Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pravljenje windows aplikacija u c++-u

[es] :: C/C++ programiranje :: Pravljenje windows aplikacija u c++-u

[ Pregleda: 5723 | Odgovora: 13 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

timmysa
Faruk Mustafic
Sarajevo, BiH

Član broj: 264984
Poruke: 7
*.sa.hs-hkb.ba.



+2 Profil

icon Pravljenje windows aplikacija u c++-u27.07.2010. u 19:31 - pre 116 meseci
Znaci vec nekoliko dana po google-u i raznim forumima trazim tutorial o tome kako da napravim windows aplikacije u c++, medjutim nesto mi bas ne ide. Cuo sam da je jedan od nacina da naucim windows.h ili neku drugu slicnu biblioteku. Medjutim pojedinci su mi spominjali neke frameworke i cross-platforme(kao qt), pa da li bi neko mogao:

1. da mi objasni sta je to ustvari framework i cross-platforma
2. da mi da detaljan tut o tome kako koristiti ove stvari i kako praviti aplikacije koristeci c++, ali naglasavam da sam potpuni pocetnik u ovome, znam sintaksu c++-a ali nista o pravljenju aplikacija zato mi treba step-by-step tutorial

UNAPRIJED HVALA! mislim da sam se obratio na pravu adresu jer vidim da ovdje ima mnogo iskusnih programera ;)
 
Odgovor na temu

Radovan__III
Radovan__III
Beograd

Član broj: 15669
Poruke: 1245
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+26 Profil

icon Re: Pravljenje windows aplikacija u c++-u27.07.2010. u 19:55 - pre 116 meseci
1. Framework je skup biblioteka koje koristis u razvoju nekog softwera . Cross-platforma se odnosi na mogucnost da program koji ti napravis moze da se izvrsava na razlicitim platformama kao sto je npr Windows, Linux, Mac, razne platforme za mobilne telefone itd.
2. Uvde imas od pocetka tutorijale za kreiranje desktop gui-a pre svega koristeci qt http://doc.trolltech.com/3.3/tutorial1-01.html

To su odgovori na tvoja pitanja ali to je jedan put kojim mozes ici i on ce ti omoguciti donekle da se razvija program nezavisno od platforme ako je to prevashodni cilj , medjutim ako je tvoje interesovanje da razvijas programe prevashodno za Windows platformu ( i to za Win XP i novije ) onda batali qt i kreni na "visual c++" koristeci .net framework. Uz besplatnu verziju visual studija sa c++ jezikom ces mnogo lakse ( bar po meni ) ako si pocetnik dolaziti do korisnih aplikacija.
Aj sad svi u biblioteku da nesto pojedemo i popijemo ...
--------------------------------
Knjigovodstvo

 
Odgovor na temu

bobby63
Nis

Član broj: 11398
Poruke: 180
*.dynamic.sbb.rs.



Profil

icon Re: Pravljenje windows aplikacija u c++-u29.07.2010. u 12:42 - pre 116 meseci
Samo jedno krace pitanje na temu.

Nikad nisam koristio c++ sa NET bibliotekama pa me zanima da li ovakav program trazi da je na racunaru gde se izvrsava instaliran NET ili se biblioteke merdzuju u exe?
Hear all, trust nothing!
 
Odgovor na temu

Mihajlo Cvetanović
Beograd

Moderator
Član broj: 37636
Poruke: 1224



+92 Profil

icon Re: Pravljenje windows aplikacija u c++-u29.07.2010. u 13:11 - pre 116 meseci
Uz svaki Windows sa najnovijim Service Packom ide i najnoviji skup .NET biblioteka. Programer ne mora o tome da brine.
 
Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
Poruke: 8320
212.200.65.*



+2689 Profil

icon Re: Pravljenje windows aplikacija u c++-u29.07.2010. u 18:04 - pre 116 meseci
Ne bih rekao da Windows XP SP3 ima .Net Framework.

