Prvo za cnc-project-a:
Zavisi šta znači biti star. Ako je po godinama imam 50 godina. U duši mnogo manje.
Pošto unazad 28 godina blenem u NC i CNC onda sam sigurno radio i sa trakom.
Čak sam radio sa češkim portalnim glodalicama koje su pomake i izbacivanje pinola radile
preko progr. automata koji je nazovi program tj. sekvencu čitao sa trake koja je bila iskorišćeni foto-film
zalepljen u kolut. Rupe nisu bile ni po ISO ni po EIA kodu već imaš uputstvo, malu ručnu mašinicu za zumbanje
pa udri. Nešto slično progr. automatima sa čepićima (i to mi je poznato, ali prođe vreme)
E sad o buš. traci
Dva moda rada su u pitanju.
Prvi, ubacivanje programa preko trake u memoriju.Read in.
Arhitektura podrazumeva da je donji nivo memorije korisnički, a gornji sistemski .
Šta se dobija proširenjem memorije. Mnogo ali..... Stara memorija 16K od koje 8 za sistem i 8 korisničko. Stavi se proširena od 64 K. Očekujuće je da imaš
8 za sistem i ostatak korisnički, kad ono 32+32.( ovo navodim kao primer)
Drugi, koji je ustvari najviše bio korišćen. Program se izvršava direktnim čitanjem sa trake. (Ima i varijanta da se program
sa trake učita na strimer traku ili na audio traku). Kad se na mašini selektuje taj mod može se desiti da je bafer memorija rezervisana u
sistemskom delu, a moguće da se odvaja deo korisničke memorije za bafer. Memorija koja radi kao bafer radi u FIFO modu (prvi unutra prvi napolje) izvrši i obriši.
DNC mod je ustvari simuliranje puštanja programa sa trake.
U tvom slučaju imaš tri rešenja.
Prvo je da nabaviš polovan bušač-čitač trake koji se povezuje sa PC-om, editor za pisanje programa ili direktno iz CAM preko postprocesora
formiraš program, a onda ga preko programa za komunikaciju šalješ na bušač, buši i koristi (ili da vidiš mogućnost da li Teletype ASR 33 ima zadnju verziju PDP8 računara
koji je imao i RS232 priključak pa povežeš njega sa PC. To pitaj najacnc.Ako je samo stujna petlja dižite ruke.
Po meni skupa rešenje jer i dalje kupuješ traku, bušač.Traka se zamasti jer ne radiš u apotaci, čuvaš trake itd.
Drugo. Ugradnja BTR (preko verovatno paralelnog porta možda i serijskog) kojim zaobilaziš traku (čitač može da ostane funkciji).
Postoje gotova rešenja Greco, Dostek, Memex, Decitek, Predator (koji pokriva i OKUMU OSP2200), ali ti ja preporučujem prvo DATATEHNIK-Novi Sad tel. 021 503 624 g-din Đorđe Simeonović.
Mislim da ćeš od njega dobiti korektan uređaj prilagođen tvojoj mašini i program za komunikaciju.
Treće rešenje ti je dao cnc-project. Jeste rešenje ali po meni nije investicija za ovakvu mehaniku.
Pozdrav
R V