Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Routerboard 433AH i 493AH problem?

[es] :: Wireless :: Mikrotik :: Routerboard 433AH i 493AH problem?

[ Pregleda: 2579 | Odgovora: 13 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

bisenic
Bisenic Vlada
Mladenovac

Član broj: 52670
Poruke: 121
*.bitinfo.rs.

Sajt: www.bitinfo.co.rs


Profil

icon Routerboard 433AH i 493AH problem?12.02.2011. u 08:48 - pre 126 meseci
Imam problem sa RB 433AH i 493AH,naime,podignem cpu na 800MHz i nakon 5-6 restarta cpu se vrati na defaultnih 680MHz,isto se desava na 5-6 lokacija,uz napomenu da su svuda upsevi na 12V.

Da li neko zna sta je moguci problem zasto se cpu vraca na default vrednost?

Hvala.
Bitinfo NET

www.bitinfo.co.rs
 
Odgovor na temu

tandrkalo1
Milan Ergelasev
Novi Sad

Član broj: 269296
Poruke: 268
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+21 Profil

icon Re: Routerboard 433AH i 493AH problem?12.02.2011. u 17:40 - pre 126 meseci
Kakvo napajanje koristis? sta imas od kartica?
 
Odgovor na temu

zivanicd
Dejan Zivanic
KLADOVONET ISP
Kladovo

Član broj: 137218
Poruke: 1120
*.CyberCity.KladovoNet.Com.

Sajt: www.kladovo.net


+138 Profil

icon Re: Routerboard 433AH i 493AH problem?12.02.2011. u 23:01 - pre 126 meseci
A zasto dizes CPU na 800?

Na RB433AH na 20/5Mbps saobracaja CPU je oko 70%.

Na RB433 na 10/3Mbps saobracaja CPU je oko 50%.

Eh da... i na oba su po 3 kartice, sve u nstream-u.
 
Odgovor na temu

djricky
Network Engineer
Supernova
Beograd

SuperModerator
Član broj: 1046
Poruke: 4012
*.verat.net.

Sajt: https://v6.rs


+220 Profil

icon Re: Routerboard 433AH i 493AH problem?13.02.2011. u 07:40 - pre 126 meseci
i zasto se restartuju?
“Choose a job you like, and you will never have to work a day of your life.”
“Looking at small advantages prevents great affairs from being accomplished.”
 
Odgovor na temu

bisenic
Bisenic Vlada
Mladenovac

Član broj: 52670
Poruke: 121
*.bitinfo.rs.

Sajt: www.bitinfo.co.rs


Profil

icon Re: Routerboard 433AH i 493AH problem?13.02.2011. u 10:21 - pre 126 meseci
Napajanje ide direktno iz baterija sa pretvaraca 12V.Imam 2 cm9 kartice,nema Nstreme na njima.Potrebno mi je 800MHz jer imam oko 60ak pppoe korisnika koji se autentifikuju,a saobracaj je oko 20Mbps/5Mbps i cpu sa 680MHz je na 70ak%(ovo je u slucaju 493AH)

Ali je cudno da se isto desava i da se cpu freq vratila i na jos 4kom 433AH,recimo koje imaju 2 ili 3 cm9 kartice,ali se takdoje napajaju direktno iz baterija.
Bitinfo NET

www.bitinfo.co.rs
 
Odgovor na temu

zivanicd
Dejan Zivanic
KLADOVONET ISP
Kladovo

Član broj: 137218
Poruke: 1120
*.CyberCity.KladovoNet.Com.

Sajt: www.kladovo.net


+138 Profil

icon Re: Routerboard 433AH i 493AH problem?13.02.2011. u 12:15 - pre 126 meseci
Mozda bi trebao da ih napajas sa vecim naponom. Mislim da im je 12V najmanji napon. Koliko amepa mi dovlacis? Mikrotikova originalna napajanja su 18 ili 24v i 1.6-1.8 Ampera.

A mozda se i pregrejavaju...

Jel si probao system healt sta kaze?

Kako overclockujes 433 ? Jel ima neki jumper ili softwarski ? Mogao bi ja da probam na mojim :)

Sad sam pogledao: 433AH clock je 680Mhz a 433 clock je na 300Mhz... da nisi malo preterao sa overclockingom :)
 
Odgovor na temu

tandrkalo1
Milan Ergelasev
Novi Sad

Član broj: 269296
Poruke: 268
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+21 Profil

icon Re: Routerboard 433AH i 493AH problem?13.02.2011. u 12:32 - pre 126 meseci
Upravo tako, 12 V je mali napon, nije i najnizi, rb moze da radi i na 7-8 V, a napon koji se preporucuje je 24 V.
Pokusaj sa tim pa ces videti. a to sa 300 mhz na 800 mhz je preterano, verovatno se pregrevaju tada.
 
Odgovor na temu

adrvoderic
Antonio Drvoderić
student
Hrvatska, Novakovec

Član broj: 207514
Poruke: 29
*.adsl.net.t-com.hr.