Windows Vista i Windows 7 imaju .Net Framework i bez service pack-ova.
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
Odgovor na temu

Texas Instruments

Član broj: 227540
Poruke: 256
95.180.72.*



+58 Profil

icon Re: Pravljenje windows aplikacija u c++-u29.07.2010. u 21:19 - pre 116 meseci
I mene zanima slična stvar, da li program koji je pisan u C++-u koji npr. koristi samo STL i preveden je u VS2010 zavisi od .NET-a ili ne?
 
Odgovor na temu

X Files
Vladimir Stefanovic
Pozarevac

SuperModerator
Član broj: 15100
Poruke: 4867
212.200.65.*

Jabber: xfiles@elitesecurity.org


+622 Profil

icon Re: Pravljenje windows aplikacija u c++-u30.07.2010. u 06:32 - pre 116 meseci
Koliko je meni poznato, .NET nije ukljucen po defaultu ni u jedan zvanican XP, pa ni u XP/SP3. Postoje prilagodjene verzija, sa ukljucenim .NET.

List of fixes that are included in Windows XP Service Pack 3
(koliko se moze zakljuciti, SP3 se dotice .NET-a samo u smislu zastite nekih ranjivosti)

Mislim da jedan od nacin kako se .NET moze naci na sveze instaliranoj XP masini, potice od instalacionih procedura sa CD-a, nekih grafickih drajvera.


 
Odgovor na temu

deerbeer
Beograd

Član broj: 174418
Poruke: 1189
*.adsl-3.sezampro.yu.



+395 Profil

icon Re: Pravljenje windows aplikacija u c++-u30.07.2010. u 08:05 - pre 116 meseci
Citat:

I mene zanima slična stvar, da li program koji je pisan u C++-u koji npr. koristi samo STL i preveden je u VS2010 zavisi od .NET-a ili ne?

Ne, native c++ nema veze sa .NET-om.

Viva lollapalooza
 
Odgovor na temu

Goran Arandjelovic
Beograd

Član broj: 29116
Poruke: 387
*.psit.rs.



+9 Profil

icon Re: Pravljenje windows aplikacija u c++-u11.08.2010. u 14:19 - pre 115 meseci
Citat:
deerbeer: Ne, native c++ nema veze sa .NET-om.


Jedino ako kojim slučajem otvori C++/CLI projekat... onda bi mogao da ima veze...
 
Odgovor na temu

deerbeer
Beograd

Član broj: 174418
Poruke: 1189
*.adsl-a-1.sezampro.yu.



+395 Profil

icon Re: Pravljenje windows aplikacija u c++-u11.08.2010. u 15:04 - pre 115 meseci
Znam, ali rece covek da koristi samo STL ..
Viva lollapalooza
 
Odgovor na temu

Texas Instruments

Član broj: 227540
Poruke: 256
95.180.72.*



+58 Profil

icon Re: Pravljenje windows aplikacija u c++-u11.08.2010. u 18:31 - pre 115 meseci
Pa koja je razilka između win32 console application i clr console application, ako bih korisitio samo stl bilblioteku?
Da li je i onda izvršni program u projektu clr console application zavisan od .net ili ne?
 
Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
Poruke: 8320
212.200.65.*



+2689 Profil

icon Re: Pravljenje windows aplikacija u c++-u11.08.2010. u 19:12 - pre 115 meseci
CLR je uvek zavistan od .NET-a. Jednostavno, nije kompajliran u mašinski kod, već u .NET bajtkoda, pa to mora neko (.NET) da rastumači.
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
Odgovor na temu

Texas Instruments

Član broj: 227540
Poruke: 256
95.180.72.*



+58 Profil

icon Re: Pravljenje windows aplikacija u c++-u12.08.2010. u 02:01 - pre 115 meseci
Pretpostavio sam da je tako ali je određena nedoumica postojala. ;) Hvala!
 
Odgovor na temu

lenghorn999

Član broj: 319154
Poruke: 7



+1 Profil

icon Re: Pravljenje windows aplikacija u c++-u05.12.2013. u 15:50 - pre 75 meseci
Za Win aplikacije su ti u prvom redu potrebne API funkcije, sa njima je najlakse.. Pogledaj ovaj sajt Win funkcije
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: Pravljenje windows aplikacija u c++-u

[ Pregleda: 5723 | Odgovora: 13 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.