Provajder je dao na koriscenje javni adresni opseg x.y.z.0/28 pri cemu je x.y.z.1 adresa interfejsa na njihovom uredjaju, koji treba da bude default gateway servera. Do servera ide opticki link, koji se na lokaciji servera prevodi u elektricni, odgovarajucim konvertorom, i UTP kablom dovodi do servera.
E sada, primarni interfejs servera sam definisao na sledeci nacin:
Ali na pokusaj pingovanja x.y.z.1, icmp mi vraca poruku Destination host unreachable
iptables je instaliran ali je policy ACCEPT svuda.
Ono sto je narocito interesantno je da link ne daje znake da je aktivan, tj, nema aktivnosti LED dioda na mreznoj kartici. Probao sam i drugu karticu, isti slucaj. Probao sam cak i na laptopu na kojem je windows, i ne dobijam nikakvo obavestenje da sam ubacio kabl, tj, Network cable unplugged
Na drugom serveru na kojem je instaliran Windows server 2003, mrezna kartica pokazuje da je link aktivan, odnosno LED diode svetle. Medjutim taj server pruza izlaz na internet samo desetak minuta nakon startovanja, nakon cega prestaje da pruza takav servis iz meni nepoznatog razloga. Nemam uvid u njega, jer je pod sifrom drugog admina koji vise nije tu, pa sam iz tog razloga instalirao debian da konfigurisem server od pocetka, ali vec na samom startu sam naleteo na za sada neresiv problem.
Dakle, ima li neko ideju kako da osposobim pomenuti link?