Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Program računarstva u ISP, prijavljivanje

[es] :: Informatika :: Program računarstva u ISP, prijavljivanje

[ Pregleda: 1386 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

milos_savic

Član broj: 272304
Poruke: 2
82.117.202.*Profil

icon Program računarstva u ISP, prijavljivanje05.11.2010. u 22:57 - pre 143 meseci


Pozdrav,

hteo bih da informišem pristune, pre svega srednjoškolce, da je u toku proces prijavljivanja za obrazovne
programe Istraživačke stanice Petnica (ISP) za 2011. godinu. Konkurs je otvoren do kraja novembra.
O tome šta je ISP, kako su koncipirani obrazovno-istraživački programi za srednjoškolce, šta je cilj i svrha
tih programa, kakvi su uslovi boravka i rada, te kakav je postupak prijavljivanja možete pogledati
na http://petnica.rs. Svim zainteresovanim bih preporucio i elektronske verzije Petničkog almanaha
(informatora o godisnjim aktivnostima sa pratecom fotodokumentacijom): http://almanah.petnica.rs.

Prijave se mogu naći na: http://www.petnica.rs/images/Pd-2011.zip

Ukoliko poznajete srednoškolce koji su zainteresovani da se upoznaju i da učestvuju u istraživačkom radu
u nekoj od oblasti: astronomija, fizika, elektronika, računarstvo, matematika, biologija, hemija, geologija,
molekularna biomedicina, antropologija, lingvistika, arheologija, psihologija, istorija - možete im proslediti
ovo obavestenje.Za sve one koji su zainteresovani za program računarstva:

Program računarstva je jedan od “starosedelaca” ISP, od prvog TRS-80 računara, pa preko čuvenog Spektruma (“Perica Kuca Na Gumicu”) i IBM PC AT do današnjih Pentium XYZ :) računara. Prevalivši teški put od megaherca ka gigahercu, od kilobajta ka gigabajtu, program je evoluirao iz kurseva programiranja u Bejziku, Paskalu, Lispu,..., u široko-obrazovni program koji pokušava da obuhvati što veći obim onoga što danas nazivamo “Computer Science”.

Kao i većina drugih programa u Istraživačkoj stanici Petnica, program funkcioniše na godišnjem nivou u 4 ciklusa seminara, sa grupama do 25 polaznika:

Ovaj ciklus namenjen je generalnom upoznavanju sa oblastima kojima se bavi program, i uglavnom se sastoji od intenzivnih teorijskih predavanja. Stručni tim sa polaznicima obrađuje teme iz teorije algoritama, formalnih jezika, programiranja, baza podataka, arhitekturi operativnih sistema, mrežama, ali i uvek interesantnim temama kao što su veštačka inteligencija i kriptologija, Naravno, ovaj spisak nije zatvoren i ograničen i uvek je otvoren za nove i aktuelne teme.

Polaznici se takođe informišu o tome šta ih očekuje u budućem radu i sa njima se pojedinačno razgovara o njihovim interesovanjima i planovima.

Polaznici koji su uspešno “prebrodili” zimski seminar, na prolećnom seminaru najviše se bave pripremema predloga samostalnih projekata (i njihovom odbranom), na osnovu čega se vrši selekcija za pozivanje na letnji seminar.

Pored ovih aktivnosti organizuju se i dodatna predavanja u vezi sa temama bliskim interesovanjima polaznika, praktične vežbe, kao i predavanja vezana za metode naučnog rada.

Letnji seminar je gotovo isključivo posvećen radu na samostalnim projektima. Na žalost, vreme trajanja seminara najčešće nije dovoljno za realizaciju projekta, pa se od polaznika očekuje I rad kod kuće, uz podršku mentora, Jedan od bitnijih rezultata letnjeg seminara su izveštaji o radu koji predstavljaju prvu verziju pisanog rada na osnovu projekta.

Jesenji seminar se organizuje kao neka vrsta “nagrade” za trud i rad uložen tokom godine, i uglavnom se (pored finalizacije pisanih radova) sastoji od interesantnih predavanja i prezentacija, za koje se teme biraju tako da budu vezana za teme koje su neobične, zanimljive, ili jako aktuelne.

S obzirom na praktični karakter programa, od budućih polaznika programa računarstva se očekuje da su već programerski “pismeni” i da imaju iskustva u radu na samostalnim projektima/programima. Jednostavno rečeno – ko nije napisao bar 5000 linija koda, teško će se snaći... Takođe, program računarstva NE BAVI SE web dizajnom, grafičkim dizajnom ili kursevima upotrebe različitih aplikacija.

Istraživačka stanica Petnica podržava napore Open Source zajednice, pa se nemojte iznenaditi kada vas u računarskoj učionici dočeka Linux.

Pored rada sa srednjoškolcima, program računarstva organizuje i seminare stručnog usavršavanja nastavnika po programima akreditovanih od ZUOVa
 
Odgovor na temu

[es] :: Informatika :: Program računarstva u ISP, prijavljivanje

[ Pregleda: 1386 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.