Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Porez na ekstra dobit?

[es] :: E-Poslovanje :: Porez na ekstra dobit?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 15166 | Odgovora: 24 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

dali83
dalibor katancevic

Član broj: 71307
Poruke: 6
87.250.63.*Profil

icon Porez na ekstra dobit?15.08.2009. u 08:34 - pre 164 meseci
Postovani,

imam konkretan primer pa me zanima kako se u tom slucaju i da li se vrsi oporezivanje.

fizicko lice A prodaje kucu i sa fizickim licem B zakljuci ugovor o posrednistvu. vrednost nekretnine iznosi 2.000.000 eura a ova lica se dogovore da licu B, ukoliko pronadje kupca, na ime posrednistva pripada 250.000 eura. kako se vrsi oporezivanje ovog iznosa koje ce primiti lice B? da li je u pitanju porez na dohodak gradjana koji je lice ostvarilo preko ugovora delu? (sto bi po zakonu spadalo u OSTALI PRIHODI koji se oporezuju sa 20%)
ako lice A i lice B overe ugovor o sudu, a zatim i priznanicu da je lice A dalo licu B na ime posrednistva 250.000 eura, da li se ta priznanica prosledjuje poreskoj upravi automatski od strane suda ili to mora sam da uradi poreski obveznik?

i najvaznije> kako sto vise umanjiti poresku obavezu a da se ne prikazuju fiktivni iznosi? :)
 
Odgovor na temu

ptak 13.
Adamovic Nikola
Srbija - Nis

Član broj: 143532
Poruke: 1476
79.101.251.*

Sajt: putujsaosmehom.blogspot.c..


+284 Profil

icon Re: Porez na ekstra dobit?15.08.2009. u 08:52 - pre 164 meseci
opa neko ce da zaradi fine pare prodajom neke kuce na moru
Evo pa vidi o porezu na licni dohodak
http://www.vibilia.rs/srpski/biznis/6.2ser.htm
Samo pitanje je da li je ovo zvanican dokumenat, mislim da je sada taj porez oko 20%, mada stranica je validna od 5 avg 2009 11:27:59 GMT

Citat:
i najvaznije> kako sto vise umanjiti poresku obavezu a da se ne prikazuju fiktivni iznosi?

Pa mozes je umanjti samo ukoliko u ugovoru navedete manji iznos u odnosu na 250.000 eura a posle lice A licu B doplati odredjenu sumu novca do dogovrenih 250.000 eura...jedino tako, mislim da drugacije nije moguce !?
Da bi bio genije moras biti bar malo lud. Covek koji je genije, a to ne zna, verovatno i
nije.
 
Odgovor na temu

Thetaworld
General Partner
RCD usluge

Član broj: 2317
Poruke: 520

Sajt: www.rcdusluge.com


+60 Profil

icon Re: Porez na ekstra dobit?15.08.2009. u 09:23 - pre 164 meseci
Citat:
ptak 13.: opa neko ce da zaradi fine pare prodajom neke kuce na moru :)
Evo pa vidi o porezu na licni dohodak
http://www.vibilia.rs/srpski/biznis/6.2ser.htm
Samo pitanje je da li je ovo zvanican dokumenat, mislim da je sada taj porez oko 20%, mada stranica je validna od 5 avg 2009 11:27:59 GMT


Pa mozes je umanjti samo ukoliko u ugovoru navedete manji iznos u odnosu na 250.000 eura a posle lice A licu B doplati odredjenu sumu novca do dogovrenih 250.000 eura...jedino tako, mislim da drugacije nije moguce !?


Ne bih baš rekao.

Porez se ne plaća na ugovor, već na oporezivi dohodak. Ugovor ne mora uopšte da postoji u pisanom obliku, pogledaj Zakon o obligacionim odnosima. Definicija ugovora nije da je to potpisani dogovor na papiru, već je ugovor stanje kad se dvije strane slože o međusobnim pravima i obavezama, kad se slože o biznisu. Na ugovor možeš da pristaneš klimanjem glave ili ćuteći, sve je moguće i zavisi od situacije.

Porezi se mogu sasvim zakonito smanjiti, ali se situacija mora pripremiti prije primanja novca i potpisivanja ugovora, jer može biti prekasno za ispravno i zakonito riješenje.
 
