Citat:
milos72: Novom diplomom ove visoke skole (bivse vise elektrotehnicke skole) se dobija zvanje strukovni inz. elektroteh. i racunarst. ili prema novom zakonu o obrazovanju to je
bachelor apply posle 3 godine studija. A strukovnom specijalizacijom na visokoj skoli se dobija zvanje struk. inz. elektroteh. i racunarstva - specijalista ili
master proffesional posle 4 godine studija. Prema novom zakonu strukovna specijalizacija bi trebala da bude jaca od zavrsenog fakulteta, tj. osnovnih akademskih studija. A dalje studiranje posle strukovne specijalizacije na visokoj skoli nije moguce, dok na fakultetu moze da se nastavi akademska specijalizacija, master i doktorske studije tim redom.
Sve je to u redu ali šta sa tim u praksi?
Moj prijatelj je završio nastavak sa Više, položio još 3 ispita i ima diplomu Visoke škole i to zvanje strukovni inženjer. Ali problem je u stvarnosti. Niko ga ne tretira kao da je Visoka stručna sprema. Sa konkursa ga neće na rad, svi znaju samo šta je diplomirani inženjer i ćao!
Čemu sva ta priča strukovni inženjer ili specijalizacija nakon toga kad te niko za ozbiljno ne uzima kad dođeš da tražiš posao.
Mislim ne obraćam se direktno tebi, i ja sam taj koji je zainteresovan da se doškoluje ta dva-tri ispita i da iz Više pređem na završenu Visoku školu, ali gdje god sam se raspitivao, pozivanje sa konkursa i išao na razgovore (eletrodistribucija, telekom...), kakav strukovni inženjer to njih ne zanima. Za njih ili imaš Višu ili si diplomirani inženjer. To je realan problem i kud sad sa tim diplomama, i čemu to vodi?
Kao drugo, vidim da pominješ nakon strukovne specijalizacije nastavak na fakultetima akademska specijalizacija itd. To je mnogo veliki krug, Znači iz Više u Visoku, pa specijalizacija na Visokoj školi pa onda na fakultet i ko zna koliko će ispita priznati na fakultetu itd.
Dok sam studirao, znam da su ljudi sa naše škole nakon završene Više, išli i upisivali se u NS na Fakultet tehničkih nauka na treću godinu. U BG na fakultet to nije moglo, pa su išli u NS i upišeš se na treću godinu sa završenom Višom školom.
Da li se može posle završene Visoke škole preći na fakultet u NS, i da li je manje ispita potrebno položiti nego ko dođe sa Višom školom?