje skroz potrefio, mrkli mrak, a on je strefio fokus i potvrdio ga. wow. idućih 20 slika - nula bodova. snimao sam rafalno, prva skroz mutna, nakon prvog udara blica se malo približio, ali opet mutna, drugi udar blica, opet se približio... nakon 4-5. slike je prošao fokus i nastavio dalje... znači nakon cca 4-5slika je došao do manje-više točnog fokusa, ali nastavio je dalje prema infinity. još se grizem zašto nisam ixusa uzeo.
nakon toga sam slikao panoramu sa jednog nebodera, centar grada( ali rijeka, u rovinju nema nebodera, tj imamo 2-3 ali imaju 6 katova samo) , cca 70 metara iznad ceste, jedina rasvjeta auti i ulična svjetla. i moram reć da je cca 60-70% pokušaja potvrdio fokus. kada zoomiram na nešto šta je kompletno u mraku, onda ne ide, ali ako malo vratim pa ulovi nekakvo svjetlo, onda hoće. vani na uličnoj rasvjeti radi bez problema, ponekad ne iz prve, ali malo pomakneš aparat da mu u fokus point uđe nekakav kontrast, pa hoće. nisam nikad probao face detection u slabijem svjetlu, možda bi to bolje radilo, uglavnom mu zadam center point fokus, tako sam uvijek slikao sa svim aparatima i imam takvu naviku,iako morat ću promijeniti navike, face detection radi jako dobro i nema potrebe da koristim fokus metodu iz kamenog doba.
c-af ne radi kako treba. ili me fuji razmazio. prije, na fujiju, kada bi podesio continuous af, aparat je pokušavao fokusirati stalno, cijelo vrijeme dok je upaljen. half press bi lockao fokus. na penu c-af radi samo kada shutter pretisnem na pola, i ne mogu ga lockat (mogu sa ael/afl botunom, ali ga ne koristim). nakon određenog vremena c-af se samo isključi. sa 14-42 se isključi prije, sa 40-150 radi nešto duže, barem sam stekao taj dojam. ukoliko nekih 5 ili više sekundi ne mičem aparat ili ako se stvar u fokusu ne miče, c-af se isključi. ukoliko ima akcije, ovako od oka, oko pola minute radi. c-af + face detection radi kako treba, i stvarno face detection je nešto genijalno, radi jako dobro. vidio sam u meniju da postoji neka drugačija opcija, da posebno pokrenem c-af, a onda half shutter press locka fokus. ne znam kako bi bilo bolje.

rad sa manualnim objektivima je čudan. neki dan sam se prebacio na lentar 28/2.8, i fokus ima dovoljno hoda, čak i na f2.8 da strefim fokus bez da uvećavam sliku. rokkor je precizniji pa ipak moram uvećati i detaljno fokusirati, jedino na f8 i više ne moram. bokeh, na oba objektiva, mi se sviđa. ja se u to ne razumijem, ljudi govore da bokeh bude ne znam, oštar, topal, hladan, negativan, ne znam ni sam, meni je sve to OK, dok god mi je subjekt izražen, a ono iza njega je mutno, meni je lijepo.