Odgovor na temu

S A J A
Beograd

Član broj: 226539
Poruke: 1899
*.dynamic.sbb.rs.+419 Profil

icon Re: Porez na ekstra dobit?15.08.2009. u 10:23 - pre 164 meseci
Firma koja ti isplacuje taj novac to mora da uradi na osnovu necega, dakle, to je ugovor o delu. Ti si za njih obavio neki posao i dobijas pare. Prilikom isplate, firma koja ti isplacuje pare, obracunava poreze i doprinose i podnosi poresku prijavu.

"Prihodi koji se ostvaruju po osnovu ugovora o delu, odnosno pružanju konsultantskih usluga, u koje su uključene i naknade fizičkom licu po osnovu troškova korišćenja ličnog mobilnog telefona, goriva, taksi usluga i sl., koji su u vezi sa realizacijom tog ugovora, po našem mišljenju imaju poreski tretman ostalih – drugih prihoda i podležu plaćanju poreza na dohodak građana po članu 85. Zakona.Na ove prihode porez se plaća po stopi od 20%, na poresku osnovicu koju čini bruto prihod umanjen za normirane troškove u visini od 20%, saglasno odredbama člana 85. st. 1. do 3. i člana 86. Zakona. Ugovorena naknada koja se ostvaruje po osnovu ugovora o delu podleže plaćanju doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje po stopi od 22%, na istu osnovicu na koju se plaća i porez na dohodak građana, po članu. 7, 12, 28. i 44. Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje („Sl. glasnik RS“, br. 84/04 i 61/05). U slučaju da lice sa kojim je zaključen ugovor o delu nije osigurano po drugom osnovu, na ugovorenu naknadu plaća se i doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje po stopi od 12,3% na istu osnovicu, saglasno članu. 8, 28. i 44. Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje."


Poreze i doprinose ne mozes izbegnuti i kao sto vidis, oni cine dobar deo zarade. E sad je pitanje, da li si ti ugovorio 250k bruto ili neto. Ako je neto, onda firma mora da spremi oko 440k da bi ti dobio 250k. A ako je u pitanju 250k bruto, onda firma isplati 250k a ti dobijes oko 140k. To ti je obracun ako nisi zaposlen, dakle i ako se placa taj doprinos za zdravstveno. Ako si zaposlen negde onda se ne racuna taj doprinos za zdravstveno i dobices vise.

Isplata bi trebala da ide preko racuna jer ako bude u kesu onda cete biti na udaru provere inspekcije na osnovu zakona o sprecavanju pranja novca gde je propisano da se proveravaju sve gotovinske transakcije preko 15k eur.
 
Odgovor na temu

Thetaworld
General Partner
RCD usluge

Član broj: 2317
Poruke: 520

Sajt: www.rcdusluge.com


+60 Profil

icon Re: Porez na ekstra dobit?15.08.2009. u 11:06 - pre 164 meseci
Citat:
S A J A: Firma koja ti isplacuje taj novac to mora da uradi na osnovu necega, dakle, to je ugovor o delu. Ti si za njih obavio neki posao i dobijas pare. Prilikom isplate, firma koja ti isplacuje pare, obracunava poreze i doprinose i podnosi poresku prijavu.


Odakle ti ta informacija da će neko drugi da plaća porez za poreznog obaveznika? Nije isplatioc porezni obaveznik, već primalac dobiti. Kako bi to bilo da svaka firma koja ima ugovor o djelu sa nekim bude dužna za plaćanje poreza te osobe kojoj šalje porez.

Pogledaj Zakon o porezu na dohodak građana, član 6:
Porezni obaveznik je fizičko lice koje je po odredbama ovog zakona dužno da plati porez.


Prema tome, ni jedna firma nije dužna da plaća porez za primaoca. Konačno, postoje i mnoge strane firme i offshore kompanije koje putem ugovora isplaćuju novac koji je onda za primaoca dohodak. Kako bi to bilo svim tim firmama napraviti obavezu da plaćaju porez za primaoca? Porezna ustanova to nikad ne bi bila u stanju da sprovede.

Porez plaća onaj koji primi oporezivi dohodak. Ako je neko zaposlen, poslodavac može za njega da plati neke poreze, ali to ovde nije slučaj.

