Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

jedinstvenost kljuca

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: jedinstvenost kljuca

[ Pregleda: 3309 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

dejov
Dejan Jovic
Zrenjanin

Član broj: 17537
Poruke: 88
*.ptt.yu



Profil

icon jedinstvenost kljuca01.02.2004. u 19:02 - pre 218 meseci
Radim bazu u delphiju u paradoxu.

1. pitanje:
Zanima me kako da proverim, da li je novi uneti kljuc jedinstven, tj. da nema jos jedan takav koje je vec unet.Da li postoji neka funkcija koja to ispituje?

2. pitanje:

Kako da u bazu (paradox) ubacim sliku koja je jpeg formata. Ja znam to da uradim za bmp, i ico, ali kako se radi sa jpg?

3.pitanje:
Ako jedna tabela ima slozen kljuc od dva polja, a ja treba da kljuc ove tabele prebacim u drugi, da li prebacujem oba polja?
 
Odgovor na temu

CandyMan

Član broj: 3420
Poruke: 147



+49 Profil

icon Re: jedinstvenost kljuca02.02.2004. u 22:23 - pre 218 meseci
1. Ako si definisao primarni ključ kada si pravio tabelu, biće podignut izuzetak. Ako nisi, napravi upit (query) sa parametrom, koji će da proveri da li takvih ima već u bazi. Nešto kao:
Code:

  select count(*)
    from radnik
  where sifra = :parametar

Ukoliko ti ovaj upit vrati 0 kao rezultat - ključ koji hoćeš da uneseš ne postoji...

2. Nemam pojma.

3. Ako je složen ključ, podrazumeva se da u detalj tabelu prenosiš sva polja koja učestvuju u primarnom ključu.
Nisam ni znao da znam dok nisam prob'o!
 
Odgovor na temu

overflow
Goran Milosavljević
Integration & Internet Senior
Engineer @ Telenor
Beograd

Član broj: 396
Poruke: 345
*.verat.net

ICQ: 106825659
Sajt: localhost


Profil

icon Re: jedinstvenost kljuca03.02.2004. u 08:49 - pre 218 meseci
2. Stavi da ti je polje tipa blob i u njega gurni TMemoryStream koji ćeš dobiti od JPEG-a.
3. Ja bih ti preporučio da ipak kreiraš jedinstveni identifikator (autoinc i sl.) baš zbog gore navedenih komplikacija.
Sve sto je besmislenije, utoliko je bolje.
 
Odgovor na temu

dejov
Dejan Jovic
Zrenjanin

Član broj: 17537
Poruke: 88
*.dialup.neobee.net.



Profil

icon Re: jedinstvenost kljuca03.02.2004. u 19:27 - pre 218 meseci
Kako to da u polje tipa blob gurnem Tmemorystream? Mozete li mi malo pojasniti
 
Odgovor na temu

overflow
Goran Milosavljević
Integration & Internet Senior
Engineer @ Telenor
Beograd

Član broj: 396
Poruke: 345
*.vdial.verat.net

ICQ: 106825659
Sajt: localhost


Profil

icon Re: jedinstvenost kljuca04.02.2004. u 15:03 - pre 218 meseci
1. Napunite TMemoryStream sa JPEG slikom.
2. U polje tipa blob upisete sadrzaj TMemoryStream-a:
Code:

Table1Polje.AsVariant := msJPEG;
// gde je msJPEG memory stream slike


Sve sto je besmislenije, utoliko je bolje.
 
Odgovor na temu

dejov
Dejan Jovic
Zrenjanin

Član broj: 17537
Poruke: 88
*.ptt.yu



Profil

icon Re: jedinstvenost kljuca04.02.2004. u 18:28 - pre 218 meseci
mozda sam dosadan, ali stvarno nisam skontao.

Evo ovako polje za sliku u tabeli film napunim preko obicnog image-a ovako

TableFilmSlika.Assign(Image1.Picture);

Sad mi nije jasno, gde da definisem taj tmemorystream i kako da ga napunim slikom?
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: jedinstvenost kljuca

[ Pregleda: 3309 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.