šta se pancakeova tiče. oly 17 je zbog nečega mutan. olympus radi ne samo dobre objektive, nego i ostalu optiku, i čudi me da je 17mm tako loš. neovisno o tome, zaista nemam novca da kupujem panasonic stakalca. a i ide mi jedna stvar na pamet, s obzirom da foto opremu kupujem u njemačkoj, mogu uzeti oly 17, za tih 140 eura, pod uvjetom da ga uspijem prošvercat. kod nas m43 kao format još nije zaživio, tek jako mali broj dućana prodaje takve aparate. upravo gledam, e-pl1 body only ide za cca 320 eura, sa kit 14-42 ide za cca 360-370 eura (čudno, u njemačkoj je body only oko 230 a sa kit 14-42 oko 290). woow, čini se da sam mogao čekati, našao sam e-pl1 sa double zoom kitom za cca 500 eura, a ja sam platio 550 pred 2 mjeseca i nešto. hm, piše da nije dostupan za kupovinu ? kako god. sve u svemu, čini se da se ipak polako probijaju na naše tržište.
htio sam reć - objektive za m43 je teško ili čak nemoguće naći ovdje, osobito ove "raritetne" koji ne dolaze kao kit. pa mi je ideja da, ukoliko ne budem zadovoljan za rezultatima sa olympus prime-a, da ga dam u prodaju, ako ništa drugo mogu (probat) dobiti nazad kompletan uloženi iznos. a možda se bude bolje ponašao u slabijem svjetlu, f2.8 je prihvatljivo brzo, a fokus mehanizam u tom pancakeu je tako malen i lagan da bi jednostavno trebao letiti.



 
Odgovor na temu

MirosIav
Pert

Član broj: 62687
Poruke: 479
*.dynamic.sbb.rs.

ICQ: 33441225


+29 Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)10.06.2011. u 08:41 - pre 105 meseci
Uzeo sam pre par nedelja E-PL1 sa 14-150mm objektivom i za sada sam veoma zadovoljan, pa da se malo uključim u diskusiju. Napisaću jednom i svoje utiske, kad budem imao vremena.

Oko pancake objektiva: na tvom mestu i sa tvojim budžetom, ja bih ipak uzeo Panasonic 20mm i neki wide konverter. Jeste da sve zajedno više nije toliko kompaktno, ali na taj način dobijaš praktično dva prajma. Meni je npr. pre neki dan baš bio potreban 20mm sa većim otvorom blende od mog F4. Koji konverter je teže pitanje. Ima ljudi koji su zadovoljni onim kineskim od četrdesetak evra, dok je "sigurna" kupovina za taj 20mm 0.8x konverter za Panasonic LX3. Ja i sam tražim širokougaoni objektiv za slikanje noću i hteo sam da nabavim tu kombinaciju, ali pošto i Olympus i Panasonic najavljuju objektive oko 12mm F2 i brže, strpiću se par meseci. No, tu cena može biti problem, bilo bi dobro ako za početak bude oko 600 evra.

17mm F2.8 nije najlošiji m4/3 objektiv, po testovima mi se Panasonic kit 14-42 čini gori :), ali za mene nije dovoljno "brži" od kit objektiva. Nije baš da mu je svaki test loš. Na kraju, nedostatak oštrine sa 12Mpx ( za mene ) nije toliko strašan, mali resize i možda sharpen i sve je OK. Meni je 12Mpx ionako previše. Sigurno je oštriji od tih tvojih starih objektiva.

14mm F2.5 je namenjen "kućnim" fotografijama, širok je toliko da se mogu slikati svi ljudi za stolom, a taman je toliko brz da je većina kadra u fokusu, pa blic nije neophodan. I kod njega su testovi oprečni, a ima nekih gde je baš pohvaljen. No, mislim da je preskup za ono što nudi i ( opet ) nije previše brži od kit objektiva. Mogli su bez problema napraviti malo veći 14mm F2 i već bi bio na mom aparatu.

Ja sa auto fokusom nemam problema. Na 14mm F4 bez problema fokusira i u kući i pri uličnom osvetljenju. Oko onih slika u mrklom mraku mali savet: neka taj neko koga slikaš na kratko uključi ekran mobilnog pored sebe, ti fokusiraj na to i eto ti oštre slike. Naravno, ne sasvim spontane :).
 
Odgovor na temu

miko.s
istra

Član broj: 62273
Poruke: 1191
*.dsl.optinet.hr.



