Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

falsh sajt sa promenljivom stranicom

[es] :: Flash :: falsh sajt sa promenljivom stranicom

[ Pregleda: 1574 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

milos 2
milos ljatkovic

Član broj: 148450
Poruke: 669
*.dynamic.sbb.rs.



+3 Profil

icon falsh sajt sa promenljivom stranicom31.01.2011. u 14:30 - pre 116 meseci
treba da napravim sajt na kom ce samo jedna stranica trebati da se menja "Novosti". e sada da ne bi mene stalno kontaktirali kupci sajta znam da to moze da se uradi preko .xml fajla. e sada koji je problem: ne znam kako se u flash ubacuje .xml fajl.
da li mozete nekako da mi pomognete?

da i postoji jos nesto sto ne pripada ovom nazivu teme, ali kada sam vec tu, da li postoji nacin automatskog prevoda na engleski, ili bi morao sa nekim intro-om da pravim u sustini dva sajta?
 
Odgovor na temu

MenOfHonor
Bojan Mihajlović
Beograd

Član broj: 118521
Poruke: 266
*.mts.telekom.rs.



+28 Profil

icon Re: falsh sajt sa promenljivom stranicom31.01.2011. u 17:38 - pre 116 meseci
Mislim da bi olakšao posao drugima (koji ne razumeju XML) kada bi koristio običan tekstualni format. Na primer imaš dinamičko tekstualno polje sa nazivom instance "novosti_txt" u kome želiš da ti se prikazuju novosti iz eksternog tekstualnog fajla koji si nazvao "novosti". Sve što treba da uradiš u flashu je sledeće:
Code:
var zahtev:URLLoader = new URLLoader(); // kreiras instancu klase URLLoader i smestas je u promenljivu zahtev
zahtev.load(new URLRequest("novosti.txt")); // ucitaj tekstualni fajl
zahtev.addEventListener(Event.COMPLETE, zavrsenoUcitavanje); // kada se fajl uspesno ucita pozivas funkciju
function zavrsenoUcitavanje(evt:Event):void{
        novosti_txt.text = tekst.data; // prikazi tekst u tekstualnom polju
    }


Ako baš iz nekog razloga moraš da koristiš XML i imaš fajl "novosti.xml" koji izgleda ovako:
Code:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<novosti>
    <vesti>Ovde idu nove vesti.</vesti>    
</novosti>


možeš ga učitati u flash koristeći ovaj način:
Code:
var zahtev:URLLoader = new URLLoader(); // kreiras instancu klase URLLoader i smestas je u promenljivu zahtev
var xmlNovosti:XML; // deklarises promenljivu xmlNovosti ali joj ne dodeljujes vrednost
zahtev.load(new URLRequest("novosti.xml")); // ucitaj xml fajl
zahtev.addEventListener(Event.COMPLETE, zavrsenoUcitavanje) // kada se fajl uspesno ucita pozivas funkciju
function zavrsenoUcitavanje(evt:Event):void{
    xmlNovosti = new XML(zahtev.data);  // kreiras instancu XML klase i prosledjujes joj svojstvo data objekta zahtev
    novosti_txt.text = xmlNovosti.vesti; // prikazujes u teksualnom polju tekst koji se nalazi unutar taga vesti
    }


Za oba načina je zajedničko to da prvo moraš da napraviš instancu klase URLLoader, da učitaš fajl koristeći load() metod, da dodaš osluškivač dogadjaja kako bi se tekst prikazao tek kada se učita u flash i na kraju da se pozove funkcija u okviru koje će tekst koji se učitao da se prikaže u tekstualnom polju. Razlika izmedju učitavanja iz txt i xml fajla je što za xml moraš definisati i promenljivu koja je tipa XML i da kreiraš instancu XML klase.
Što se tiče drugog pitanja ne postoji način automatskog prevodjenja na engleski, već ti sam moraš napraviti i tu verziju, što je još jedan razlog da koristiš gore navedene načine za prikazivanje teksta unutar flash prezentacije.

