Pozdrav,
deo nas koji posecujemo fotografske forume na ES-u, video je temu
http://www.elitesecurity.org/t...blemi-na-forumu-foto-aparatima u kojoj se pojavilo nekoliko zalbi na rad moderatora na forumu ali i nekoliko medjusobnih optuzbi za vrlo netolerantnim tonovima, sto samo ukazuje da postoji dosta nagomilanih tenzija, ali implicira i da postoje skriveni problemi koji ce jednom doci do izrazaja.
Ja nisam ucestvovao u diskusiji iz nekih mojih razloga koji nemaju veze sa tematikom te zalbe i daljeg toka diskusije, vec sa jednom njenom digresijom, odnosno koriscenjem prilike za pljuvanje koje nema ama bas nikakve veze sa tom temom. Kako ja nameravam da taj svoj razlog rascistim na, za to predvidjenom mestu, posle Flylordove intervencije koja je prekinula dalju i dodatnu pljuvacinu na temi, a i zakljucavanja te teme na P&P, osetio sam se lose u momentu kada sam shvatio da sam propustio da ukazem na neke stvari kao jedan od, usudim se reci, relativno aktivnijih forumasa:
1. Moderacija foruma. Mislim da je moderacija sama po sebi dosta nezahvalan posao, radi se u vlastitom slobodnom vremenu i prema vlastitoj zelji za uredjenjem nekog foruma, sto je sve samo po sebi dovoljna zamka da svako od moderatora kadkad u nju upadne iz ovih ili onih razloga. Tako je svuda, tako je sa svima, pa je nemoguce da sa nasim moderatorom NM nije takav slucaj. Jeste i to sasvim sigurno, da li manje ili vise nego kod drugih, ako hocemo da budemo posteni - uopste nije bas toliko bitno koliko se halabuke podiglo na onoj temi.
Da ne bi neko pomislio da hocu nekome da drzim stranu ili sta slicno, da napomenem da sam ja odavno u nekom licnom sukobu stavova sa NM koje jos nismo rascistili, ali jednostavno umem da gledam od slucaja do slucaja i da ne generalizujem stvari na osnovu neke vlastite licne sujete. Hocu da kritikujem ali ne bih da pritom ne napomenem i dobre strane.
U nasem slucaju, mislim da je na temi bilo opasnog preterivanja. Moguce je da NM ne ume da se "namesti" zgodno u moderatorskoj stolici bas uvek, ali ja bih licno, za dosta toga sto on moderise, imao daleko manje strpljenja, ako cemo od srca. Pretpostavljam da je rast tenzija dosegao vrhunac kod testa u kome je poredjen 500D koji se nekako vremenski, mozda i vrlo nesrecno, podudario sa vise puta implicitno iznesenim Nebojsinim misljenjem o tome da daje prednost konkurentu, D5000. Test je zakazao mozda u vise stvari, ali ja se osecam sposobnim da spomenem samo jednu - nema vrhunskih fotografija koje bi zaokruzile pricu o tome sta stvarno moze bilo koji od testiranih aparata. Meni je bilo dovoljno da iznesem samo tu kritiku, ali poplava tenzija je eskalirala u nesto sto ne mogu sada drugacije da nazovem do eksplozijom negativnosti. Nebojsino neprihvatljivo objasnjenje da je primerak kit-objektiva los i da treba zanemariti fotografije, te da je to poklon-objektiv, prakticno su predstavljale gasenje pozara benzinom, ali sve to po meni, nije razlog za dalju eskalaciju koja je vidjena na onoj temi u P&P. Ja volim da se drzim pravila: sedi krivo-govori pravo, koliko god to mogu. U ovom slucaju mi je krivo sto nisam dopisao koju rec posle onolikog preteranog ocrnjivanja. Nije tacno da postoji bas toliko mrznje i poteza moderacije koji se mogu podvoditi pod takvo objasnjenje, vec ce biti da ima malo previse uzdignutih noseva, pa se sudaramo svi zajedno negde u visini cela, i nije red da se pljuje po bilo kome samo iz razloga licne sujete. Ovde nije vise rec o afektu jer ova situacija traje danima, dakle, prespavam, probudim se, radim nesto, opet malo - pljuc po Nebojsi nebitno iz kojih razloga, opet prespavam, pa opet tako. Nema afekta, posle svakog budjenja glava treba da je bistra.
2. Moje teme. Kakav je to sumanuti trend privatizovanja tema nastupio? Kakva je to moja tema, tema koju uredjujem, tema koju vodim i slicno?
To ce reci valjda da ako ja postavim pitanje o necemu i javi se nekoliko strucnjaka sa dobrim namerama i na moja pitanja naprave prakticno maleni tutorijal od odgovora, to i dalje predstavlja nekakvu "moju temu"....strasno, a jos je strasnije sto vidim da ulazi u modu da svako poseduje neku svoju temu. Odakle sad to?
Razumem kada neko unese svoje maksimume i ti maksimumi u toj temi budu prepoznati, pa taj neko nastavi sa svojim maksimumima, onda je zadovoljan jer je svojom inicijativom ali i daljom permanentnom nadgradnjom nesto ucinio po pitanju kvaliteta foruma, ali ako je neko preneo neku vest, pa posle jos neku....e onda ne razumem sta je tu "moje".