+32 Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)11.06.2011. u 13:48 - pre 105 meseci
20mm f1.7 kako sada stvari stoje - neću uzeti. jer mi jednostavno ta fokusna duzina ne odgovara. 17mm ne znam, za sada će čekati. mislim mogao bi ga uzeti, jer znam da će mi trebati... ne znam. 12MP mi je potrebno, zbog croppanja. šta više MP to bolje, jer mi je crop oštriji uz veću rezoluciju. ako objektiv dopušta, naravno. za nekakva generalna snimanja je ohoho dovoljno.
šta se manualni stakala tiče, jučer sam bio na jednom jazz koncertu, zatvorena dvorana (trebalo je biti na otvorenom, ali zbog "lošeg vremena" su ga preselili u dvoranu (a nebo je bilo vedro na vedrije ne može bit)) - elem, slikano sa rokkorom 50 f1.4 u pravilu na f2 jer ispod toga je previše mutan. kombinacija iso 1600 f2 je bila nekako taman, objektiv je na f2 mutan, ali iso 1600 ionako "pojede" detalje. uspijevao sam izvući 1/60 - 1/90s ekpoziciju. u par navrata kad je svjetlo bilo jače sam koristio iso800 f2.8 i te mi se slike jako sviđaju. u par navrata sam probao i f1.4 iso 3200, kako bi ulovio bubnjara u akciji, i ekspozicija se penjala i do 1/500s, ali slike su loše.
sve u svemu, da sam imao panny 20/1.7 ne bi mogao takve akcione slike usnimiti, jer sam bio daleko, a da sam imao 40-150 kit bilo bi nemoguće dignuti se iznad 1/15 s šta je presporo čak uz stabilizaciju. ako uzmemo u obzir da će konačne slike biti u 3MP , a možda i manje, mogu dosta jak noise reduction upotrebiti. iso 3200 nije upotrebljiv, ali do iso 2500 razina šuma je sasvim prihvatljiva, osobito ako se neće gledati na 100%.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Kosta ******um Rex Persia
tre
Ofenbach am Main

Član broj: 44544
Poruke: 2312
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+4 Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)11.06.2011. u 14:56 - pre 105 meseci
Ja nemam nijedan Micro 4/3 aparat,ali po svemu sudeći, ako je suditi po testu jednog fotografa sa stranice http://www.cameralabs.com/reviews/Panasonic_Lumix_DMC_G3/ izgleda da je Panasonic DMC G3 izvrstan aparat i da je daleko bolji što se kvaliteta fotografija tiče od prethodnika G2.

Šta vi mislite o tom testu na ovom linku ? To je moj budući kandidat za kupovinu,za jedno 7 do 8 meseci kada budem skupio novac.
Live long and prosper.
Permission to come aboard,captain.Permition granted.
 
Odgovor na temu

miko.s
istra

Član broj: 62273
Poruke: 1191
*.dsl.optinet.hr.



+32 Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)11.06.2011. u 16:44 - pre 105 meseci
g3 je prvi m43 aparat koji se maknuo sa starog 12MP senzora. genijalan aparat po mojem mišljenju. jedna mana svih panasonic m43 je - nema stabilizaciju u tijelu. šta znači da za igranja sa starim staklićima nema stabilizacije.
da nemam pen, uzeo bi g3
 
Odgovor na temu

Zarko Silic
A V I S opti-tuning two generations,
[email protected]
Temerin, Čenej,VOJVODINA

Član broj: 73724
Poruke: 10383
*.adsl.eunet.rs.



+1269 Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)12.06.2011. u 02:00 - pre 105 meseci
Rekao bih da ovaj G3 ima odlicnu fotku.



P.S. Kao nekada Ixusi
 
Odgovor na temu

Kosta ******um Rex Persia
tre
Ofenbach am Main

Član broj: 44544
Poruke: 2312
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+4 Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)12.06.2011. u 02:22 - pre 105 meseci
Da,zarsilic,to je prava mala revolucija u 4/3 formatu,Panasonic je izgleda napravio pakleno dobar posao sa G3. Jos samo da se i zvanicno pojavi u prodaji za oko mesec dana i voila, da i mi ovde imamo prilike da ga testiramo. Pogledajte samo video mod, odusevljen sam kvalitetom i tišinom !!!
Live long and prosper.
Permission to come aboard,captain.Permition granted.
 
