Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Sql+textbox pretraga

[es] :: Visual Basic 6 :: Sql+textbox pretraga

[ Pregleda: 1855 | Odgovora: 15 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

milekrajina
Mile Pole
srednja skola
Sabac

Član broj: 222417
Poruke: 67
93.87.196.*



Profil

icon Sql+textbox pretraga30.07.2009. u 14:15 - pre 146 meseci
kako da uradim pretrasu baze sa sql + vrednost iz txtboxa
npr:zelim da mi iz baze iscita sve ucenike koji su polozili ispit sa 6 (broj 6 bi uneo u txtbox) i da rezultat prikaze u dbGridu?
veza sa bazom je preko Data1 objekta...
hvala
Pole
 
Odgovor na temu

stefanpn
Total anonymous
Programer

Član broj: 172809
Poruke: 509
79.101.136.*



+1 Profil

icon Re: Sql+textbox pretraga30.07.2009. u 14:33 - pre 146 meseci
Ako hoćeš egzaktne vrednosti:

Code:
Data1.Recordset = "SELECT * FROM tabela WHERE polje = '" & Textbox1.Text & "'"


ili ako hoćeš da pretražuješ po delu sadržaja:

Code:
Data1.Recordset = "SELECT * FROM tabela WHERE polje like '%" & Textbox1.Text & "%'"
 
Odgovor na temu

milekrajina
Mile Pole
srednja skola
Sabac

Član broj: 222417
Poruke: 67
93.87.196.*



Profil

icon Re: Sql+textbox pretraga30.07.2009. u 14:51 - pre 146 meseci
probao sam nece,
moze li okacen primer,molim te
Pole
 
Odgovor na temu

captPicard
programer
more i planine

Član broj: 216084
Poruke: 1119



+19 Profil

icon Re: Sql+textbox pretraga30.07.2009. u 15:11 - pre 146 meseci
Okaci ti šta si probao, pa da vidimo.
F
 
Odgovor na temu

milekrajina
Mile Pole
srednja skola
Sabac

Član broj: 222417
Poruke: 67
93.87.196.*



Profil

icon Re: Sql+textbox pretraga30.07.2009. u 15:33 - pre 146 meseci
IF Textbox1.text <> "" THEN
SELECT * FROM ZB_0000 WHERE ........
sam kucao u evntu butona

Pole
 
Odgovor na temu

milekrajina
Mile Pole
srednja skola
Sabac

Član broj: 222417
Poruke: 67
93.87.196.*



Profil

icon Re: Sql+textbox pretraga30.07.2009. u 15:39 - pre 146 meseci
pomozite ako imate vremena,natucao sam svasta
ne verujem da ovaj kod valja...
dajte mi neki primer,da na njemu vidim kako to funkcionise
treba da mi rezultat pretrage prikaze u dbgridu
molim vas.....
Pole
 
Odgovor na temu

Marko_L
Beograd

Član broj: 20532
Poruke: 2885
*.dynamic.sbb.rs.

Jabber: Marko_L@elitesecurity.org


+828 Profil

icon Re: Sql+textbox pretraga30.07.2009. u 16:28 - pre 146 meseci
Citat:
SELECT * FROM ZB_0000 WHERE ........

Pa ovo gde si stavio tačkice je zapravo najbitniji deo :) Daj ceo kod.
Takođe, ne znam da li ti je ovo pseudo kod ili si stvarno ovo napisao, ali SQL statement ne možeš samo da ubaciš u kod, nego moraš da promeniš recordsouce data objekta
Code:
Data1.RecordSource = "SELECT * FROM ZB_0000 WHERE Nesto = '" & Text1.Text & "'"
Data1.Refresh

naravno ako se radi o tekstualnom tipu podataka, ako je brojčani onda ukloni apostrofe i umesto text1.Text stavi Val(Text1.Text)
-Odracuonogakomijedrpiorazmaknicu.
-Ne rxdi mi txstxturx, kxd god hocu dx
ukucxm "x" onx ukucx "x".
-Ko kaaz e da ja neuummem da kuuca
m.
-Piše "Insert disk 3", a jedva sam i ova
dva ugurao u drajv
-Postoje samo dve osobe kojima
verujem, jedna sam ja, a druga nisi ti
 
Odgovor na temu

Marko_L
Beograd

Član broj: 20532
Poruke: 2885
*.dynamic.sbb.rs.

