Mogli bismo da ovde podelimo preporuke i iskustva sa pravljenjem 3D modela za WPF.
Moje iskustvo:
Sam Visual Studio nema nikakvu podrsku za ovo. Ni 2008 ni 2010.
Expression Blend ima podrsku za manipulaciju postojecim modelima (rotacija, skaliranje..). Pravljenje modela, koliko (ni)sam video - ne postoji.
Solidworks (moj omiljeni za modelovanje) je odlican program za modelovanje i ima podrsku za export u xaml ali to ne radi dobro. Vizuelno je eksportovani model odlican, ali je kod ocajan. Na primer, prilikom export-a kocke, dobija se 6 mesh-ova umesto jednog.
3DS Max nema podrsku za export u xaml. Nasao sam neku skriptu koja puca ali se moze delimicno koristiti.
ZAM 3D nisam provalio kako se koristi. Nisam nista uspeo da napravim u njemu. Ali ima Copy XAML opciju za gotov model.
Neko je ovde pominjao neki program za konverziju iz Max-a, ne mogu se sada setiti kako se zove, ali nije besplatan a nisam nasao ni "narodnu" verziju.
Trenutno radim tako sto u Max-u napravim model, pa ako ne vuce teksture iz spoljnih slika sacuvam kao .3ds fajl, zatim taj fajl otvorim u xam 3d pa kopiram xaml kod. Ako koristi teksture iz slika, onda kombinujem sa onom skriptom jer mi xam3d ne daje TextureCoordinates.
Kako vi stojite sa ovim?

Programi za 3D modelovanje