Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

fwrite problem pri upisu

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: fwrite problem pri upisu

[ Pregleda: 1355 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

username1987
Ne radim

Član broj: 270860
Poruke: 31
178.77.22.*



Profil

icon fwrite problem pri upisu24.12.2010. u 21:31 - pre 118 meseci
Evo mene, sa novim pitanjem. Kupio sam knjigu "Razvoj web aplikacija sa PHP i MySQl 4ti dio i pokušavam da preradim jedan primjer.

Evo koda
upisi.php
Code:

<?php

$vrijednost= $_POST['nesto'];

$fp=fopen("folder/datoteka.txt", 'ab');

if(!$fp)
{
    echo "NIje moguce otvoriti datoteku";
    exit;
}

$outputstring = $vrijednost."\n";

fwrite($fp, $outputstring);
fclose($fp);

echo "Uspjesno upisano";


?>


citaj.php

Code:

<?php

$fp=fopen("folder/datoteka.txt",'rb ');

if(!$fp)
{
    echo "Nemoguce otvoriti";
    exit;
}


while(!feof($fp)) 
{
    $order= fgets($fp,999);
    echo $order."<br / >";
}





?>


Ovaj kod radi, uspješno upisuje u datoteku i čita iz nje.Ali me zanima slijedeće. Pri upisivanju u fajl, sve što unesem bi trebalo da se unosi u novi red. Medjutim, kod mene je sve što unesem u jednoj liniji, pa me to buni.Ovo "\n" sam stavio da bi kada bi isčitavao ,skripta znala gdje je kraj tog reda. Pretrazio sam manuel,pročitao opis funkcije ali ništa nisam našao. Hvala.d
 
Odgovor na temu

Miroslav Ćurčić
ex mVeliki
Novi Sad

Član broj: 19034
Poruke: 1118
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+19 Profil

icon Re: fwrite problem pri upisu24.12.2010. u 22:06 - pre 118 meseci
A da umesto notepad.exe upotrebiš write.exe za čitanje datoteke ?
"The quieter you become, the more you are able to hear."
Blog | PowerCMS
 
Odgovor na temu

username1987
Ne radim

Član broj: 270860
Poruke: 31
178.77.26.*



Profil

icon Re: fwrite problem pri upisu24.12.2010. u 22:13 - pre 118 meseci
Uz dužno poštovanje prema tebi, ne vidim u čemu je razlika. Oaj primjer sam prepisivao iz knjige,pa pokušavam neke svoje "verzije" da uradim. I u kodu koji je došao na cd-u je ovako uradjeno, samo što u knjizi piše da bi trebalo izgledati da svaka riječ se dodaje u novi red.
Ako je to problem, reci mi kako da uradim i u čemu sam pogriješio. Hvala
 
Odgovor na temu

Jbyn4e

Član broj: 422
Poruke: 6049
*.ptt.rs.



+256 Profil

icon Re: fwrite problem pri upisu24.12.2010. u 22:17 - pre 118 meseci
Razlika je predstavljanju novog reda. Na windozama je to \r\n , na *nix-ima \n a mac valjda bese \r samo. Write prepoznaje i \n kao novi red, a notepad ne, vec samo \r\n. Posto si upisivao samo \n, notepad ne zna da je to novi red iako ga ima.

Jasnije?

Kad sve ostalo zakaže, pročitaj uputstvo...
 
Odgovor na temu

username1987
Ne radim

Član broj: 270860
Poruke: 31
178.77.26.*



Profil

icon Re: fwrite problem pri upisu24.12.2010. u 22:42 - pre 118 meseci
Riješeno, hvala. Još jedno pitanje. Imam problema da ubacim tabulator da napravim potrebni razmak.
Code:

echo $vrijednost1."\t".$vrijednost2;

Uvijek mi napravi samo jedno mjesto ali ne napravi tabulator. Hvala
 
Odgovor na temu

Aleksandar Ružičić
Software Architect, Appricot d.o.o.
Beograd

Član broj: 26939
Poruke: 2881

Jabber: krckoorascic@gmail.com
Sajt: krcko.net


+44 Profil

icon Re: fwrite problem pri upisu24.12.2010. u 23:18 - pre 118 meseci
HTML po defaultu contract-uje sve whitespace karaktere u "obican" space. da bi se taj tab karakter i prikazao kao tab stavi to unutar <pre></pre> tagova.
 
Odgovor na temu

username1987
Ne radim

Član broj: 270860
Poruke: 31
178.77.26.*



Profil

icon Re: fwrite problem pri upisu24.12.2010. u 23:49 - pre 118 meseci
Ali zašto mi onda ovaj primjer radi a nije to uradjeno. Primjer je iz knjige uz koju dodje prateći cd.

Code:
    $outputstring = $date."\t".$tireqty." tires "\t".$oilqty." oil\t"
                    .$sparkqty." spark plugs\t\$".$totalamount
                    ."\t". $address."\n";


Uredno napravi tabulatore.
 
Odgovor na temu

Jbyn4e

Član broj: 422
Poruke: 6049
*.ptt.rs.



+256 Profil

icon Re: fwrite problem pri upisu25.12.2010. u 07:51 - pre 118 meseci
echo vrsi "output" na izlaz, u ovom sluicaju browser, koji prikazuje html. Zato na ekranu nemas tabulatore. Kad tabulatore snimis u fajl, pa ga gledas iz tekst editora koji zna da procita tabulatore, onda ih vidis. U slucaju koji si naveo si u promenljivu stavio tabulatore, koje ako snimis u fajl pa pregledas fajl, imace tabulatore. Ako izvrsis ispis (output) te promenljive nazad u browser, onda se tabulatori nece videti, vec obican razmak, kao sto ti je napisao kolega gore.
Kad sve ostalo zakaže, pročitaj uputstvo...
 
Odgovor na temu

Miroslav Ćurčić
ex mVeliki
Novi Sad

Član broj: 19034
Poruke: 1118
*.adsl.eunet.rs.



+19 Profil

icon Re: fwrite problem pri upisu25.12.2010. u 10:55 - pre 118 meseci
tačno, kad u browseru pogledaš "source" te stranice - videćeš tabulatore
"The quieter you become, the more you are able to hear."
Blog | PowerCMS
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: fwrite problem pri upisu

[ Pregleda: 1355 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.