Citat:
Poreze i doprinose ne mozes izbegnuti i kao sto vidis


Naravno da se i porezi i doprinosi mogu izbjeći, ali mali čovjek iza ugla moguće ne zna kako i sve što želi je da dobije novac, da bi kasnije bio razočaran jer će mu država uzeti dobar dio tog novca bez razloga. Svako ima pravo da sebi napravi poslovnu strukturu na takav način da to bude što povoljnije za njega i da u skladu sa zakonima NE PLATI POREZE I DOPRINOSE. Svako ko dobiva više od par hiljada eura, trebao bi da se interesuje i pronađe mogućnosti i riješenja za plaćanje što manje poreza i što manje doprinosa, što je zakonski moguće. Takva riješenja na sreću postoje i da nije tako, situacija bi bila stvarno mizerna. Država istina zarađuje na malim ljudima koji se ne razumiju u zakone i poreze, zarađuje na onima koji povjeruju da poreze moraju da plate, dok oni sa najviše imovine ostaju bez oporezivanja i to mnogi na zakonit način.

Citat:
E sad je pitanje, da li si ti ugovorio 250k bruto ili neto. Ako je neto, onda firma mora da spremi oko 440k da bi ti dobio 250k. A ako je u pitanju 250k bruto, onda firma isplati 250k a ti dobijes oko 140k.


Ti si to iz nekog razlog pogrešno shvatio. Firma neće platiti € 440,000 da bi on dobio € 250,000, odakle ti ta ideja? Država se ne može na taj način miješati u ugovore između osoba.

Citat:
Isplata bi trebala da ide preko racuna jer ako bude u kesu onda cete biti na udaru provere inspekcije na osnovu zakona o sprecavanju pranja novca gde je propisano da se proveravaju sve gotovinske transakcije preko 15k eur.


Tvoje savjete treba ignorisati, jer zvučiš kao da si na strani pljačkaške kriminalne državne uprave.
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16341
*.dip.t-dialin.net.+7117 Profil

icon Re: Porez na ekstra dobit?15.08.2009. u 11:10 - pre 164 meseci
OK OK, ljudi polako.

Ovde se radi o transakciji izmedju 2 fizicka lica - gde jedno lice treba da isplati drugom neku naknadu, za pruzenu uslugu (nalazenja kupca nekretnina)

Sa stanovista drzave - osoba koja je pruzila tu uslugu i za koju je dobila novcanu naknadu je duzna da plati porez na dobit. Dakle, na tih 250 hiljada EUR ce biti zaracunat porez po vazecim stopama RS.

I to je to - nema tu neke komplikacije.

E, sad, osoba koja pruza uslugu se pita DA LI je moguce smanjiti porez? Kao fizicko lice koje je drzavljanin i rezident Srbije, jako tesko. Sa druge strane, postoje zakonske mogucnosti koje ukljucuju pravna lica (ne samo iz Srbije) - ali za to je najbolje da se obrati nekom poreskom strucnjaku sa znanjem poreske sitaucije u Srbiji.

U principu - da, moguce je smanjiti porez - ali za to je potrebno pripremiti teren pre isplate kao sto rece Thetaworld.
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

ljubisal
Ljubiša Lazarević
Računovođa
Beograd

Član broj: 37008
Poruke: 218
79.101.172.*

Sajt: www.mena.rs


+25 Profil

icon Re: Porez na ekstra dobit?15.08.2009. u 12:33 - pre 164 meseci
Slažem se za komentar Thetaworlda oko prirode naše državne uprave, ali i S A J A je u pravu za plaćanje poreza kada su u pitanju firme. Stavio bih za sada na stranu moralne aspekte, i odgovorio bih dali83 samo komentarišući zakone u Srbiji, onako kako ih poznajem.

Naslov teme nije tačan u smislu zakonskih termina. Po našim zakonima dobit se uvek odnosi na privredno društvo, firmu, a dohodak ili prihod se odnosi na fizičko lice. Zato postoji Zakon o porezu na dohodak građana i Zakon o porezu na dobit preduzeća. Porez koji fizička lica plaćaju ako ostvare veće prihode u toku godine od 3-strukog ili 6-strukog iznosa prosečne bruto plate u Srbiji, naziva se godišnji porez na dohodak građana.

Ovo napominjem jer kada bi meni neko postavio pitanje o ektradobiti, ja bih pomislio da taj neko ima firmu ili želi da osnuje firmu.

Vezano za ugovor o posredništvu prvo treba utvrditi da li je primalac prihoda rezident Srbije. Jer po Zakonu o porezu na dohodak građana, taj porez plaćaju rezidenti Srbije za dohodak ostvaren u Srbiji i van Srbije, i nerezidenti Srbije za dohodak ostvaren u Srbiji.