Odgovor na temu

MirosIav
Pert

Član broj: 62687
Poruke: 479
*.dynamic.sbb.rs.

ICQ: 33441225


+29 Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)13.06.2011. u 11:05 - pre 104 meseci
@miko.s
Odlična slika, ona sa koncerta. Da li si čistio šum nekim programom i kojim ako jesi? Slažem se s tobom što se fotografisanja koncerata tiče, 20mm je preširoko. Problem je uneti iole veći objektiv na neke koncerte, obezbeđenje ima instrukcije da ne pušta "profesionalne" foto aparate, pa bi bilo lepo da Panasonic ili Olympus izbace neki što manji objektiv oko 50mm.

@Kosta ******um Rex Persia
Da, G3 se čini kao veoma dobar aparat. Po kvalitetu fotografija senzor i dalje malo zaostaje za APS-C, ali zato ga "izvlače" sjajan video, pokretni ekran osetljiv na dodir, brz fokus, odlično tražilo i kompaktne dimenzije ( mislim da za veće m4/3 objektive ništa manje od G3 nije praktično ). I ja kao i miko imam primedbu na nedostatak stabilizacije u telu, pa čekam da Olympus predstavi svoj odgovor na G3. 30.6. bi trebali da prikažu E-P3, nadam se sa boljim senzorom od onog sa 12Mpx.
 
Odgovor na temu

miko.s
istra

Član broj: 62273
Poruke: 1191
*.adsl.net.t-com.hr.



+32 Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)13.06.2011. u 16:13 - pre 104 meseci
ne, ova slika sa koncerta je samo resize. ako radim noise reduction, to radim sa lightroomom i topaz denoizerom, ali je sporo i naporno, tako da to radim samo na onim slikama koje mislim negdje objaviti ili koje su meni iznimno važne. e, slika gore je iso3200, mislio sam da je iso1600, ali je 3200. ostali su exif podaci unutra.
kupio sam asahi takumar, 135mm f2.5 i sad treba čekati da stigne. po nekim pričama, dosta je oštar (oštriji od njegove f3.5 verzije), a 1 stop brže na 135mm nije za bacit. kit je već dosta mutan na 125-150mm a i dosta spor, f5-5.6 tako da bi mi ovaj trebao pomoći da snimim koliko-toliko kvalitetne slike u low light situacijama, prvenstveno tekme u dvorani osvjetljene sa reflektorima. stari ultrazoomac je radio prihvatljive akcione slike na iso800 f3.5 @300-350mm, pa se nadam da ću sa ovim takumarom napraviti puuuno bolje slike sa sličnim settingsima.
usput sam danas na brzake uslikao psa i frendicu sa lentarom 28mm f2.8 ali nisam zadovoljan. mutan je, uporno govorim da ću ga bacit u ormar da ga ne gledam, ali stalno je na polici sa objektivima. ako bude OK cijena, možda upecam rokkora 24mm f2.8, kit objektiv na 24mm je na f4.3, šta i nije toliko drastična razlika, ali volim manualce, a ako bude cijena oko 30-40 usd, možda ga uzmem.


nemojte ga komentirati, jadan je bolestan, već 5 dana ne jede i ide na infuzije.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

MirosIav
Pert

Član broj: 62687
Poruke: 479
*.dynamic.sbb.rs.

ICQ: 33441225


+29 Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)14.06.2011. u 09:30 - pre 104 meseci
Slika sa koncerta izgleda odlično, nisam još slikao na ISO3200, pa sam pomislio da si je čistio. Glupi posao, nisam uzeo aparat u ruke 10 dana :(.
 
Odgovor na temu

miko.s
istra

Član broj: 62273
Poruke: 1191
*.dsl.optinet.hr.



