UPOZORENJE : Kada je monitor ukljucen postoje naponi u njemu i preko 30 000 Volti !!! Budi krajnje oprezan kada radis ovaj 'zahvat', a ako nisi vichan problematici ne preporucujem da radis sam, nego zovi nekog ko radi slicne stvari. Ne preuzimam nikakvu odgovornost za moguce posledice.
Slusaj ovako. To sto to radis moze slobodno da se nazove 'silovanje' monitora, i nije preporucljivo. Verovatno taj monitor i ne podrzava veci refresh od 75 Hz.
Da li komande za sirenje slike po horizontali postoje ili ne ?
Jel ima potenciometar za to ?
Da li isti reaguje ?
Ako reaguje samo malo, monitor ti je veoma stara krsina :) i treba zameniti vecinu elektrolita u mrezi.
Ako ga nema, to je verovatno neki VGA monitor (do 640x480) i radi u 800x600, samo suzi sliku po horizontali kad se podesi ova rezoucija.
Ako je ovaj slucaj, uradi sledece :
Otvori monitor i potrazi neki trimer gde pise H-SIZE ili slicno. Pokusaj polako da okrenes IZOLOVANIM srafcigerom i vodi racuna da ne priblizavas ruke uz SPLIT trafo (visokonaponski trafo, a to je inace ona mala 'budza' sto iz nje ide podeblji kabl na katodnu cev, i tamo gde je taj kabl zakacen na katodnu cev ima jedan veliki gumeni ili plasticni krug), da te ne drmne struja :).
Ako ne postoji nikakav trimer za sirenje horizontale (moze i da ne pise nista pored tog trimera, pa mozes i da probas na slepo, ali vrati trimer u pocetni polozaj ako ne vrsi funkciju koja ti treba), onda moras da se poigras sa kalemom na plasticnoj shpulni (visine 3-4 cm) koji je tu negde kod splita-a, i ima feritno jezgro u sebi (postavljen je vertikalno), koje kad okrenes utice na sirinu slike. Vodi racuna da ne slomis ferit, i ne zadrzavaj dugo srafciger u njemu jer se srafciger brzo usija. Takodje nemoj da te zbuni to sto se skupi slika kad gurnes srafciger; cim izvadis srafciger posle okretanja ferita, videces promene na slici.
UPOZORENJE : Kada je monitor ukljucen postoje naponi u njemu i preko 30 000 Volti !!! Budi krajnje oprezan kada radis ovaj 'zahvat', a ako nisi vichan problematici ne preporucujem da radis sam, nego zovi nekog ko radi slicne stvari. Ne preuzimam nikakvu odgovornost za moguce posledice.
Pozdrav
fire, walk with me