Dakle fizičko lice plaća porez. Međutim po našim zakoniima je propisano da firma (privredno društvo, preduzetnik ili drugo pravno lice) ima obavezu da prilikom isplate nekog primanja fizičkom licu uplati porez (i doprinose) a da fizičkom licu isplati samo neto. Dakle fizička lica u praksi u Srbiji ne idu u banku da uplate svoj porez na primanja, već to za njih radi firma.

To važi za firme. Međutim kada fizičko lice ostvari prihod od drugog fizičkog lica ili od nerezidentnog obveznika (pravnog ili fizičkog lica u inostranstvu) tada to fizičko lice ima obavezu da samo obračuna porez (i doprinose), da uplati na odgovarajući račun i da podnese odgovarajuću poresku prijavu. Ta poreska prijava se zove PP OPO i nju možete skinuti sa sledećeg linka:
http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/obrasci/PP_OPO.pdf

U prilogu je slika sa obračunom poreza za dali83-jevo pitanje.

Tokom vanrednog stanja - registracija doo elektronskim putem - www.mena.rs
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

S A J A
Beograd

Član broj: 226539
Poruke: 1899
*.dynamic.sbb.rs.+419 Profil

icon Re: Porez na ekstra dobit?15.08.2009. u 13:17 - pre 164 meseci
Thetaworld, nema potrebe za tim tonom, necemo da se raspravljamo. Ja sam pogresno razumeo pitanje, mislio sam da firma isplacuje novac fizickom licu te se moj odgovor na to odnosio. Ovo sve sto sam napisao jeste tacno, ako firma isplacuje neki novac fizickom licu, to ti je isto kao i zarada. Duznost firme jeste da obracuna poreze i doprinose i da podnese poresku prijavu. Na ciji teret idu ti porezi i doprinosi to je stvar dogovora ali administrativni deo posla oko toga je duznost firme.

Ovde je po sredi uplata izmedju dva fizicka lica i to je malo redja kombinacija "poslovnih odnosa" u odnosu na relaciju firma-radnik pa ne znam tacno ali reko bih da je i u tom slucaju isplatilac onaj koji je duzan da podnese poresku prijavu i plati porez u ime onoga kome se isplacuje jer je to porez po odbitku. To ne znaci da je teret poreza na njemu vec da je njegova obaveza da podnese prijavu i uplati porez. Evo par delova iz Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji:

obaveza fizičkog, odnosno pravnog lica da, u skladu sa zakonom, utvrdi porez,
odnosno, po odbitku, naplati porez u ime poreskog obveznika, vodi propisano
knjigovodstvo, podnosi poreske prijave, dostavlja Poreskoj upravi traženu dokumentaciju
i podatke, ne obavlja plaćanja na način drukčiji od propisanog, dozvoli pregled svog
poslovanja službenom licu Poreske uprave i druge zakonom utvrđene obaveze činjenja,
nečinjenja ili trpljenja, u cilju blagovremenog i pravilnog plaćanja poreza, kao i pravo
Poreske uprave da zahteva ispunjenje ovih obaveza.

Poreski dužnik je fizičko ili pravno lice koje duguje određenu radnju iz poreskopravnog
odnosa iz člana 10. ovog zakona.
Poreski obveznik je poreski dužnik koji je obavezan da plati porez, odnosno sporedno
poresko davanje.
Drugi poreski dužnici su:
1) poreski jemac koji odgovara za plaćanje obveznikovog poreskog duga, za slučaj da
poreski obveznik taj dug ne plati o dospelosti;
2) isplatilac prihoda poreskom obvezniku (u daljem tekstu: poreski platac) koji je dužan
da obračuna i po odbitku plati propisani porez na taj prihod, u ime i za račun poreskog
obveznika, na odgovarajući uplatni račun;


Jos jednom da napomenem, nema potrebe za raspravom. Svako od nas moze da prilozi svoje znanje i kad se sve to sklopi mozemo doci do pravog resenja.
 
Odgovor na temu

Thetaworld
General Partner
RCD usluge

Član broj: 2317
Poruke: 520

Sajt: www.rcdusluge.com


+60 Profil

icon Re: Porez na ekstra dobit?15.08.2009. u 13:34 - pre 164 meseci
Citat:
ljubisal
Međutim po našim zakoniima je propisano da firma (privredno društvo, preduzetnik ili drugo pravno lice) ima obavezu da prilikom isplate nekog primanja fizičkom licu uplati porez (i doprinose) a da fizičkom licu isplati samo neto. Dakle fizička lica u praksi u Srbiji ne idu u banku da uplate svoj porez na primanja, već to za njih radi firma.