+32 Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)15.06.2011. u 18:35 - pre 104 meseci
evo 2 meni jako zanimljive slike od pred 2 mjeseca.

Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

miko.s
istra

Član broj: 62273
Poruke: 1191
*.dsl.optinet.hr.



+32 Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)26.06.2011. u 15:07 - pre 104 meseci
nabavio sam pentacon 50/1.8 (iako malo zapinje 1.8, tj čim malo stresem objektiv padne na 2.0) - uglavnom se čini dosta oštriji od rokkora. barem kada gledam na 14x live view, trenutno nemam niti usb kabel niti card reader blizu pa ne mogu prebaciti slike.
mana i tog pentacona i heliosa na m42 je taj šta je adapter zarotiran za 180 stupnjeva, pa mi oznake na objektivima gledaju u pod. i ovome je fokus ring malo težak, pa mi se desi da krenem odvidavati objektiv sa adaptera.
dobio sam i nekakav macro ring, ali sa time se još moram ispraksirati, fokus mi je cca 1-2 mm, barem na f2.0, tako da la bilo kakav oblik makro-a će mi trebat ili miran subjekat, ili jako puno svjetla da zatvorim objektiv na f11.
 
Odgovor na temu

MirosIav
Pert

Član broj: 62687
Poruke: 479
*.mts.telekom.rs.

ICQ: 33441225


+29 Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)09.07.2011. u 22:50 - pre 104 meseci
Par komentara posle malo više korišćenja E-PL1... Objektiv isti - 14-150mm.

Pozitivne stvari: brzina fokusa pri dobrom osvetljenju, oštrina slika, dobra mogućnost izolacije subjekta, lepe boje, dobra vidljivost ekrana i pri jakom svetlu, jpeg-ovi imaju dosta "rezerve" za obradu. Uglavnom sam zadovoljan, ali sa par stvari imam problema.

Fokus pri slabijem svetlu. Shvatam da ovaj objektiv nije za noć i čekam da vidim kakav će biti Panasonic-ov širokougaoni sa velikom blendom u odnosu na novi 12mm F2, ali bi sve bilo mnogo lakše da postoji lampica za AF... Koja je usput konačno stavljena na novu generaciju PEN-ova. Na žurkama i koncertima ponekad fokusira OK, ponekad neće uopšte. Trik sa mobilnim ponekad upali, nekad ne... Spas može biti novi mali FL-300R blic, koji ima AF lampicu. Što me dovodi do drugog problema...

Ograničenje blica na ekspoziciju od 1/160. Fill funkcija nekada "upali" tako što aparat zatvori blendu, a ponekad ne može dovoljno da je zatvori, pa ili ono što se fotografiše ispadne tamno ili pozadina previše svetla. I tu bi FL-300R bio spas, ali prema ( nepotpunim ) specifikacijama ni on ne podržava brže ekspozicije. Pa mi za fill po danu jedino preostaje ND filter, jer veliki blicevi napravljeni za Olympus-ove DSLR-ove ne dolaze u obzir.

Poslednja zamerka je ergonomska. Veoma je teško držati aparat jednom rukom sa ovim objektivom, koji je prosečne težine, oko 300 grama. Jednostavno, mesto za držanje nije dovoljno veliko. Mogu samo misliti kako je sa nekim koji je metalni i ima preko pola kilograma. Zašto jednom rukom? Na koncertima je jedino tako moguće slikati iz publike.

Nemam vremena za slike sada, no trudiću se da postavim nekoliko narednih dana.
 
Odgovor na temu

miko.s
istra

Član broj: 62273
Poruke: 1191
*.adsl.net.t-com.hr.



