a sada dosta sa glupostima. Da pređem na glavno.
Ovako izgleda. Tanak je i lep. Dimenzija džepne knjige. (specifikacije potražite na netu, za ovo što pišem su nebitne)
Ono što slika ne može reći jeste kako to STVARNO izgleda.
Izgled
Ekran izgleda kao folija na kojoj je sivom bojom odštampan tekst. Ne svetli, ne zmara oči, koristi se kao knjiga. Vrlo izdržljiv (poput mobilnih telefona) padao mi je više puta bez oštećenja sa stola ili iz džepa jakne. Kontrole su kvalitetne ni premekane ni pretvrde.
Formati
Ovaj uređaj čita Kindle-ov azw format, koji je u stvari .mobi format ili .prc (.mobi je obično .prc sa DRM-om). Pored toga čita i txt, a od nedavno i pdf (što iako zvuči interesantno, nije mnogo praktično, ako neko bude pitao zašto, objasniću) tek kad se aktivira čita i html, nisam proverio, ali piše da podržavaju i IMP format (ako naletim proveriću pa ću vam javiti.
Baterija i Napajanje
Baterija kod intenzivnog korišćenja u zimskim uslovima traje oko mesec dana. Teško je tačno reći jer se troši u glavnom samo prilikom listanja (iscrtavanja) stranica. Glavna mana ovog uređaja je to što se ne može menjati baterija, već je amazon obezbedio za male pare da vam zameni bateriju kad ova dotraje. Uređaj se napaja preko adaptera koji je inače u isto vreme i USB kabl (kabal, kabel, bem li ga).
Knjige
Knjige mogu da se kupe preko amazona za cenu od 0 do 9,99 USD, a mogu da se skidaju i sa drugih mesta ali za to treba znati neke sitne cake™
Neke sitne Cake™
Svi (meni) poznati formati mogu vrlo uspešno da se konvertuju pomoću besplatnog programa MobiPocket Creator u prc format koji je isto što i azw samo bez DRM-a Korišćenje programa je vrlo jednostavno ali ako budem imao vremena, sastaviću tutorial. Pored toga sa kupljenih knjiga može da se skine DRM vrlo lako ali to nipošto nemojte da radite jer to nije dozvoljeno, ja ću vam, do duše objasniti drugom prilikom kako ali samo da vidite koliko je lako. NIKAKO NE DA BI VI TO ZLOUPOTREBLJAVALI, jer kad se skine DRM sa takvog fajla, on može da se deli dalje, da se konvertuje u druge formate itd, a to bi bilo ozbiljno kršenje zakona o autorskim pravima.
Da bi vam baterija trajala duže, isključite wireless (GPRS) i onako vam ne znači ništa.
Ako kupite Američku verziju (kao ja) kontaktirajte prodavca i dajte mu podatke vezane za aktivaciju. Aktivacija je mnogo važna a može da se uradi samo iz USA (američka veerzija je jeftinija, ja sam moju kupio na e-bay-u i koštala me 250 USD) u suštini se svodi na to da napravte nalog na amazonu (ako ga već nemate) unesete serijski broj vašeg kindle-a (piše na poleđini vašeg uređaja Serial no....) zatim ga prodavac u americi uključi sačeka malo da se ovaj poveže na mrežu, unese vaše amazon podatke (lozinku obavezno posle toga promenite) i uređaj je registrovan. Ja tek moram da ga šaljem u USA jer me niko nije posavetovao da to uradim kad je bilo vreme.
SKIDANJE DRM ZAŠTITE
Sledeći postupak je neproverene legalnosti ali se nakon ovoga kupljena knjiga može davati drugim ljudima na korišćenje što je 100% nelegalno.
Potreban nam je python program(ski jezik)
i dve skripte za njega, koje možete naći na netu a ja ću sad navesti samo imena (ako neko ne može da nađe nek mi piše)
kindlepid.py
mobidedrm.py
u folder gde ste smestili ove dve skripte iskopirajte vašu knjigu koja je u formatu knjiga.azw
Nakon što instalirate Python, otvorite cmd (start -> Run -> cmd i pritisnite Enter)
korišćenjem komandi cd (Change Directory) i cd.. dođite u folder gde ste smestili ove dve skripte
zatim kucajte kindlepid.py serijski broj vašeg uređaja (npr. kindlepid.py B001BAB012345678 ) i pritisnite enter
ekran će izgledati ovako nekako:
kindlepid.py B001BAB012345678
Mobipocket PID calculator for Amazon Kindle. Copyright (c) 2007, 2009 Igor Skochinsky
Kindle 1 serial number detected
Mobipocked PID for Kindle serial# B001BAB012345678 is V176CXM*FZ
U ovom primeru, kod V176CXM*FZ koji smo dobili je kod vašeg uređaja. On se ne menja. Zapišite ga negde, a trebaće nam već u drugoj skripti
sledeća skripta (na istom mestu je kucate) je mobidedrm.py knjiga.azw knjiga.prc PID (umesto PID u ovom primeru ide V176CXM*FZ)
Vaš Ekran će izgledati ovako nekako:
mobidedrm.py knjiga.azw knjiga.prc V176CXM*FZ
MobiDeDrm v0.01. Copyright (c) 2008 The Dark Reverser
Decrypting. Please wait... done
Na kraju kucajte Exit i pritisnite Enter
Nakon toga ćete imati novi fajl koji se zove knjiga.prc koji lako možete davati drugima ili konvertovati u razne formate
I eto. to bi bilo toliko od mene za sada. ako budem mogao editovaću ovaj post i nadograđivati ga, ako ne, pisaću novi. Uživajte u čitanju
[Ovu poruku je menjao vlamark dana 13.01.2010. u 16:50 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao vlamark dana 14.01.2010. u 11:33 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao -V-O-Y-A-G-E-R- dana 16.12.2011. u 12:48 GMT+1]