Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

slika u paradox bazi

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: slika u paradox bazi

[ Pregleda: 2959 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

dejov
Dejan Jovic
Zrenjanin

Član broj: 17537
Poruke: 88
*.dialup.neobee.net.



Profil

icon slika u paradox bazi29.01.2004. u 02:24 - pre 244 meseci
Evo ovako, radim bazu u paradoxu, i jedna od tabela treba da ima stavku u kojoj ce se cuvati slike. Kako to da uradim, i kako posle da ucitam novu sliku u delfiju iz aplikacije?
 
Odgovor na temu

dragana golub
Petrovac

Član broj: 19921
Poruke: 2
*.mobtel.co.yu



Profil

icon Re: slika u paradox bazi29.01.2004. u 11:44 - pre 244 meseci
Citat:
dejov:
Evo ovako, radim bazu u paradoxu, i jedna od tabela treba da ima stavku u kojoj ce se cuvati slike. Kako to da uradim, i kako posle da ucitam novu sliku u delfiju iz aplikacije?


Recimo da imas u tabeli polja:

Field name Type
------------------
Naziv slike A
Slika G (graficko polje)


Postavi na formu "OpenPictureDialog","Image","Edit"(upisujes naziv slike),BitBtn(Otvori sliku),BitBtn(Sacuvaj sliku),Tabelu,DataSource...

Formiraj proceduru na "Otvori sliku"

kod
----

if OpenPictureDialog1.Execute then begin
image1.Picture.LoadFromFile(OpenPictureDialog1.FileName);

Formiraj proceduru na Sacuvaj sliku"

kod
----
Table1.Edit;
Table1.Append;
Table1Naziv.Value:=Edit1.Text; {indeksirano polje}
Table1Slika.Assign(Image1.Picture);
Table1.Post;

Slike upisane u bazu mozes pogledati kroz DbImage
 
Odgovor na temu

dejov
Dejan Jovic
Zrenjanin

Član broj: 17537
Poruke: 88
*.ptt.yu



Profil

icon Re: slika u paradox bazi29.01.2004. u 17:18 - pre 244 meseci
Evo probam ovo, ali ovaj deo

Table1Naziv.Value:=Edit1.Text; {indeksirano polje}
Table1Slika.Assign(Image1.Picture);

neprepoznaje, odnosno kaze da nije definisano table1Naziv i table1Slika, iako se meni tako zovu polja u tabeli koju sam postavio i povezao na datasource.

U cemu je problem?

Pronasao sam alternativu za upis teksta u bazu:
table1.FieldByName('NazivSlike').AsString:=Edit1.Text;

ali ne znam kako to da uradim za sliku??
 
Odgovor na temu

overflow
Goran Milosavljević
Integration & Internet Senior
Engineer @ Telenor
Beograd

Član broj: 396
Poruke: 345
*.verat.net

ICQ: 106825659
Sajt: localhost


Profil

icon Re: slika u paradox bazi30.01.2004. u 09:35 - pre 244 meseci
Pa evo pomoći ću ti, ako ti kažem da je:
Code:

   table1Slika = table1.FieldByName('Slika')

A ti sada malo sam istražuj.
Table1Slika nemaš zato što nisi "povukao" (u FieldList Table1) sva raspoloživa polja za tu tabelu iz baze (desni-klik na Table1 pa Fields Editor).

Sve sto je besmislenije, utoliko je bolje.
 
Odgovor na temu

dejov
Dejan Jovic
Zrenjanin

Član broj: 17537
Poruke: 88
*.ptt.yu



Profil

icon Re: slika u paradox bazi30.01.2004. u 14:22 - pre 244 meseci
E super, probao sam. Radi. Hvala vam.

Ali evo imam jos dva pitanja:

1. Ovako mogu da sacuvam samo slike u bmp, ico formatu. Kako da sacuvam slike u jpeg formatu? JA jednostavno u stavki uses forme dodam jpeg, ali tada kada treba da sacuvam u bazi sliku tog formata ona je ne sacuva, kao da se nista nije desilo.

2. Da li postoji neka funkcija koja ce da mi pomogne u proveri da li novi uneti record u bazi ima jedinstven kljuc. Ja to znam da uradim na onaj nacin "peske", proveravajuci sve kljuceve u, na primer for petlji, ali pretpostavljam da postoji laksi nacin.
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: slika u paradox bazi

[ Pregleda: 2959 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.