3. Zauzimanje pozicije "znanja". Ovo je posebna prica. Znanje je merljiva kategorija, moze se kvantifikovati i ocenjivati, ali samo u slucaju da imamo repere kao ekstremne markere i primere znanja postavljene izmedju tih markera. Mi to u zadnje vreme sve manje imamo na forumu. Dakle, prvo sto nam nedostaje da bismo pricali o nivou znanja, jeste kompetentnost. Ukoliko ja postavim dobru fotografiju, umem da je protumacim analiticki i mogu da potvrdim da sam hteo da tacno tako ili bar dosta priblizno i ispadne kada sam nisanio kroz trazilo, onda mogu da pricam o vlastitoj kompetentnosti i to nas dovodi u pricu o dokazima. Najbolji medju nama ce definisati svojim fotkama gornji ekstrem na forumu, prosecne fotke u Auto-rezimu ce definisati donji ekstrem, i onda ce se kompetentni traziti na tim nivoima znanja.
Konkretno, Artcool obozava da prvo iznese teoriju fotografije, sipajuci sve "znanje" pokupljeno sa interneta (pa ja da znam sve ono sto on napise, ne mogu ni da zamislim kakve bih fotke pravio), a zatim postavi fotografije, posle ko-zna-koliko "strucnih" debata, na kojima se vidi primer onoga sto covek slika kada tek kupi aparat. Da li to iritira?
Naravno, eno pisem ja jednom kolegi posle jos jedne u seriji takvih fotki, kako bih voleo da vidim ko bi nagovorio Marinovskog sad da posle tih fotki okaci svoje....namerno navodim coveka koji je odlican fotograf, kaci povremeno fotke ovde, ali ne provodi dovoljno vremena da bi ga isfrustirao pomenuti sindrom kvazi-znanja. Zato se ne cudim sto je sve manje i manje dobrih fotki od aktivnih, a pritom vrlo kompetentnih clanova. Jednostavno, nece ovde da kace vise....razumem ih, imam nekoliko prijatelja i u stvarnom svetu medju forumasima, dodju kod mene, pogledaju delove mojih kolekcija, nagovaraju i mene da vise kacim, ali sada se ni meni vise ne kace fotke. Nisam se nesto uobrazio, nije inat, casna rec...samo nemam volje.
4. Stvaranje "klanova". Dakle, vrlo, vrlo nepotrebna stvar, uglavnom plod momenta ili iznudjena slika nekom provokacijom. Ne vidim kakvi bi se to klanovi mogli stvarati, posebno ne medju ljudima sa kojima se licno poznajem. Niko od tih ljudi nije gadljiv na drugog, pa i konkurentskog proizvodjaca, sve su to ljudi zeljni saznanja i dobre fotke, a posebno osecaja da su je bas oni napravili. Samo provokacijom na forumu stvara se na momente iluzija da postoji nekakav "klan" ovih ili onih, te je tu jos jedan razlog sto bi provokacije trebalo ukloniti surovo i momentalno po pojavljivanju. Naravno, treba razdvojiti provokaciju od sale, a videli smo u dosta primera kako je to itekako lako moguce razdvojiti i prepoznati.
5. "Ko je tebe pitao". Krajnje nekulturna forma obracanja, primitivna i izuzetan odraz nepoznavanja sveta u kome se egzistira. Postavljena tema na forumu je tema u kojoj se svakome obraca autor ukoliko nije naglasio kome se obraca. Konacno, ako naglasi, onda to vise nije bas javna stvar pa je i njeno postojanje diskutabilno, ali ne znaci da ne treba da opstane i kao takva. Ja sam nedavno bio meta takvog obracanja ovde na forumu, ali sam to video kao sporadican slucaj. Danas sam, pak, ponovo procitao to isto pitanje, u drugacijoj formi, sa drugim akterima, ali bez sumnje sa istim nagonom - a ko je tebe sta pitao..... U sta to vodi? Pa, videli smo i sami, a ne verujem da to neko ovde bas istinski zeli.
Na kraju, prst na celo pa da kazemo iskreno - koliko je za sve navedeno uopste kriv Nebojsa i ako zakljucimo da ne moze jedna licnost generisati ovoliko problema u kojima se gotovo i ne pominje on sam, da se zapitamo zasto bilo koga zakucavamo na krst onda kada to ne zasluzuje?
Ako smo iole iskreni i posteni, razdvojicemo te stvari, moderacija za moderaciju, a mi za svoje greske. Moguce da forum bude posle toga ugodniji.
Nije kratko, a mozda nije ni za ovde, ali nisam znao kako bih pokusao da otvorim ovu pricu do kraja ne bismo li je najzad uspesno zatvorili vec jednom i posli dalje. Sto se mene tice, ako nije za ovde, moze da se brise. Ako nije interesantno za diskusiju ili je pogresno, moze se preskociti ili mi se to naglasiti u ovoj temi, nebitno, ja cu znati da sam pogresio sa ovom temom. Ja samo ne mogu da budem sam sa sobom nacisto kada sam video onoliko pakosnika koji su se pridruzili preteranom napadu na moderaciju, a da nisam izneo svoje misljenje....
Uzgred, ovo nije "moja" tema, zamislio sam je bukvalno kao "nasu" temu u kojoj bismo bili dovoljno tolerantni da se mozda i ne mora uopste moderisati, a dovoljno iskreni da isteramo sve na cistac i sto dublje zakopamo svoj ego.