Dobro je da si pokazao formular da ljudi sami moraju da prijave svoju dobit. Dobit je sasvim uobičajena riječ, a zakon to odvaja na dobit i dohodak, ali se ne slažem sa tim.

Samo navodiš da je firma dužna da uplati porez i doprinose, ali zar nisam naveo da je porezni obaveznik fizičko lice koje prima dohodak?

Pogledaj Zakon o porezu na dohodak građana, član 6:
Porezni obaveznik je fizičko lice koje je po odredbama ovog zakona dužno da plati porez


To je vrlo tačan izvor tog podatka. Primaoc novca, fizičko lice, dužno je da plati porez. Ne isplatioc novca. Zašto bi ti bio dužan da plaćaš porez za nekoga drugog?

Samo u slučaju zaposlenja, poslodavac može da obračuna porez na dohodak radnika, ali i u tom slučaju, radnik plaća taj porez i dužan je da preda naknadne prijave ako porez nije dobro izračunat, ali isto tako može i u svoju korist da traži smanjenje poreza ako njegovi troškovi nisu dobro izračunati. Taj sistem je uveden zato da poslodavci obave posao porezne ustanove i da se lakše naplati

To nema nikakve veze sa primanjima koja su izvan radnog odnosa.

Louis
 
Odgovor na temu

Thetaworld
General Partner
RCD usluge

Član broj: 2317
Poruke: 520

Sajt: www.rcdusluge.com


+60 Profil

icon Re: Porez na ekstra dobit?15.08.2009. u 13:54 - pre 164 meseci
Stvarno jadna takva država, ali da, istina je da poslodavac plaća i na neke druge isplate porez prije isplate:

http://www.poreskisavetnik.com/zakon/poreznadohodak-arhiva.html

Citat:

Član 99.
Po odbitku od svakog pojedinačno ostvarenog prihoda utvrđuju se i plaćaju porezi na sledeće prihode:
1) zarade;
2) prihode od autorskih i srodnih prava i prava industrijske svojine, ako je isplatilac prihoda pravno lice ili preduzetnik;
3) prihode od kapitala;
4) prihode od nepokretnosti, ako je isplatilac prihoda pravno lice ili preduzetnik;
5) prihode od davanja u zakup pokretnih stvari, ako je isplatilac prihoda pravno lice ili preduzetnik;
6) dobitke od igara na sreću;
7) prihode od osiguranja lica;
7a) prihode sportista i sportskih stručnjaka;
8) ostale prihode, ako je isplatilac prihoda pravno lice ili preduzetnik.

Porezi po odbitku

Član 101.
Porez po odbitku iz člana 99. ovog zakona, za svakog obveznika i za svaki pojedinačno isplaćeni prihod, isplatilac obračunava, obustavlja i uplaćuje na propisane račune u momentu isplate prihoda, u skladu sa propisima koji važe na dan isplate prihoda.


Konkretno to bi značilo da isplatilac treba da plati porez, tako da fizička osoba ne pobjegne toj obavezi, recimo muzičar kojeg je neko unajmio, isplata fudbalerima od strane klubova i firmi, isplata profita od strane kompanija za investicije, isplate što se tiče kupovine nekretnina ili iznajmljivanja nekretnina, onda loto službe i onda isplate osiguranja i isplata plata.

Pošto provizija na prodaju nekretnine nema veze sa tim i pošto piše isto tako u zakonu i slijedeće:

Citat:

Porez na ostale prihode

Član 116.
     Porez na prihode koji se u smislu ovog zakona ne oporezuju po odbitku, odnosno koji ne utvrđuje i ne plaća sam obveznik u skladu sa članom 107 (a to je za nerezidente). ovog zakona, utvrđuje rešenjem nadležni poreski organ na osnovu podataka iz poreske prijave i drugih podataka koji su od značaja za utvrđivanje poreske obaveze.


Tako je primaoc provizije dužan to sam da prijavi.

Zaključak: Ravnodušnost je najbolji način u brigama.


 
Odgovor na temu

donbozone
Beograd

Član broj: 115072
Poruke: 294
*.dynamic.sbb.rs.+10 Profil

icon Re: Porez na ekstra dobit?15.08.2009. u 16:02 - pre 164 meseci
@Thetaworld:

Mislim da si prerano izneo kritike na racun "Saja" i to prilicno ostro a kao sto vidis ispostavilo se da nisi bio u pravu. Dva puta se pozivas na clan zakona o porezu na dohodak gradjana koji definise poreskog obveznika a ako si upoznat sa materijom onda bi trebalo da razlikujes termine poreski obveznik i poreski platac.

