Imam kucnu mrezu Linux masina i zanima me sledece.
Dok sam imao D-link kucni ruter on je imao static IP da poveze sa MAC adresom. Sada novi linksys ruter nema pa sam dodelio rucno u PC static IP i ruter je to prihvatio.
Sad, kad recimo prebacujem neke fajlove u intranetu ssh vezom ja kucam ssh [email protected] i zanima me da li mogu dodeliti ime pa da kucam user1@PC1. pp da bi jedan racunar trebao da ima aktiviran DNS server i onda u tabelu config da za dns1 stavim ovaj od provajdera, a dns2 ovaj interni ? Da li se tako radi i da li zato imaju mesta za dva dns server adrese ?
A drugo pitanje, malo komplikovanije je. Za spoljno kacenje na ssh server ja koristim dinaqmicku adresu sa dyndns.org koji mi daje pritup mom ruteru i onda naravno otvorenim portom gadjam racunar preko NAT-a gde imam pokrenut ssh server. To je easy. A da li je moguce da ja npr pristupam serverima ssh na svim raucnarima od spolja ako bi imao interni DNS da razluci adresu ?
Npr moja adresa je mynet.com, a u mrezi imam racunare PC1, PC2... da li mogu izvesti da bude ssh [email protected] ?