paz sad
2003,2004,2005.2006te su Iz mog mesta a bogami i okoline , gomila ljudi isla u Ilok (hrvatska koja je samo preko dunava znaci tu) kupovalo se na hiljade (tisuce) TVa kao i DVD, PC komponenti i ostale tehnicke robe. Racunica je bila ta da je bilo samo 2 ili 3 modela TVa cija je cena bila oko 100-110 evra sto je prolazilo i moglo da se uveze bez placanja carine. Naravno da je bilo slucajeva da ljudi kupe kameru koju plate 250E a koja u srbiji kosta 330 i da je sakriju negde u kola i ne prijave. Pa jos uzmu i povracaj PDVa. Medjutim u zadnje vreme (dok su jos kupovali, jer sad vec 2godine a i vise toga nema) su carine saradjivale pa cak i prodavnice u Iloku i sve sto bi bilo prijavljeno cariniku na HR strani istog momenta na SRB strani imali bi uvid u te podatke. I ko bi pokusao da neprijavi robu, blago receno NADRLJAO BI.
To vam sve tvrdim iz razloga sto je moj kum iz mesta 40km dosao da kupi kameru i pokusao da je ne prijavi i naravno nije uspeo.
A pored svega toga poznajem vecinu carinika i milicionera , pa cak mi je i zet carinik, i nisam nikada ni pokusao da ista prosvercujem jer se za to odgovara.
Tako da ova fama oko kupovine LCDa u Bijeljini pije vode samo ako tamo kosta 200E koji kod nas kosta 300 i vise. A cisto sumnjam da je tolika razlika.
A da bi ustedeo manje recimo do 50E mislim da se nikome ne isplati da se voza 100km (50 tamo 50nazad) pa jos jednom za povracaj poreza 100km itd.
Doduse da je Pirot malo blize mozda bi i isli ljudi (nista licno ali Pirocanci su bar poznati kao cicije) .... kako god... ko ne plati na mostu , plati na cupriji
da zaboravio sam da dodam da je usteda bila samo na tom povracaju PDVa. Tako da na TVu od 100e (koliko je kostao i u srbiji) moglo je da se ustedi 20e . pa ko je voleo da se dosadjuje taj je isao....
Ja sam kupio DVD LG koji je kostao u srbiji 100e za 58 kad sam uzeo povracaj .... eto samo to .....
nije struja kriva vec zica