Izvinjavam se ako ja sada zvucim ostro i malo off ali ono na kraju prvog posta da treba ignorisati komentar Saja je bilo krajnje nekorektno i zato ovaj komentar koji ce mozda biti izbrisan.
 
Odgovor na temu

Thetaworld
General Partner
RCD usluge

Član broj: 2317
Poruke: 520

Sajt: www.rcdusluge.com


+60 Profil

icon Re: Porez na ekstra dobit?15.08.2009. u 19:10 - pre 164 meseci
Citat:
donbozone: @Thetaworld:

Mislim da si prerano izneo kritike na racun "Saja"


Sigurno ne prerano. Moja kritika se odnosi na to slaganje sa sistemom pljačke i na preporučivanje nekome ko upravo treba da izgubi nekih € 40,000 da ne može da izbjegne poreze. Tu se radi o ljudskom životu, a ne o savjetima o dekoraciji i uređenju nekog cvijeća. Po tebi vjerovatno treba takvim podilaziti i njih podržavati u njihovoj podršci i pljački od strane države?! Pa, zato ste u Srbiji tu gdje jeste i u takvoj situaciji kakvoj i jeste, što samo podilazite pljačkašima. Zato na ovom forumu i ima toliko diskusija o problemu ovom i problemu onom, jer ljudi koji biraju svoje političare, uopšteno, teško da imaju neku kvalifikaciju da izaberu korektne, poštene i sposobne političare koji će da uzdignu zemlju iz neprilika.

To što isplatilac nekih prihoda mora da plati porez po odbitku prije isplate, to nema nikakve veze sa njegovim slučajem i to od početka i pišem. To posredovanje u nekretninama nije ni sport, niti umjetnost, niti je zaposlenje niti su primanja od autoriskih prava niti pjeva nekome pjesmu. To je posredovanje u nekretninama i sad je konačno jasno da to spada u ostali dohodak na koji isplatilac ne plaća porez po odbitku i za koji je primaoc dužan da plati poreze i da to prijavi. To tvrdim od samog početka i to ostaje i na kraju.

Porez se definitivno može izbjeći i to je samo pitanje dogovora sa isplatiocem provizije i to se može učiniti u slijedećih 1 sat i neko ko je na rubu toga da izgubi € 40,000 u porezima, trebao bi da se raspita i vidi šta može da učini, ako sumu još nije primio.

Riješenja za neplaćanje poreza postoje i definisana su u istom zakonu o porezu na dohodak i na dobit i odatle treba početi.

Ako ćemo pravo po zakonu, potrebno bi bilo napraviti stranu strukturu, trust, fondaciju ili strano preduzeće koje NIJE pod njegovom kontrolom tj. gdje on nije direktor i po mogućnost nije vlasnik. Postoje zakonske mogućnosti u drugim zemljama da se napravi preduzeće tako da i vlasnik i direktor predaju svoja prava nekoj trećoj osobi, recimo njemu. Takvi direktori i vlasnici moraju da budu advokati i moraju unaprijed da potpišu ugovor sa njim, radi njegove sigurnosti. Jer u tom slučaju se pitanje poreza prebacuje iz Zakona o porezu na dohodak, na zakon o porez na dobit.

Pri tome se treba obratiti pažnja na porezno pitanje nerezidenta pravnog lica, tako da izbjegne član 3. i da ne bude porezni obaveznik po članu 3.Prema tome treba izbjeći da je osoba rezident u Srbiji direktor ili vlasnik tog preduzeća, jer sa time pravi poslovnu jedinicu, ako radi iz Srbije, a onda treba osigurati da je kontrola u inostranstvu.

Da bi se to ostvarilo, preduzeće, fondacija ili trust se treba posebno registrovati, onda brzinom otvoriti bankovni račun. Neke banke će da prihvate i izvode firmi sa Interneta, prema tome, moguće je otvoriti firmu za 60 minuta i onda kod banke u daljih 60 minuta napraviti bankovni račun. Takvo jedno riješenje može da košta par hiljada eura, ali sigurno ne € 40,000. Sa € 250,000 neko može da se iseli, da kupi vilu, da dobije novo državljanstvo u 60 dana i da putuje po svijetu ne radeći ništa.

