Citat:
TomaParComp:
Mene malo zanima kakva je situacija u kompjuterskim firmama (pctel?). Šta nam je činiti?
Pa to obicno ide ovako:
Prodavac: Zelite li neki software uz racunar?
Kupac: Da, ali ne onaj od 100 EUR-a!
Prodavac: Znaci da vam instaliramo Linux?
Kupac: A, ne, ja se i sa Windows-om jedva snalazim!
Prodavac: Ne smemo vam prodati racunar sa nelegalnim software-om.
Kupac: Onda ja odoh kod nekog ko sme...
Prodavac: Cekajte, instaliracemo Windows, ali ga obavezno sto pre izbrisite, razumete?
Kupac: Naravno...
Na dokumentu koji kupac potpisuje treba da stoji "Proizvod se isporucuje bez instaliranog software-a. Za upotrebu nelegalnog software-a odgovornost snosi kupac".
Time valjda prestaje svaki rizik za racunarsku firmu. Kazem valjda, jer mozda i nije, svako ko to radi treba da razmisli da li je u zatvoru tako lose kao sto se prica. Moje misljenje je da ne treba instalirati office, jer se instaliranje Windows-a objektivno u cilju testiranja racunara, pa ce u slucaju problema nadlezni verovatno imati vise razumevanja, sto se za office ne bi moglo ocekivati.
Ovako ponasanje ne steti, vec koristi Microsoftu, iz dva razloga:
1. Kupcu je omoguceno da kupi njihov proizvod.
2. Regrutovan je buduci kupac njihovog proizvoda.
Mislim da ovo drugo treba detaljnije pojasniti:
Prosecan kupac kompjutera ima 20 godina, i pred njim je jos npr. 40 godina aktivnog koriscenja kompjutera. Njegovo znanje o operativnim sistemima je oskudno, sto ce se promeniti za 5 godina kada ce najverovatnije postati rob jednog OS (sto bi im smetalo da to bude Windows?). Sa 25 godina, prosecan korisnik racunara vec radi nesto ozbiljno, i pogodite na kom OS ce to raditi? E, tad vise nema besplatno...
Zbog svega navedenog, Microsoft ce, pretpostavljam, i dalje precutno odobravati instaliranje nelegalnog software-a u kompjuterskim firmama, i svoju paznju ce usmeriti na velike firme, ili male za koje smatra da se nece vise siriti (nece duplirati broj kompjutera u sledecih godinu-dve).
Kompjuterskim (hardware oriented) firmama i nisu narocito potrebni kompjuteri za licnu upotrebu. Jos uvek se vecina komunikacija odvija putem telefona/faxa, podaci se cuvaju na papirnim medijima itd. Maloj firmi (do 5 ljudi) je dovoljan 1 racunar za koji je dovoljan i Linux. Naravno, uvek ima nekih sitnica zbog kojih zatreba Windows, a kupovina jednog WinXP nije nikakavi trosak.
Samo ti sinko (administratore) radi svoj posao.