Sajt: www.mmw.hr


+1 Profil

icon Re: Routerboard 433AH i 493AH problem?13.02.2011. u 20:32 - pre 126 meseci
u temi se spominju 2 routerborda serije AH od koji oba rade na 680MHz bez clockanja, ne znam od kud vama 300MHz
 
Odgovor na temu

bisenic
Bisenic Vlada
Mladenovac

Član broj: 52670
Poruke: 121
*.bitinfo.rs.

Sajt: www.bitinfo.co.rs


Profil

icon Re: Routerboard 433AH i 493AH problem?14.02.2011. u 08:24 - pre 126 meseci
Ne 300MHz,obe serije RB-ova su na 680MHz,podizanje takta se vrsi iz njegovog BIOS-a.Health kaze 13.4V
Bitinfo NET

www.bitinfo.co.rs
 
Odgovor na temu

zivanicd
Dejan Zivanic
KLADOVONET ISP
Kladovo

Član broj: 137218
Poruke: 1120
*.CyberCity.KladovoNet.Com.

Sajt: www.kladovo.net


+138 Profil

icon Re: Routerboard 433AH i 493AH problem?14.02.2011. u 09:22 - pre 126 meseci
Vidi stvarno... izgleda da me oci izdaju... :)

Zar ne postoji jumper na RBu kojim mozes da regulises takt ?

Ako je povezan na punjac akumulatora, on i treba da daje oko 13.5V, tako da pretpostavljam da tu nije problem sa napajanjem.

Ostajem bez ideja...
 
Odgovor na temu

dualze
alen markovic
dual

Član broj: 254852
Poruke: 151
87.250.116.*



Profil

icon Re: Routerboard 433AH i 493AH problem?14.02.2011. u 22:26 - pre 126 meseci
problem ti je u naponu, pogotovo ako ide preko poe i jos na to dodati 3 kartice koje vuku po 3v. pokusaj sa napajanjem 24v 1.6A.
mislim da ti je to puno korisnika za 433ah, naravno ako se drzimo zlatnog pravila po anteni 10-15 korisnika x 3 kartice, max 45 korisnika.
clockanjem povecavas zagrijavanje procesora i samim time zaglupljivanje (obazbijedi dobro hladjenje cpu ako se odlucis za clockanje)
 
Odgovor na temu

bisenic
Bisenic Vlada
Mladenovac

Član broj: 52670
Poruke: 121
*.bitinfo.rs.

Sajt: www.bitinfo.co.rs


Profil

icon Re: Routerboard 433AH i 493AH problem?15.02.2011. u 11:00 - pre 126 meseci
Ne ide preko POE,direktno iz ups-a ide napajanje.Ne,cm9 su 1 dolazni link i 2 sektora na 2.4GHz,i 5 sektora na 5GHz su Nanostationi 5,tako da nema vise od 10 korisnika po sektoru-drzimo se zlatnog pravila :D

Ok,probacu sa jacim napajanjem pa cemo videti.
Bitinfo NET

www.bitinfo.co.rs
 
Odgovor na temu

zivanicd
Dejan Zivanic
KLADOVONET ISP
Kladovo

Član broj: 137218
Poruke: 1120
*.CyberCity.KladovoNet.Com.

Sajt: www.kladovo.net


+138 Profil

icon Re: Routerboard 433AH i 493AH problem?16.02.2011. u 09:50 - pre 125 meseci
Lepo je pitao djricky: Zasto se restartuju?????

Jel ih vi restartujete ili se oni baguju... jel ovde pitanje "zasto se restartuju" ili "zasto im pada clock" ?
 
Odgovor na temu

DoubleHeadEagle
Sinisa Lujic
SSA KlikNet
Subotica

Član broj: 160130
Poruke: 40
*.17.109.37.pannonweb.net.

ICQ: 62973700
Sajt: www.suwireless.org


Profil

icon Re: Routerboard 433AH i 493AH problem?16.02.2011. u 11:18 - pre 125 meseci
I meni se desavaju iste stvari, vracanje clock-a procesora, ali tek posle update-a routerOS-a, u normalnim okolnostima i kada dodje do restarta clock ostaje isti.
Da li si u kernelu podesio da ti je CPU mode power save ili agresive (ili vec kako li se zove taj drugi mod), ako ti je power save onda veoma moguce da ga sam kernel vrati na def clock.
Napon ti nije preslab, ~14V je sasvim dovoljno za normalan rad, ako je struja konstantna, a posto kazes da ide direktno sa akumulatora, to ti nije problem.

@ostali: dizanje frekvencije na RB-ovima nije nista opasno, ali morate malo vise da citate forume, svi procesori koji se stavljaju na rb-ove su vec testirani na ponudjenim brzinama, ali kod AH routera frekvencija se iz bezbednosnih razloga ostavlja na srednjoj vrednosti, jer procesor na 680Mhz skoro da se ni ne greje, bez problema moze da radi na 800Mhz ali je onda preporucljivo da dodas neki hladnjak u kutiju gde ti je routerboard.
I da jos jedna stvar, router se nece resetovat ako se pregreje, moze samo da se restartuje.
Suwireless community network
www.suwireless.org
 
Odgovor na temu

[es] :: Wireless :: Mikrotik :: Routerboard 433AH i 493AH problem?

[ Pregleda: 2579 | Odgovora: 13 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.