+32 Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)10.07.2011. u 12:21 - pre 104 meseci
14-150 slovi kao jedan od manje oštrih (zapravo - najmanje oštar zoom kit objektiv), jer su i 14-42 i 40-150 overall oštriji, iako ono šta mene privlači kod njega je jednostavnost - pokriva kompletan rang. razmišljao sam jednog dana da 14-42 i 40-150 zamijenim sa 14-150, a kao glavni "portabilni" objektiv koristim neki manji pancake, vjerojatno panny 14 f2.5... nekako mi djeluje dobitna kombinacija, i zapravo za everyday shooting imam mali pancake, a za izlete i slično jedan all-in-one objektiv... međutim - to košta.
 
Odgovor na temu

MirosIav
Pert

Član broj: 62687
Poruke: 479
*.mts.telekom.rs.

ICQ: 33441225


+29 Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)06.08.2011. u 20:33 - pre 103 meseci
Ponekad mogu zameriti kako 14-150 nije dovoljno oštar, no za nekog kome 12 mega piksela nije potrebno, ovo je odlčno. Više zamerki ide na probleme sa fokusom i CA pri ivicama, koji je vidljiv opet samo na 100% uvećanju.

Jedno pitanje miko.s: fotografije mi malo vuku na žutu, naročito kada slikam pri jakom suncu. Boje su na natural, P ili A mod, više različitih ekrana za gledanje. Imaš li neko svoje podešavanje boja koje preporučuješ?

[Ovu poruku je menjao MirosIav dana 06.08.2011. u 21:47 GMT+1]
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

miko.s
istra

Član broj: 62273
Poruke: 1191
*.adsl.net.t-com.hr.



+32 Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)12.08.2011. u 12:14 - pre 102 meseci
sorry, nije me bilo par dana na forumu.
šta se CA tiče, oba objektiva pate od toga (mislim na kit). 40-150 voli biti zatvoren. do f8 imam problema sa CA na 150mm, a pri manjim fokalnim duljinama je OK. 14-42 je ok, povremeno se pojavi taj problem, ali nije povezan sa blendom, dok na 40-150 ga se sustavno mogu rješiti tako da zabetoniram blendu na f8.
inače ja sam fanatik oštrine, ne uvijek, ali ima trenutaka kada težim ultimativnoj oštrini. 14-42 je OK, i nebi išao na ništa lošije od toga za everyday slikanje.
s time da - po noći izlazim van sa rokkorom 50mm f1.4 - i evo situacija od pre 2-3 dana, bio sam sa ekipom u gradu na cugi (okupili smo se nas 8-9 i sjeli u "naš" kafić koji ima terasu odma do mora u samom centru grada). jedina rasvjeta je ulična lampa, tako da si možeš zamisliti količinu svjetla. ljudi oko mene, izuzev jednog vlasnika eosa 450d, nisu nikad bili u doticaju sa mf objektivima. svi imaju kompakte i to im je vrhunac. i vadim ja pena, stavljam ga na stol, i odmah je nestao. jedno 6 ljudi je slikalo sa njim, u 3 sata su napravili oko 300 slika, i ostao sam iznenađen da je preko 50% slika - u fokusu. a nisu koristili mf assist, već su fokusirali isključivo gledanjem u lcd (rezolucije 230k pixela).
slike sa blicem su baš oštre, povremeno nije u fokusu lice nego nos, ili ako je slikano bočno onda je dio obraza u fokusu i tako, ipak smo svi sjedili blizu pa su to sve bili portreti, ali dobri su. bez blica su slike isto ok, iso 2000-2500 f1.4 - f2.0 , sa blicom iso 200-800 f2.0-4.0 (i to su ljudi sami mijenjali, samo sam im objasnio koji ring da vrte za fokusiranje, koji za blendu).
baš sam bio oduševljen. nema veze sa onime šta si me pitao, ali oduševljen sam.
šta se settinga tiče, meni je isto na natural, sharpness +1, gradation na low. s time da je meni na adobeRGB, htio sam viditi razliku između sRGB i adobeRGB, ali ju ne vidim. proučio sam grafikone, i po tome ispada da je adobe nekako bolji, odnosno više mi paše za ono šta slikam, iako ne vidim razliku.
šta se žutoga tiče, pregled slika jako varira ovisno o monitoru. nije razlika samo u matricama, već i u generacijama matrica. moj monitor je star 5 godina, a drugi će sad 9 godina (oba su samsung, 17" i 22" lcd).
trenutno sam na laptopu, a mislim da sam znaš da su ekrani u laptopima najgori koji postoje, osobito u jeftinim laptopima.
ako se kaniš baviti paezažnom fotografijom, iskopaj odnekud jedan 17" samsung crt monitor, ja sam naprosto oduševljen bojama na crt monitorima. nećemo preterivati, ali za malo para možeš nabaviti 22" crt grdosiju koja će ti davati 1600x1200 @ 85hz ili čak 100hz. a vjerojatno ju možeš natjerati na 1920x1440.
šta se ove slike tiče, ajde mi okači na imageshack punu verziju koju nisi obrađivao, direkt iz aparata, pa kada dođem doma mogu pogledati dali mi vuče na žuto.
edit
na ovoj tvojoj slici mi fali plave, nebo je malo preeksponirano. i zašto si koristio f10? ne bi išao iznad f8, ma i manje, f6.7 ako nemam problema sa CA. ovaj 40-150 voli razmazivati ako je previše zatvoren.
evo sad gledam slike sa zadnjeg kupanja na kojemu sam imao 40-150. 1/350 - 1/750 @150mm redom - sve mutno. nije van fokusa, nije mrdano, već jednostavno - mutno. oko 100mm se stvar popravlja, oko 70 još bolje (1/1000-1/1500), i tako ide do wide end-a. CA ogromne na f4 @40mm, ogromne. a 14-150 je još mutniji od ovoga, tako da je to jedan big no-no za mene.
kada i ako budem imao para druge sezone, uzeo bi si ili 12-60, ili nešto slično. m43 format može, uz prava stakla, jako puno postići.