Pogledajte odličnu knjigu ActionScript 3.0: Visual QuickStart Guide na Safari Books Online unošenjem kupon koda TPJVJGA: https://ssl.safaribooksonline.com/safarienabled
Obavezno pogledati besplatan tutorijal "Installing Apache, MySQL, and PHP" na lynda.com: http://www.lynda.com/MySQL-5-t...che-mysql-and-php/77958-2.html
 
Odgovor na temu

milos 2
milos ljatkovic

Član broj: 148450
Poruke: 669
*.dynamic.sbb.rs.



+3 Profil

icon Re: falsh sajt sa promenljivom stranicom01.02.2011. u 09:30 - pre 116 meseci
mnogo hvala sto si mi rekao za .txt fajl, ja u stvari nisam ni znao da moze na neki drugi nacin osim .xml fajla za neku promenu.

sto se tice velicine slova, boje... to sve podesim u flash-u na tom dinamickom text polju?

i jos jedno pitanje: da li kod pravljenja sajta MORA da postoji jedan glavni .swf fajl koji ce da vuce ostale stranice, ili moze u jednoj sa gotoAndPlay();?

glupo pitanje, naravno da moze, ali da li je prakticnije uraditi sa vise fajlova nego sa jednim?
 
Odgovor na temu

MenOfHonor
Bojan Mihajlović
Beograd

Član broj: 118521
Poruke: 266
*.mts.telekom.rs.



+28 Profil

icon Re: falsh sajt sa promenljivom stranicom01.02.2011. u 12:51 - pre 115 meseci
Citat:
milos 2: mnogo hvala sto si mi rekao za .txt fajl, ja u stvari nisam ni znao da moze na neki drugi nacin osim .xml fajla za neku promenu.

You're welcome.
Citat:
sto se tice velicine slova, boje... to sve podesim u flash-u na tom dinamickom text polju?

Da, možeš to odraditi iz panela Properties ili direktno iz actionscripta, a možeš koristiti i klasu u kojoj ćeš kreirati tekstualno polje i definisati sva njegova svojstva (kao što je veličina, pozicija, font, boja teksta, pozadine...).
Citat:
i jos jedno pitanje: da li kod pravljenja sajta MORA da postoji jedan glavni .swf fajl koji ce da vuce ostale stranice, ili moze u jednoj sa gotoAndPlay();?
glupo pitanje, naravno da moze, ali da li je prakticnije uraditi sa vise fajlova nego sa jednim?

Možeš imati onoliko swf fajlova koliko ti odgovara, a možeš koristiti i više animiranih klipova unutar jednog swf-a. U tvom slučaju bi možda bilo praktičnije da se to nalazi u odvojenom swf-u tako da možeš da daš fla fajl ljudima koji će uredjivati sekciju "Novosti", u kome mogu da vrše izmene (ukoliko poznaju osnove flash-a i ako imaju instaliran Flash Professional). Na primer, mogao bi da koristiš odvojeni swf za prikaz novosti. Način na koji se vrši učitavanje ovog eksternog fajla se malo razlikuje od učitavanja tekstualnih fajlova, a razlika se ogleda u korišćenju Loader klase, umesto URLLoader klase koju smo koristili za učitavanje txt i xml fajlova. Pretpostavimo da imaš fajl novosti.swf koji želiš da učitaš u glavnu flash prezentaciju u kojoj si napravio prazan animirani klip "kontejner_mc" u kojem želiš da se prikaže sadržaj tog swf-a. U ovom primeru ću koristiti promenljivu "urlZahtev" koja će sadržati objekat URLRequest:
Code:
var urlZahtev:URLRequest = new URLRequest("novosti.swf"); // pravimo instancu klase URLRequest i prosledjujemo argument sa nazivom fajla koji ucitavamo
var noviLoader:Loader = new Loader(); // pravimo instancu Loader klase
noviLoader.load(urlZahtev);    // pozivamo metod load objekta loader i prosledjujemo argument urlzahtev
noviLoader.contentLoaderInfo.addEventListener(Event.COMPLETE, zavrsenoUcitavanje); // kada se zavrsi ucitavanje eksternog swf-a pozivamo funkciju
function zavrsenoUcitavanje(evt:Event):void{
    var animiraniKlip:MovieClip = MovieClip(noviLoader.content); // u promenljivu animiraniKlip smestamo sadrzaj swf-a i konvertujemo ga u objekat tipa MovieClip
        animiraniKlip.novosti_txt.x = 0; // odavde sada mozemo obavljati izmene nad ucitanim swf-om i objektima unutar njega 
    kontejner_mc.addChild(noviLoader); // dodajemo ucitani swf u animirani klip kontajner_mc
    }

