Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pitanje u vezi materialized view-a

[es] :: Oracle :: Pitanje u vezi materialized view-a

[ Pregleda: 1597 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

aleksandarcrvc

Član broj: 153387
Poruke: 22
82.117.198.*



Profil

icon Pitanje u vezi materialized view-a23.04.2009. u 14:19 - pre 151 meseci
Na poslu imamo probleme sa pojavljivanjem lockova i sporim otkrivanjem istih zbog alata koji koristim.Moje pitanje je cemu sluzi materialized view koji sam naveo ispod i kakva je razlika izmedju njega i obicnog view-a.Upit sadrzan u view-u je za pronalazenje lockwait-ova i ostalih podataka vezanih za konkretnu sesiju.Platforma je oracle.Hvala.

CREATE MATERIALIZED VIEW lokovi
REFRESH START WITH SYSDATE NEXT SYSDATE + 1/4096
WITH PRIMARY KEY
AS
SELECT LPAD(' ', (level-1)*2, ' ') || NVL(s.username, '(oracle)') AS username,
s.osuser,
s.sid,
s.serial#,
s.lockwait,
s.status,
s.module,
s.machine,
s.program,
TO_CHAR(s.logon_Time,'DD-MON-YYYY HH24:MI:SS') AS logon_time
FROM v$session s
--where
--s.lockwait is not null
CONNECT BY PRIOR s.sid = s.blocking_session
START WITH s.blocking_session IS NULL;
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15466
*.xdsl.beograd.com.

Sajt: mysql.rs


+2343 Profil

icon Re: Pitanje u vezi materialized view-a23.04.2009. u 14:36 - pre 151 meseci
vidi jeste nas kupio oracle ali ovo je i dalje tema o MySQL-u ...

MySQL ne podrzava materialized view! Taj kod koji si okacio radi na ORACLE-u ..

Inace materialized views (tamo gde je podrzan) se ponasa kao staticna tabela i koristan je kada se cesto vrsi kompleksan upit nad podacima koji se retko menjaju. Sa MySQL-om mozes da izvedes materialized view uz pomoc trigera kao sto je dato primerom ovde: http://www.elitesecurity.org/p2201384

tj nesto ovako:

Code:

create table t1 (id int auto_increment primary key, a int, b int) engine=innodb;
create table t2 (a int, x int) engine=innodb;
create table tmp1 (id int primary key, a int, b int, sx int) engine=innodb;

-- select t1.id, t2.a, t1.b, sum(t2.x) from t1,t2 where t1.id=t2.id group by t2.a;


DELIMITER $$
DROP TRIGGER IF EXISTS `tr1`$$
CREATE DEFINER = 'root'@'localhost' TRIGGER `tr1` 
AFTER INSERT ON `t1` 
FOR EACH ROW BEGIN
  insert into tmp1 (id,a,b,sx) values(NEW.id,NEW.a,NEW.b, (select sum(x) from t2 where a=NEW.a) );
END;
$$

DROP TRIGGER IF EXISTS `tr2`$$
CREATE DEFINER = 'root'@'localhost' TRIGGER `tr2` 
AFTER UPDATE ON `t1` 
FOR EACH ROW BEGIN
  -- ovde bi trebao jedan if new.id <> old.id al nema veze
  update tmp1 set id = NEW.id WHERE id = OLD.id; 

  -- ovde bi trebao jedan if new.a <> old.a al nema veze
  update tmp1 set sx = (select sum(x) from t2 where a=NEW.a) where id=NEW.id;

END;
$$

DROP TRIGGER IF EXISTS `tr3`$$
CREATE DEFINER = 'root'@'localhost' TRIGGER `tr3` 
AFTER INSERT ON `t2` 
FOR EACH ROW BEGIN
  update tmp1 set sx = (select sum(t2.x) from t2 where t2.a=tmp1.a) WHERE tmp1.a = NEW.a;
END;
$$

DROP TRIGGER IF EXISTS `tr4`$$
CREATE DEFINER = 'root'@'localhost' TRIGGER `tr4` 
AFTER UPDATE ON `t2` 
FOR EACH ROW BEGIN
  update tmp1 set sx = (select sum(t2.x) from t2 where t2.a=tmp1.a) where tmp1.a in ( NEW.a, ILD.a);
END;
$$

DELIMITER ;

 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15466
*.xdsl.beograd.com.

Sajt: mysql.rs


+2343 Profil

icon Re: Pitanje u vezi materialized view-a23.04.2009. u 14:43 - pre 151 meseci
btw, ova "zamena" za materialized view radi "bolje" od tog materialized virew-a koji ti imas .. posto

Code:

REFRESH START WITH SYSDATE NEXT SYSDATE + 1/4096 


rdbms u ovom slucaju na svakih 20 sekundi trebalo ne trebalo .. dakle ako se tebi ne menjaju podaci u tabeli ispod on ce svejedno da regenerise ovaj view svakih 20 sekundi a opet, ako ti se podaci promene unutar prozora od 20 sekundi upit ce vratiti "zastarele" podatke. Sa trigger varijantom tabela se updateuje samo kada je to potrebno. I jedna i druga opcija imaju prednosti i mane... ako hoces da implementiras ovakav nacin rada u MySQL onda bi morao da radis sa jednom stored procedurom i schedulerom - dakle moguce je, ali nije ovako elegantno
 
Odgovor na temu

[es] :: Oracle :: Pitanje u vezi materialized view-a

[ Pregleda: 1597 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.