Poenta: You have an ability to sense and know higher truth.
 
Odgovor na temu

ljubisal
Ljubiša Lazarević
Računovođa
Beograd

Član broj: 37008
Poruke: 218
*.com
Via: [es] mailing liste

Sajt: www.mena.rs


+25 Profil

icon Re: Porez na ekstra dobit?15.08.2009. u 19:14 - pre 164 meseci

Tokom vanrednog stanja - registracija doo elektronskim putem - www.mena.rs
 
Odgovor na temu

dali83
dalibor katancevic

Član broj: 71307
Poruke: 6
87.250.63.*Profil

icon Re: Porez na ekstra dobit?15.08.2009. u 22:07 - pre 164 meseci
evo da se i ja oglasim :)
ovde se radi o odnosu dva fizicka lica...kao sto ste i videli, od samog pocetka sam predpostavljao da se ovde radi o porezu na dohodak gradjana, tj.na OSTALE PRIHODE (jer je ugovor o posredovanju podvrsta ugovora o delu)
definitivno me je zanimalo kako da taj prihod bude sto manje oporezovan... i niko mi nije odgovorio na pitanje KAKO CE PORESKA UPRAVA UOPSTE ZNATI DA JE POSREDNIK NAPLATIO PROVIZIJU? Da li se overena priznanica u sudu salje poreskoj upravi?
 
Odgovor na temu

tolstoy
Milan Ilich
Ukraine, Russia, Serbia

Član broj: 53619
Poruke: 111
94.180.160.*

ICQ: 225349472


+2 Profil

icon Re: Porez na ekstra dobit?15.08.2009. u 22:21 - pre 164 meseci
Da, salje se.
 
Odgovor na temu

donbozone
Beograd

Član broj: 115072
Poruke: 294
*.dynamic.sbb.rs.+10 Profil

icon Re: Porez na ekstra dobit?15.08.2009. u 22:30 - pre 164 meseci
@Thetaworld

Ja naravno jesam za varijantu da svako ko moze legalno umanji poresku osnovicu i na taj nacin ustedi troskove bez posledica ali tu treba biti oprezan.
Takodje, ovde imamo dve stvari koje treba odvojiti a to su nacin naplate poreza i nacini legalnog umanjenja poreza. Dalje, imamo konkretan slucaj gde se radi o dva fizicka lica i cini mi se vec neki potpisan ugovor.
E sad, vidim da su tvoji tekstvi usmereni na ovu drugu stranu, odnosno kako legalno da se zaobidje poreska uprava ali:

Citat:
Odakle ti ta informacija da će neko drugi da plaća porez za poreznog obaveznika? Nije isplatioc porezni obaveznik, već primalac dobiti. Kako bi to bilo da svaka firma koja ima ugovor o djelu sa nekim bude dužna za plaćanje poreza te osobe kojoj šalje porez.

Pogledaj Zakon o porezu na dohodak građana, član 6:
Porezni obaveznik je fizičko lice koje je po odredbama ovog zakona dužno da plati porez.

Prema tome, ni jedna firma nije dužna da plaća porez za primaoca. Konačno, postoje i mnoge strane firme i offshore kompanije koje putem ugovora isplaćuju novac koji je onda za primaoca dohodak. Kako bi to bilo svim tim firmama napraviti obavezu da plaćaju porez za primaoca? Porezna ustanova to nikad ne bi bila u stanju da sprovede.

Porez plaća onaj koji primi oporezivi dohodak. Ako je neko zaposlen, poslodavac može za njega da plati neke poreze, ali to ovde nije slučaj.


..ovo necu da komentarisem, jer je po zakonu potpuno suprotno i nije dobro nesto tvrditi bez prethodne provere.

Sto se tice ove predlozene seme, za to zaista nisam siguran koliko je izvodljiva i ako jeste koliko treba vremena, ali ne kazem da je nemoguce.
 