Bitno je primetiti da se u ovom slučaju osluškivač dogadjaja ne dodaje direktno na Loader objekat, već na njegovo svojstvo contentLoaderInfo koje sadrži sve informacije o učitanom swf-u. Takodje moramo reći flash plejeru da je sadržaj koji se nalazi unutar swf-a tipa MovieClip i zato sam eksplicitno morao da navedem MovieClip(noviLoader.content) jer bi u suprotnom dobio grešku. Izgleda komplikovano ali je veoma funkcionalno. Na tebi je da odlučiš koji ti pristup više odgovara, a ako ti zatreba pomoć tu sam.

Pogledajte odličnu knjigu ActionScript 3.0: Visual QuickStart Guide na Safari Books Online unošenjem kupon koda TPJVJGA: https://ssl.safaribooksonline.com/safarienabled
Obavezno pogledati besplatan tutorijal "Installing Apache, MySQL, and PHP" na lynda.com: http://www.lynda.com/MySQL-5-t...che-mysql-and-php/77958-2.html
 
Odgovor na temu

milos 2
milos ljatkovic

Član broj: 148450
Poruke: 669
*.dynamic.sbb.rs.



+3 Profil

icon Re: falsh sajt sa promenljivom stranicom01.02.2011. u 14:32 - pre 115 meseci
hvala
 
Odgovor na temu

milos 2
milos ljatkovic

Član broj: 148450
Poruke: 669
*.dynamic.sbb.rs.



+3 Profil

icon Re: falsh sajt sa promenljivom stranicom01.02.2011. u 15:03 - pre 115 meseci
ovo mi pokaze kada na 1. frejm stavim kod koji si mi dao za .txt fajl:

Code:

The class or interface 'URLLoader' could not be loaded.


za liniju koda
Code:

var zahtev:URLLoader = new URLLoader(); 



i

Code:

The class or interface 'Event' could not be loaded.


za liniju koda:
Code:

var zahtev:URLLoader = new URLLoader(); 


da li mozes da mi pomognes?
 
Odgovor na temu

milos 2
milos ljatkovic

Član broj: 148450
Poruke: 669
*.dynamic.sbb.rs.



+3 Profil

icon Re: falsh sajt sa promenljivom stranicom01.02.2011. u 16:12 - pre 115 meseci
shvatio sam, radio si u AS3, da li mozes da mi kazes kako bi to uradio AS2, jer su mi jako komplikovana dugmad da pravim u AS3
 
Odgovor na temu

MenOfHonor
Bojan Mihajlović
Beograd

Član broj: 118521
Poruke: 266
*.mts.telekom.rs.



+28 Profil

icon Re: flash sajt sa promenljivom stranicom01.02.2011. u 21:58 - pre 115 meseci
Da, mislio sam da koristiš AS3. U AS2 bi za učitavanje koristio LoadVars klasu koja se koristi i za učitavanje promenljivih iz eksternog fajla (nisam siguran da to možeš da izvedeš na neki drugi način), pa ćeš morati u tekstualnom fajlu da ispred teksta dodaš naziv promenljive kojoj prethodi znak &. To znači da ako imaš tekst "Ovo su nove vesti" da bi ga učitao u flash on može izgledati ovako:
&vesti=Ovo su nove vesti.
U ovom slučaju &vesti predstavljaju promenljivu kojoj je dodeljena vrednost Ovo su nove vesti. Obrati pažnju da nakon naziva promenljive i znaka = ne sme biti razmaka, inače flash neće moći da prikaže tekst. Nakon toga u flashu ćeš na scenu dodati dinamičko tekstualno polje i daćeš mu naziv instance novosti_txt, a zatim ćeš dodati novi lejer i uneti sledeći kod:
Code:
var novosti:LoadVars = new LoadVars(); // pravimo instancu klase LoadVars
novosti.load("novosti.txt"); // ucitavamo tekstualni fajl u promenljivu novosti
novosti.onLoad = function(){ // kada se fajl ucita pozivamo funkciju
        novosti_txt.text = this.vesti; // prikazujemo vrednost promenljive vesti iz eksternog fajla u tekstualnom polju novosti_txt
    }