[Ovu poruku je menjao miko.s dana 12.08.2011. u 14:57 GMT+1]
evo par slika, 2 sa blicom, jedna bez, exif podaci su ostali. objektiv je rokkor 50mm, slikano na f2.0
ova slika bez blica je pročišćena kroz topaz denoiser i izmjenio sam wb jer je na automatici bilo previše žuto.

[Ovu poruku je menjao miko.s dana 12.08.2011. u 16:43 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Nebojsa Milanovic dana 14.11.2011. u 21:09 GMT+1]
 
Odgovor na temu

MirosIav
Pert

Član broj: 62687
Poruke: 479
*.dynamic.sbb.rs.

ICQ: 33441225


+29 Profil

icon Re: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)15.08.2011. u 13:32 - pre 102 meseci
Odlične su ti slike!
Hvala na odgovoru. Ja sam malo eksperimentisao i shvatio da je problem u automatskom balansu belog i da ( za mene ) lepše boje dobijam kada stavim WB na "Sunny". Postaviću i primere ovih dana... Slike gledam na svom 32" TV-u, FullHD S-PVA panel, na koji je priključen kompjuter. Sliku na njemu sam kako-tako kalibrisao, ali su mi i na laptopu i na monitorima na poslu i kod roditelja boje slične, previše vuku na žuto kada je postavljen Auto WB, a napolju je sunčano. Slažem se za CRT-ove. Pre LCD-a sam imao 21" CRT, a da sam našao neki ove rezolucije i veličine, uzeo bih to umesto LCD-a. F10 je bilo tada jer sam držao u P modu dok sam još isprobavao aparat. Osnovni problem je što nemam vremena da isprobavam različita podešavanja, već se učim na bitnim događajima...

[Ovu poruku je menjao MirosIav dana 16.08.2011. u 10:54 GMT+1]
 
Odgovor na temu

[es] :: Digitalni fotoaparati :: PEN prožvakan, ajmo dalje (izbor pancake-a, i malo review aparata)

Strane: 1 2 3 4 5 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 42667 | Odgovora: 204 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.