Odgovor na temu

S A J A
Beograd

Član broj: 226539
Poruke: 1899
212.200.65.*+419 Profil

icon Re: Porez na ekstra dobit?15.08.2009. u 23:26 - pre 164 meseci
Prvo sto treba da utvrdis je da li se isplata novca izmedju dva fizicka lica oporezuje porezom po odbitku (kao i zarade i ugovori o delu) ili se to vodi pod "ostali prihodi". Ovde ima razlicitih misljenja, ja mislim da je u pitanju porez po odbitku jer fizicko lice isplacuje drugom fiz.licu na osnovu izvrsene usluge (dakle, kao i zarada). Dakle, ako je porez po odbitku onda ga placa isplatilac a ako nije porez po odbitku, onda spada pod "ostali prihodi" i tada si ti duzan da to prijavis poreskoj upravi na osnovu cega ce ti oni dati resenje da platis porez. Svakako je bitno da ovo tacno utvrdite kako bi znali ko je od vas dvojice duzan da plati porez. E sad, dolazimo do tvog pitanja "kako da taj prihod bude sto manje oporezovan". Takav prihod ne moze biti manje ili vise oporezovan, zna se kolika je poreska stopa. Il placas porez koliki jeste il ga ne placas uopste tako sto ces da sakrijes prihod. Posto ti primas novac od fizickog lica, on to tebi moze isplatiti sve u kesu a ti, pod pretpostavkom da nije "porez po odbitku", ne moras nikome nista prijaviti (sto nije bas legalno). Samo sto ces onda imati izvesnih ogranicenja prilikom upotrebe tog novca. Posto je u pitanju veci iznos u kesu tj. preko 15000 eur, gde god se budes pojavio sa njime bice kontaktirana uprava za sprecavanje pranja novca kojoj ces morati da objasnis odakle ti tolike pare. Ideja da za par hiljada eura osnujes firmu u inostranstvu gde ti nisi direktor ili vlasnik, mi malo deluje nedorecena. Ajde i da uradis tako i prebacis pare na racun te firme, kako onda da dodjes do tih para kako bi ih legalno koristio u Srbiji?
 
Odgovor na temu

donbozone
Beograd

Član broj: 115072
Poruke: 294
*.dynamic.sbb.rs.+10 Profil

icon Re: Porez na ekstra dobit?16.08.2009. u 10:54 - pre 164 meseci
Ja mislim da posto su u pitanju dva fizicka lica primalac prihoda ima obavezu da prijavi prihod poreskoj upravi ali cu proveriti u ponedeljak. U svakom slucaju moj savet vje da se sve regularno plati i mirno spava jer ovaj iznos negde na ivici da bude proveravan. Namerno ovako kazem jer je jasno da u Srbiji svi koji pokusaju da utaje manji iznos obavezno naj..u a oni koji utaje preko milion EUR nikada nisu na udaru zakona..zato, ipak bolje mirno spavati sa 200.000 nego razmisljati kada ce neko da ti proverava imovinu.
 
Odgovor na temu

Thetaworld
General Partner
RCD usluge

Član broj: 2317
Poruke: 520

Sajt: www.rcdusluge.com


+60 Profil

icon Re: Porez na ekstra dobit?16.08.2009. u 11:32 - pre 164 meseci
Ko je rezidentan u Srbiji, umjesto da piše po forumu kako porezi trebaju da se plate, bolje da piše svojim političarima da prestanu da vode državu u dugove i samim time da ne povećavaju poreze.
 
Odgovor na temu

donbozone
Beograd

Član broj: 115072
Poruke: 294
*.dynamic.sbb.rs.+10 Profil

icon Re: Porez na ekstra dobit?16.08.2009. u 12:17 - pre 164 meseci
To je drugo pitanje i skrece sa teme ali ako krenemo o tome onda ulazimo u bezbroj pitanja, pocev od toga sto nema jasnog cilja i strategije za narednih 20-50 godina do toga da uopste i nema politicke volje da se uradi ono sto bi moglo odmah..tako sam imao priliku da objasnjavam strancima kako se oporezuju zarade kod nas i ljudi ne mogu da veruju da su oni sa najvecim primanjima procentualno najmanje oporezovani. Ovako nepravedan poreski sistem ne verujem da igde postoji i to je jedna od rak rana celog sistema. Zasto se to ne menja, pa zato sto bi politicari koji su duzni da tako nesto urade sami sebi umanjili zarade jer se zna da zaradjuju mnogo iznad proseka.
Takodje, zasto se ne ide na pojednostavljenje administrativnih procedura i samim tim smanjenje troskova gradjana, gde nam je e-government..zasto se te ustede ne bi usmerile na obrazovanje sto bi trebalo da bude strateski cilj sledecih decenija. Mnogo je pitanja a odgovor jedan..nema volje, nema ljudi koji ce to da urade.
 
Odgovor na temu

[es] :: E-Poslovanje :: Porez na ekstra dobit?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 15166 | Odgovora: 24 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.