U slučaju da imaš XML fajl koji se zove "novosti" i ako on izgleda ovako:
Code:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<novosti>
    <vesti>Ovde idu nove vesti.</vesti>
</novosti>

kada bi hteo da ga učitaš u flash koristeći AS2 i da prikažeš samo tekst koji se nalazi unutar taga "vesti", uneo bi sledeće:
Code:
var novosti:XML = new XML(); // pravimo instancu klase XML
novosti.ignoreWhite = true; // ignorisemo beline u fajlu
novosti.load("novosti.xml"); // ucitavamo fajl u promenljivu novosti
novosti.onLoad = function(){ // kada se fajl ucita pozivamo funkciju
        novosti_txt.text = this.firstChild.childNodes[0].firstChild.nodeValue; // trazimo u xml fajlu vrednost čvora prvog deteta i prikazujemo ga u tekstualnom polju novosti_txt
    }

Pogledajte odličnu knjigu ActionScript 3.0: Visual QuickStart Guide na Safari Books Online unošenjem kupon koda TPJVJGA: https://ssl.safaribooksonline.com/safarienabled
Obavezno pogledati besplatan tutorijal "Installing Apache, MySQL, and PHP" na lynda.com: http://www.lynda.com/MySQL-5-t...che-mysql-and-php/77958-2.html
 
Odgovor na temu

akasha org.
Not Available
Serbia

Član broj: 49535
Poruke: 336
*.static.kdsinter.net.



Profil

icon Re: falsh sajt sa promenljivom stranicom01.02.2011. u 22:28 - pre 115 meseci
Citat:
U AS2 bi za učitavanje koristio LoadVars klasu koja se koristi i za učitavanje promenljivih iz eksternog fajla (nisam siguran da to možeš da izvedeš na neki drugi način)


@MenOfHonor
Može implicitno, prilikom pozivanja swfa iz htmla prosledi se i flashVars, "vesti=Ovo su nove vesti".
Onda uopšte nema LoadVars u Flashu, već se direktno može koristiti: novosti_txt.text = vesti;

Npr, za swfobject bi otprilike bilo: so.addVariable("vesti", "Ovo su nove vesti");

@milos 2
Ne obraćaj pažnju na ovo, nastavi prvobitnim tokom da se ne zapetljaš :)
 
Odgovor na temu

MenOfHonor
Bojan Mihajlović
Beograd

Član broj: 118521
Poruke: 266
*.mts.telekom.rs.



+28 Profil

icon Re: falsh sajt sa promenljivom stranicom01.02.2011. u 23:18 - pre 115 meseci
Citat:
akasha org.: @MenOfHonor
Može implicitno, prilikom pozivanja swfa iz htmla prosledi se i flashVars, "vesti=Ovo su nove vesti".
Onda uopšte nema LoadVars u Flashu, već se direktno može koristiti: novosti_txt.text = vesti;

Misliš u object i embed tagu da se proslede promenljive u flash:
Code:
<param name="movie" value="novosti.swf?vesti=Ovo+su+nove+vesti" />

ili
Code:
<param name=FlashVars value="vesti=Ovo+su+nove+vesti">

i na kraju
Code:
<embed>FlashVars="vesti=Ovo+su+nove+vesti"</embed>

Da, mogao bi i tako, mada bi možda za ljude koji će to da pišu vesti bilo jednostavnije da to rade u tekst fajlu.
Citat:
Npr, za swfobject bi otprilike bilo: so.addVariable("vesti", "Ovo su nove vesti");

Ovo je još bolji način. Ništa bez swfobject-a.
Pogledajte odličnu knjigu ActionScript 3.0: Visual QuickStart Guide na Safari Books Online unošenjem kupon koda TPJVJGA: https://ssl.safaribooksonline.com/safarienabled
Obavezno pogledati besplatan tutorijal "Installing Apache, MySQL, and PHP" na lynda.com: http://www.lynda.com/MySQL-5-t...che-mysql-and-php/77958-2.html
 
Odgovor na temu

[es] :: Flash :: falsh sajt sa promenljivom stranicom

[ Pregleda: 1574 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.