Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

oop pocetnik, problem sa varijablama

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: oop pocetnik, problem sa varijablama

[ Pregleda: 2588 | Odgovora: 11 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Milos911
Serbia

Član broj: 219127
Poruke: 1230
*.telenor.co.yu.



+303 Profil

icon oop pocetnik, problem sa varijablama12.10.2009. u 16:52 - pre 133 meseci
Imam stranicu index.php
Code:
$component = new component();
$component->pid = 1;


i stranicu sa klasom
Code:

class component
    {
    public $pid;
    

    function display_main()
        {
        $pid=$this->pid;
        echo "$pid";
        }    
    }

Pitanje: Da li mogu da pristupim atributu klase ($pid) iz funkcije display_main() a da ne pisem $pid=$this->pid ?
Ili da preformulisem da li mogu nekako da dozvolim svim funkcijama u klasi da automatski koriste pid-u (posto ih imam brdo, a ne svidja mi se ideja da u svakoj pisem $pid=$this->pid).
Da ne pomislite da sam lenj, ispale su mi oci od citanja i guglanja i nikako da nadjem objasnjenje za ovo...
 
Odgovor na temu

Miroslav Ćurčić
ex mVeliki
Novi Sad

Član broj: 19034
Poruke: 1118
*.adsl.eunet.rs.



+19 Profil

icon Re: oop pocetnik, problem sa varijablama12.10.2009. u 17:06 - pre 133 meseci
Nemaš potrebe za $pid=$this->pid;
Stavi direktno echo $this->pid;

U svakom slučaju ako ne staviš $this-> smatraće to lokalnom promenljivom.
"The quieter you become, the more you are able to hear."
Blog | PowerCMS
 
Odgovor na temu

vatri
Banja Luka, RS

Član broj: 68697
Poruke: 1006
*.dynamic.dsl.t-2.net.



+18 Profil

icon Re: oop pocetnik, problem sa varijablama12.10.2009. u 17:48 - pre 133 meseci
Nije mi jasno sta ce ti $pid=$this->pid;

gore na pocetku si deklarirao $pid kojoj pristupas sa $this->pid u CIJELOJ klasi component odnosno ako pravi instancu te klase u nekom drugom fajlu recimo ovako:

Code:


include 'component.class.php';

$com = new component; // to je instanca

echo $com->pid; // znaci umjesto $this upotrebljavas $com odnosno instancu



evo super dokument za PHP OOP ja sam ga procitao i puno toga mi je bilo jasnije

http://rapidshare.com/files/292082218/PHP_5_power_programming.pdf
 
Odgovor na temu

Milos911
Serbia

Član broj: 219127
Poruke: 1230
*.telenor.rs.



+303 Profil

icon Re: oop pocetnik, problem sa varijablama12.10.2009. u 18:14 - pre 133 meseci
Citat:
Nije mi jasno sta ce ti $pid=$this->pid;

U funkcijama dosta koristim varijablu pid pa mi je citljiviji kod kad na vrhu funkcije napisem da je pid = to i to, da ne moram na 100 mesta isto da ponavljam. Mislio sam da nekako mogu i to da izbegnem (pa da samo upisem gore u klasi pid) ali izgleda da je to nemoguce. Hvala za pdf.
 
Odgovor na temu

vatri
Banja Luka, RS

Član broj: 68697
Poruke: 1006
*.dynamic.dsl.t-2.net.



+18 Profil

icon Re: oop pocetnik, problem sa varijablama12.10.2009. u 19:44 - pre 133 meseci
ne razumijem najbolje sta ti ustvari hoces?

u svakoj funkciji unutar te klase mozes da koristis $this->pid a mozes na vrhu takodje dodjelit default vrijednost public $pid = neki id, a mozes ju takodje pomocu funkcije __construct() definisat.... Samo reci tacno i preciznije sta hoces?
 
Odgovor na temu

Nikola Poša
Backend (PHP) developer
Humanity d.o.o.
Beograd

Član broj: 173839
Poruke: 1616
*.adsl-a-2.sezampro.yu.

