Komercijalnih ERP sistema ima na stotine. Tome pridodati još par hiljada onih koji svoj proizvod nazivaju ERP mada to nisu - eto nevolje.
Naše tržište priča uglavnom o SAP-u, Navižnu (MS Dynamics) i Panteonu... a samo srpskih proizvoda ima bar 10. Slovenačkih još više.
Pitanje je funkcionalnosti i cene. Većina domaćih proizvoda nastala je kao nastavak nekog "in-house" razvoja koji se pokazao uspešnim.
Kolko znam, jedini ERP-ovi koji sigurno pokrivaju sve vrste poslovanja ili različitih biznisa su SAP i ORACLE. Ostala rešenja su granski opredeljena. Neznači da neće raditi, ali su u svojim grupama "best of class" dok su im ostali biznisi škriputavi. Npr: bivši Baan (sada IGS) - idealan vrhunski ERP za proizvodne kompanije... dok Retail nije baš mesto za njega.
Evo liste svetski najvećih ERP dobavljača:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ERP_vendors
Srpskih proizvođača bi pomenuo nekoliko: iib, saga, Ypsilon, Navigator, Virtuona, Breza, AB Soft, Digit...i izvinjavam se ostalima nepomenutim.
A sad malo i open source:
Prema mojim saznanjima ovo je lista trenutno najimplementiranijih (kakva reč!) open source ERP sistema:
xTuple, Ofbiz, Openbravo, OpenERP, JFire, ERP5, Compiere, ADempiere, Opentaps, Sequoia, WebERP
Redosled je slučajnog karaktera, obzirom da nisam implementirao ni jedan od navedenih. Prema, onako, brzom pregledu izvora, najviše poverenja na prvu loptu uliva Ofbiz, obzirom da ima podosta tutorijala i dokumentacije, kao i da je proizvod kuće Apache (softver fondacije).
Nadam se da sam, ako ništa drugo, ukazao na kompleksnost izbora ERP rešenja... lakog rešenja realno nema. Ko želi da kupi ERP mora da se potrudi da definiše tačno šta mu je potrebno, pa u skladu s tim da krene u proučavanje tržišta ... ili da angažuje stručnjake da to za njega učine. U suprotnom, može mu se desiti da "fićom putuje na letovanje ili ferarijem do njive..."
Sledeći korak je implementacija... prava implementacija... ozbiljna... bez koje i SAP pada u vodu (najčešća praksa u Srbiji).