Jabber: Marko_L@elitesecurity.org


+828 Profil

icon Re: Sql+textbox pretraga30.07.2009. u 16:34 - pre 146 meseci
E da, tek sad vidim ovo što je Stefan napisao, verovatno u brzini
Code:
Data1.Recordset = "SELECT * FROM tabela WHERE polje = '" & Textbox1.Text & "'"

Ovo neće raditi. SQL upit treba dodeliti recotsource-u, a ne recordsetu
Takođe, ni ovo neće raditi
Code:
Data1.Recordset = "SELECT * FROM tabela WHERE polje like '%" & Textbox1.Text & "%'"

ne samo zbog recordseta, nego i zato što DAO koliko se sećam ne prepoznaje "%" kao wildchar, već treba upotrebiti "*" koji menja bilo koji niz ili "?" koji menja bilo koji karakter.
-Odracuonogakomijedrpiorazmaknicu.
-Ne rxdi mi txstxturx, kxd god hocu dx
ukucxm "x" onx ukucx "x".
-Ko kaaz e da ja neuummem da kuuca
m.
-Piše "Insert disk 3", a jedva sam i ova
dva ugurao u drajv
-Postoje samo dve osobe kojima
verujem, jedna sam ja, a druga nisi ti
 
Odgovor na temu

milekrajina
Mile Pole
srednja skola
Sabac

Član broj: 222417
Poruke: 67
93.87.196.*



Profil

icon Re: Sql+textbox pretraga31.07.2009. u 08:37 - pre 146 meseci
probao sam svasta,ne ide...
prevrnuo sam celu knjigu programiranje baza podataka od Smith-a i Amundsena-a
i ni reci o ovome....
Molim vas ljudi,stavite mi ovde kod,kompletan za to...ovako nista ne ide,pogubi zivce...
Znaci imam txtbox gde kucam ocenu za ispit,butin cijim pritiskom izvrsavam i dbgrid gde mi prikazuje podatke?
pristupam preko Data1 bazi
Molim vas..

Pole
 
Odgovor na temu

Marko_L
Beograd

Član broj: 20532
Poruke: 2885
*.dynamic.sbb.rs.

Jabber: Marko_L@elitesecurity.org


+828 Profil

icon Re: Sql+textbox pretraga31.07.2009. u 08:59 - pre 146 meseci
Mile, kompletan kod za ono što tebi treba si već dobio. Ako ti to iz nekog razloga ne radi, izvoli postovati više detalja o tome, dakle... kako se maifestuje to "ne radi", jel ti izbacuje grešku i koju, u kojoj liniji i naravno, kao što su neki pre mene već rekli, postavi deo koda koji pravi problem, ali ne u fazonu
Code:
Ja sam probo ovo i nece
If... Then........
   SELECT * FROM ............

nego lepo iskopiraj tačno šta si napisao i neko će ti sigurno pomoći i ukazati na to gde si pogrešio. Ovako samo kukaš bezveze, jer ja stvarno ne vidim kako neko može da ti pomogne na osnovu "Pomagajte ljudi, nešto neće".
-Odracuonogakomijedrpiorazmaknicu.
-Ne rxdi mi txstxturx, kxd god hocu dx
ukucxm "x" onx ukucx "x".
-Ko kaaz e da ja neuummem da kuuca
m.
-Piše "Insert disk 3", a jedva sam i ova
dva ugurao u drajv
-Postoje samo dve osobe kojima
verujem, jedna sam ja, a druga nisi ti
 
Odgovor na temu

milekrajina
Mile Pole
srednja skola
Sabac

Član broj: 222417
Poruke: 67
93.87.196.*



Profil

icon Re: Sql+textbox pretraga31.07.2009. u 09:43 - pre 146 meseci
Ovako,bazu sam uradio u Accessu i preko Data1 objekta povezao sa vb 6
Na formi imam txtbox,command buuton,dbGrid...
Pokusavam da prikazem rezultat upita u dbgridu,tako sto unesem brojcanu vrednost u txtbox i pritisnem command buuton i on prikaze rezultat u dbgridu...
Kod sam kucao u eventu command butona 1 i on je sledeci:
Code:

Private Sub Command1_Click()
Dim strSQL as String
Dim strWhere as String

strSQL = "SELECT * FROM ZB_0000"
strWhere = ""

if text1.Text<>"" then
   strWhere = strWhere & "USR_ID = '" & text1.text & "' and "
end if
if strWhere <> "" then 
   strWhere = left(strWhere, len(strWhere) - 5)
end if

if strWhere <> "" then
   strSQL = strSQL & " WHERE " & strWhere
end if
Set data1.Recordset = db.OpenRecordset(strSQL)
End Sub

a izbacuje mi gresku Run time '424'
Object required

Moje pitanje je to,gde sam pogresio?
da li treba jos sta podesiti u propertis sekciji za ove objekte...
Hvala i pomozite,ako mozete

Edit by Marko_L > Sređeni code tagovi

[Ovu poruku je menjao Marko_L dana 31.07.2009. u 11:04 GMT+1]
Pole
 
Odgovor na temu

Marko_L
Beograd

Član broj: 20532
Poruke: 2885
*.dynamic.sbb.rs.