Sajt: www.nikolaposa.in.rs


+33 Profil

icon Re: oop pocetnik, problem sa varijablama12.10.2009. u 20:30 - pre 133 meseci
Pa kad si već deklarisao tu promenljivu kao člana klase (public $pid), ti možeš da joj pristupaš u svakoj metodi te tvoje klase sa $this->pid. Nije valjda da ti smeta što stalno mora da pišeš $this->pid?
 
Odgovor na temu

Milos911
Serbia

Član broj: 219127
Poruke: 1230
*.telenor.co.yu.



+303 Profil

icon Re: oop pocetnik, problem sa varijablama12.10.2009. u 22:24 - pre 133 meseci
Citat:
Nikola Poša: Pa kad si već deklarisao tu promenljivu kao člana klase (public $pid), ti možeš da joj pristupaš u svakoj metodi te tvoje klase sa $this->pid. Nije valjda da ti smeta što stalno mora da pišeš $this->pid? :)

Upravo to mi smeta :) Ova klasa ce za par dana imati oko 100 funkcija. I sam me brine da cu mozda morati da promenim pid na vrhu, a u funkcijama cu na 500 mesta napisati $pid=$this->pid;(preterujem :)). I znaci osecam da cu onda napraviti jedno veliko s*anje :) Ali ok, samo me je zanimalo da li je moguce da izbegnem ovo. Kad nije nema veze, pisacu $this->pid :) Uostalom ko pita ne skita :D
Hvala jos jednom :)
 
Odgovor na temu

agvozden
Aleksandar Gvozden
founder
Info-G
Beograd

Član broj: 37813
Poruke: 1109
79.101.88.*

Sajt: www.gvozden.info


+67 Profil

icon Re: oop pocetnik, problem sa varijablama12.10.2009. u 22:50 - pre 133 meseci
Kao sto su ljudi rekli, nema smisla da koristis $pid = $this -> pid;
prihvati $this -> pid kao nesto standardno i sa tim radi. U suprotnom neces daleko odmaci jer neke klase imaju 50 promenljivih, pa neces moci sve da ih pakujes ovako.
 
Odgovor na temu

japan

Član broj: 34328
Poruke: 480
87.250.50.*



+13 Profil

icon Re: oop pocetnik, problem sa varijablama12.10.2009. u 23:07 - pre 133 meseci
Citat:
Milos911: sam me brine da cu mozda morati da promenim pid na vrhu, a u funkcijama cu na 500 mesta napisati $pid=$this->pid;


Pa ti kao da programiraš na bušenim karticama, pa nemaš search and replace u editoru... :)
 
Odgovor na temu

Milos911
Serbia

Član broj: 219127
Poruke: 1230
*.telenor.co.yu.



+303 Profil

icon Re: oop pocetnik, problem sa varijablama12.10.2009. u 23:23 - pre 133 meseci
Ovo je jedina promenljiva koju koriste sve funkcije u klasi(pa mi je trenutno lakse ovako)...Znaci praksa je da se uvek pise $this->something?

Citat:
Pa ti kao da programiraš na bušenim karticama, pa nemaš search and replace u editoru... :)

Zar nisi cuo da srbija zaostaje za svetom? Niko ne zna koliko ;) :D
 
Odgovor na temu

japan

Član broj: 34328
Poruke: 480
87.250.50.*



+13 Profil

icon Re: oop pocetnik, problem sa varijablama12.10.2009. u 23:39 - pre 133 meseci
Apsolutno nema razloga da uvodiš još jednu lokalnu promenljivu koja će još dodatno da ti zauzima memoriju. Nije da ćeš u ovom konkretnom slučaju nešto mnogo da profitiraš sa tih par bajtova, ali nije loše da imaš i te stvari na umu kad pišeš klase/funkcije.
 
Odgovor na temu

Milos911
Serbia

Član broj: 219127
Poruke: 1230
*.telenor.rs.



+303 Profil

icon Re: oop pocetnik, problem sa varijablama13.10.2009. u 01:08 - pre 133 meseci
Ok. Razumeo i primio k znanju
Hvala (opet(e vise necu govoriti hvala jer se zbog toga sam sebi gadim. Pocinjem da zvucim nezahvalno kad 1000x kazem hvala . Sutra cu da pitam jos par stvari i da znate unapred da cu biti zahvalan za odgovore))
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: PHP za početnike :: oop pocetnik, problem sa varijablama

[ Pregleda: 2588 | Odgovora: 11 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.