Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Insert, Edit,Upload forma

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: Insert, Edit,Upload forma

[ Pregleda: 1780 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Serbiankum
Srbija

Član broj: 54947
Poruke: 240
*.adsl-a-4.sezampro.rs.

Sajt: www.drvoumomdvoristu.com


Profil

icon Insert, Edit,Upload forma04.01.2010. u 14:16 - pre 123 meseci
Pozdrav svima,

vec duze vreme muci me problem kako da napravim insert i upload formu u isto vreme, a problem postoji i sa edit formom.

Cilj mi je da napravim formu za unos i izmenu novosti (to znam) ali na toj formi se nalaze polja Slika1, Slika2, Slika3 uz pomoc kojih biram slike sa racunara. Problem mi je kada napravim dugme submit, i kada kliknem kako da mi se upload-uju slike na server recimo u folder "slike" i da mi se sve to upise u bazu. I potom kada odem na stranicu za izmenu da vidim putanju tih slika.

Prilazem stranice koje sam pravio uz pomoc dreamweaver-a i bazu sa svim poljima.

Stranica Admin - gde se nalaze sve novosti
Stranica Add - dodavanje novog recorda i upload slika
Stranica Edit - Izmena novosti.


Dakle, najveci je problem na add stranici kada selektujem slike i kada kliknem dugme submit da mi prebaci te slike na server u recimo folder "slike". Meni za sada pamti sva polja u bazi ali mi ne pamti putanju slika i ne prebacuje mi slike na server, to je problem.

I problem je sa edit.php stranom. Kako u ovo moje postojece resenje da napravim da kada kliknem edit, da mi se u polja Slika1, Slika2, Slika3, pojavi putanja slika koje sam dodao, da bi kasnije mogao recimo da izmenim sliku.

Baza izgleda ovako, tacnije jedna tabela i stavljen je primarni kljuc AUTO_INCREMENT u samom primeru

Code:
CREATE TABLE Novosti
(
    SifraNovosti INT NOT NULL,
    Datum  DATE NULL,
    Naslov  VARCHAR(20) NULL,
    KratakOpis  VARCHAR(100) NULL,
    DetaljanOpis  MEDIUMTEXT NULL,
    Slika1  CHAR(30) NULL,
    Slika2  CHAR(30) NULL,
    Slika3  CHAR(30) NULL
)
;
ALTER TABLE Novosti
    ADD  PRIMARY KEY (SifraNovosti)
;



Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Man-Wolf
Mihailo Joksimovic
Beograd

Član broj: 17016
Poruke: 873
*.dynamic.sbb.rs.



+13 Profil

icon Re: Insert, Edit,Upload forma05.01.2010. u 02:04 - pre 123 meseci
Vidi ovako, postoji funkcija move_uploaded_file koja sluzi da upload-ovani fajl, prebacis iz Temp foldera (gde se nalazi nakon upload-a) u neki tvoj folder.

Kao sto vidis, namerno sam napomenuo - tvoj folder - jer je upravo to, putanja koja tebi treba i koju definises negde u kodu.

U svakom slucaju, odgovor na tvoje pitanje (tacnije, sva pitanja, cini mi se) se krije u gornjem linku ;)

EDIT: Mozes i ovde da pogledas - PHP FAQ
 
Odgovor na temu

Serbiankum
Srbija

Član broj: 54947
Poruke: 240
*.adsl-a-4.sezampro.rs.

Sajt: www.drvoumomdvoristu.com


Profil

icon Re: Insert, Edit,Upload forma05.01.2010. u 09:02 - pre 123 meseci
ali kako kada se slika prebaci u odgovarajuci folder da se u bazi upise njena putanja? To je na mom primeru add.php, kako da se tu u polju Slika1, Slika2, Slika3 vidi putanja slika u bazi, i kako na stranici edit.php da se isto vidi upamcena putanja kako bi slika recimo mogla da se promeni?
 
Odgovor na temu

programer.master
krstarica
bg

Član broj: 235042
Poruke: 25
*.com
Via: [es] mailing liste



Profil

icon Re: Insert, Edit,Upload forma05.01.2010. u 13:00 - pre 123 meseci
Plati pa klati :D.. citaj manual ili placaj..ovo ti niko nece pomoci..

2010/1/5 Serbiankum <[email protected]>

> ali kako kada se slika prebaci u odgovarajuci folder da se u bazi upise
> njena putanja? To je na mom primeru add.php, kako da se tu u polju Slika1,
> Slika2, Slika3 vidi putanja slika u bazi, i kako na stranici edit.php da se
> isto vidi upamcena putanja kako bi slika recimo mogla da se promeni?
>
> --
> http://www.elitesecurity.org/p2483817
>
>
> Prijave/odjave: http://www.elitesecurity.org/liste
>
> Ne menjajte sledece dve linije ukoliko odgovarate putem emaila!
> esauth:386779:866af9dc0da5349b0d2612dc1340f5f8
>
 
Odgovor na temu

kotnik
Nikola Kotur
Novi Sad

Član broj: 25269
Poruke: 39
93.86.33.*

Jabber: kotnik@jabber.ccc.de
ICQ: 209800446
Sajt: nultibitovi.net


Profil

icon Re: Insert, Edit,Upload forma05.01.2010. u 13:10 - pre 123 meseci
CHAR(30) će ti biti verovatno prekratko za celu putanju. VARCHAR(255) bi trebao biti dovoljan.

S druge strane, zašto treba da upisuješ punu putanju do slike, ukoliko već znaš gde će ti se slike nalaziti?
It's all GNU to me...
 
Odgovor na temu

Serbiankum
Srbija

Član broj: 54947
Poruke: 240
*.adsl-a-1.sezampro.yu.

Sajt: www.drvoumomdvoristu.com


Profil

icon Re: Insert, Edit,Upload forma05.01.2010. u 14:27 - pre 123 meseci
Pa ne trazim da mi neko uradi, okacio sam i svoj primer, gde sam dobar deo sam uradio, i fali mi samo deo. Cilj foruma je da se pomogne gde zapne.
 
Odgovor na temu

vilyu
Web Developer
Beograd, Srbija

Član broj: 1188
Poruke: 444



+2 Profil

icon Re: Insert, Edit,Upload forma06.01.2010. u 11:48 - pre 123 meseci
Nema potrebe za mistifikacijom, placanjem, klacenjem. Jednostavno je.

Stigne ti uploadovan fajl i njegove podatke vidis u $_FILES nizu. Sa move_uploaded_file ga pomeris na zeljenu lokaciju, sto znaci da ti zadajes putanju na kojoj ce se fajl nalaziti na disku, kao i njegovo ime. Taj podatak treba da zabelezis u bazi kao putanju fajla, nakon pomeranja fajla. Prilikom pomeranja bi trebalo da osiguras bezbedan naziv fajla, a u dodatnom polju u bazi bi mogao da cuvas originalno ime fajla, ili ime priblizno originalnom ukoliko nemas nacina da ga bezbedno zabelezis.
Pera električar 0637129710, BG, preporučujem.
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: Insert, Edit,Upload forma

[ Pregleda: 1780 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.