Jabber: Marko_L@elitesecurity.org


+828 Profil

icon Re: Sql+textbox pretraga31.07.2009. u 10:10 - pre 146 meseci
Pretpostavljam da ti izbacuje grešku na poslednjoj liniji, a to je zato što verovatno nisi deklarisao objekat db, niti gde si mu setovao bazu. Dakle, imaš dve mogućnosti... ili lepo deklariši db objekat i setuj mu bazu
Code:
Dim db As Database
Set db = OpenDatabase(putanja do baze)

'odradi sta treba, ne primer taj postojeci kod, a zatim zatvori db objekat

db.Close
Set db = Nothing


Drugi i verovatno jednostavniji način je da zameniš ovu liniju
Code:
Set data1.Recordset = db.OpenRecordset(strSQL)

sa ove dve
Code:
Data1.RecordSource = strSQL
Data1.Refresh

Ovo bi trebalo da spreči pojavljivanje greške, a ako ne dobijaš podatke u gridu, proveri da li ti je opovezan sa datasetom, tj. pogledaj da li je DataSource datagrid objekta podešen na Data1. To bi trebalo da bude to.
-Odracuonogakomijedrpiorazmaknicu.
-Ne rxdi mi txstxturx, kxd god hocu dx
ukucxm "x" onx ukucx "x".
-Ko kaaz e da ja neuummem da kuuca
m.
-Piše "Insert disk 3", a jedva sam i ova
dva ugurao u drajv
-Postoje samo dve osobe kojima
verujem, jedna sam ja, a druga nisi ti
 
Odgovor na temu

milekrajina
Mile Pole
srednja skola
Sabac

Član broj: 222417
Poruke: 67
93.87.196.*



Profil

icon Re: Sql+textbox pretraga31.07.2009. u 10:34 - pre 146 meseci
Hvala do neba Marko_L
sve radi kao svajcarski sat
Hvala jos jednom na ukazanoj pomoci
Pole
 
Odgovor na temu

captPicard
programer
more i planine

Član broj: 216084
Poruke: 1119



+19 Profil

icon Re: Sql+textbox pretraga31.07.2009. u 10:43 - pre 146 meseci
mile, nauči najprije osnove baze podataka, SQL-a, povezivanja na bazu podataka, a onda pitaj dalje. olakšati ćeš i sebi i nama...
F
 
Odgovor na temu

Marko_L
Beograd

Član broj: 20532
Poruke: 2885
*.dynamic.sbb.rs.

Jabber: Marko_L@elitesecurity.org


+828 Profil

icon Re: Sql+textbox pretraga31.07.2009. u 10:50 - pre 146 meseci
Nema na čemu Mile, tu smo da se pomažemo. Ali, ubuduće, ako trebaš pomoć, gledaj da problem izložiš jasno i koncizno i okačiš kod koji ne radi i sigurno ćeš dobiti pomoć, a ne da moramo da lupamo glavu šta ti ne radi i objašnjavamo se 10 postova oko nečega što može da da stane u 1.

-Odracuonogakomijedrpiorazmaknicu.
-Ne rxdi mi txstxturx, kxd god hocu dx
ukucxm "x" onx ukucx "x".
-Ko kaaz e da ja neuummem da kuuca
m.
-Piše "Insert disk 3", a jedva sam i ova
dva ugurao u drajv
-Postoje samo dve osobe kojima
verujem, jedna sam ja, a druga nisi ti
 
Odgovor na temu

stefanpn
Total anonymous
Programer

Član broj: 172809
Poruke: 509
79.101.136.*



+1 Profil

icon Re: Sql+textbox pretraga31.07.2009. u 11:39 - pre 146 meseci
Izvinjavam se zbog moje greške. možda sam samo zbunio čoveka, skroz ne namerno... Nisam ni primetio (već duže vreme koristim ADO).
 
Odgovor na temu

[es] :: Visual Basic 6 :: Sql+textbox pretraga

[ Pregleda: 1855 | Odgovora: 15 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.