Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

U kom formatu cuvate datum

[es] :: PHP :: U kom formatu cuvate datum

[ Pregleda: 2233 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Milos911
Serbia

Član broj: 219127
Poruke: 1230
*.mbb.telenor.rs.



+303 Profil

icon U kom formatu cuvate datum10.05.2011. u 21:07 - pre 126 meseci
Ovo verovatno zavisi od situacije do situacije, ali kad treba da cuvate datum za kasnije poredjenje koji je veci/manji, u kom formatu ga cuvate?
Ja sam do sada koristio dd/mm/yyyy u formatu 10/05/2011, i kasnije ga formatirao yyyymmdd za potrebe poredjenja, ali sad me zanima da li ima neko bolje resenje?
 
Odgovor na temu

Man-Wolf
Mihailo Joksimovic
Beograd

Član broj: 17016
Poruke: 873
*.adsl-a-1.sezampro.rs.



+13 Profil

icon Re: U kom formatu cuvate datum10.05.2011. u 21:11 - pre 126 meseci
YYYY-MM-DD -- default MySQL format za DATE.
 
Odgovor na temu

ivan.a
PHP developer

Član broj: 83976
Poruke: 400
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+44 Profil

icon Re: U kom formatu cuvate datum10.05.2011. u 22:05 - pre 126 meseci
Citat:
...ali kad treba da cuvate datum za kasnije poredjenje koji je veci/manji, u kom formatu ga cuvate?
Ja uvek koristim INT kao tip polja, jer mi je to najpraktičnije i za format i za poredjenje.
I hope I didn't brain my damage - Homer
if (wife.position == kitchen) {return sandwich};
 
Odgovor na temu

vatri
Banja Luka, RS

Član broj: 68697
Poruke: 1006
*.static.stelkom.net.



+18 Profil

icon Re: U kom formatu cuvate datum11.05.2011. u 08:00 - pre 126 meseci
Ja mislim da je najbolje koristiti to sto ti je man-wolf rekao jer je to standardni format za MySQL i vec imas ugradnjene neke funkcije za rad sa tim. Npr. pri "insert-u" ili "update-u":

insert into table ( `date` ) values ( NOW() )

ovo NOW() pretpostavljas sta radi ;)
 
Odgovor na temu

flylord
Ilić Aleksandar
Simplicity d.o.o.
Nis/Uzice

Član broj: 2954
Poruke: 3859
*.static.sbb.rs.

ICQ: 4849714


+68 Profil

icon Re: U kom formatu cuvate datum11.05.2011. u 08:19 - pre 126 meseci
ja isto koristim int, i unutra stavljam unix timestamp
 
Odgovor na temu

Milos911
Serbia

Član broj: 219127
Poruke: 1230
77.243.20.*



+303 Profil

icon Re: U kom formatu cuvate datum12.05.2011. u 18:17 - pre 126 meseci
Poceo sam i ja da koristim ovaj standardni mysql, kako vi poredite ove datume? Jel ima neki kraci nacin od ovog mog sa explode?
I pitanje, kako pretvarate unix timestamp u datum kasnije?
 
Odgovor na temu

Man-Wolf
Mihailo Joksimovic
Beograd

Član broj: 17016
Poruke: 873
*.adsl-1.sezampro.rs.



+13 Profil

icon Re: U kom formatu cuvate datum12.05.2011. u 18:21 - pre 126 meseci
Datume poredis kao i sve drugo ... Tipa:

Code (mysql):

SELECT * FROM nesto WHERE date1 > '2011-05-12'
 




Pretvaranje timestamp u date:

http://dev.mysql.com/doc/refma...ns.html#function_from-unixtime
 
Odgovor na temu

ivan.a
PHP developer

Član broj: 83976
Poruke: 400
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+44 Profil

icon Re: U kom formatu cuvate datum12.05.2011. u 22:59 - pre 126 meseci
Uglavnom nema neke veće razlike, ali zbog funkcionalnosti uvek koristim INTEGER UNSIGNED.

Problem se može javiti kada nije lepo podešena vremenska zona servera pa NOW() i time() daju različito vreme. Zato koristim najsigurniju metodu INT sa kojom se veoma lako manipuliše. Evo jednog interesantnog teksta u vezi ove teme:
http://billauer.co.il/blog/200...ysql-datetime-epoch-unix-time/
I hope I didn't brain my damage - Homer
if (wife.position == kitchen) {return sandwich};
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: U kom formatu cuvate datum

[ Pregleda: 2233 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.