Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

EAC, AccurateRip, Read/Write Offsetovi - koliko je zaista bitno?

[es] :: Audio softver :: EAC, AccurateRip, Read/Write Offsetovi - koliko je zaista bitno?

Strane: 1 2 3

[ Pregleda: 5641 | Odgovora: 42 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

bttp
Vračar

Član broj: 48840
Poruke: 1539
*.dynamic.sbb.rs.

ICQ: 8285806


+155 Profil

icon EAC, AccurateRip, Read/Write Offsetovi - koliko je zaista bitno?03.03.2009. u 22:03 - pre 152 meseci
Elem, iako se dosada nisam bavio tim "začkoljicama", jer nisam video veliku svrhu, reših da se pozabavim Read/Write offsetovima u Exact Audio Copy, kada već postoje te stavke, baš da vidim u čemu je fora.

Use AccurateRip mi je zasivljeno u EAC, iako kažu da se taj plugin (koji se navodno sastoji od accuraterip.dll fajla smeštenog u EAC folderu ili u pathu) instalira zajedno sa poslednjom verzijom EAC 0.99 pb4 koju inače i imam instaliranu. Potražih fajl i ne nađoh ga. Nema ga ni za download zasebno na http://www.accuraterip.com/

Ajd dobro nisam se puno zadržavao na tome, pokušah zatim da utvrdim read drive offset za svoj drajv koristeći CD za koji navodno postoje podaci u AccurateRip bazi podataka, kaže nema podataka za taj CD (naravno u pitanju je original). Imam još nekoliko diskova koji se nalaze na spisku CDova za koje postoje podaci, ali mi nisu pri ruci jer su u drugom stanu.

Ostavih se toga i nađoh Correction Offset za svoj drajv opet na AccurateRip sajtu (http://www.accuraterip.com/driveoffsets.htm).

E sad, kako tamo ne kaže koji je offset u pitanju, da li read ili write, pretpostavljam da je "combined". Kaže, correction offset za moj drajv je +667. Ubacim prazan CDRW, kliknem u EAC "detect read offset correction", sa offsetovima setovanim na 0 i za read i write, kaže +667. Prema uputstvu, da bi se ustanovio tačan write offset treba znati tačan read offset pa ga oduzeti od combined offseta et voila. Međutim, kako nikako nisam mogao u tom trenutku da utvrdim tačan read offset za svoj drajv, upisao sam vrednost +667 u stavku "Use combined read/write sample offset correction", koja je data kao alternativa stavci "Use read sample offset correction".

Da li je ovo ispravna alternativa? U čemu je tačno fora sa tim offsetovima? Jasno mi je da to sve služi da bi se prilikom kopiranja dobila što vernija kopija originalnog CDa, ali da li zaista to pravi toliku razliku, s obzirom da samo par aplikacija koristi te stavke?

Da li je to korisno i za samo ripovanje sadržaja ili samo za narezivanje kopije?

I tako dalje i tako bliže...

P.S. Doneću ovih dana još neke diskove sa spiska (http://www.accuraterip.com/keydiscs.htm) pa ću pokušati da utvrdim read sample correction offset, ali s obzirom da mi je "Use AccurateRip" opcija disabled (tj. zasivljena), da li je moguće da mi drajv to ne podržava ili samo fali DLL? Drajv je inače u laptopu, DVD-RW, novije generacije.
Sell 'crazy' some place else. We're all stocked up here.
 
Odgovor na temu

draganmi
Beograd

Član broj: 61212
Poruke: 494
*.yuheritage.com.+6 Profil

icon Re: EAC, AccurateRip, Read/Write Offsetovi - koliko je zaista bitno?04.03.2009. u 07:14 - pre 152 meseci
Citat:
U čemu je tačno fora sa tim offsetovima? Jasno mi je da to sve služi da bi se prilikom kopiranja dobila što vernija kopija originalnog CDa, ali da li zaista to pravi toliku razliku, s obzirom da samo par aplikacija koristi te stavke?


O ovome se često raspravljalo, najbolje je da pogledaš sledeći link:

http://www.benchmark.rs/forum/...php?p=1743729&postcount=59


 
Odgovor na temu

bttp
Vračar

Član broj: 48840
Poruke: 1539
*.dynamic.sbb.rs.

ICQ: 8285806


+155 Profil

icon Re: EAC, AccurateRip, Read/Write Offsetovi - koliko je zaista bitno?04.03.2009. u 19:57 - pre 152 meseci
Ok, jasno je šta je offset (reklo bi se "pomeraj"), ali da li je ispravno da unesem ovu vrednost +667 u to polje? Zašto bi postojale i jedna i druga mogućnost - poseban read offset i poseban write offset, kao i kombinovani read/write offset? Ako je i jedno i drugo ispravno, čemu muka oko određivanja pojedinačnih offseta ako se može koristiti kombinovana vrednost?
Sell 'crazy' some place else. We're all stocked up here.
 
Odgovor na temu

calexx
Slavoljub Bralović
Niš

SuperModerator
Član broj: 71794
Poruke: 19484
*.bankerinter.net.+1289 Profil

icon Re: EAC, AccurateRip, Read/Write Offsetovi - koliko je zaista bitno?04.03.2009. u 20:31 - pre 152 meseci
Ovde se uglavnom priča o Read Offset pošto je namena kvalitetno ripovanje a ako hoćeš i da režeš audio diskove ovim programom, onda overi i Write Offset. Ja ga nikad nisam podešavao pošto i ne koristim EAC za rezanje ... mada nije loša ideja da počnem.
 
Odgovor na temu

draganmi
Beograd

Član broj: 61212
Poruke: 494
*.yuheritage.com.+6 Profil

icon Re: EAC, AccurateRip, Read/Write Offsetovi - koliko je zaista bitno?05.03.2009. u 11:47 - pre 152 meseci
Citat:
calexx: Ovde se uglavnom priča o Read Offset pošto je namena kvalitetno ripovanje a ako hoćeš i da režeš audio diskove ovim programom, onda overi i Write Offset. Ja ga nikad nisam podešavao pošto i ne koristim EAC za rezanje ... mada nije loša ideja da počnem.

Treba razlikovati read offset od read offset correction (koji je sa suprotnim predznakom).
U EAC-u se kod podešavanja offseta kod čitanja traži vrednost za read offset correction, dok se kod rezanja (Write) traži baš sam write offset (ne write offset correction).
Combined read/write offset correction služi kada ripuješ u EAC-u, a planiraš da režeš u nekom drugom programu za rezanje koji ne podržava write offset correction, a na istom rezaču. Onda ti prilikom ripovanja EAC "zaračuna" i write offset u sam WAV fajl, da bi ga taj drugi program za rezanje izrezao korektno.

Vođenje računa o offsetu je važno samo u tri slučaja:
1. ako vršiš višestruko ripovanje/rezanje više uzastopnih generacija istog CDA (jer se greške sabiraju, i na kraju počne da se gubi korisni signal),
2. za binarno poređenje ripovanih audio fajlova
3. za korišćenje Accurate rip baze podataka.
 
Odgovor na temu

draganmi
Beograd

Član broj: 61212
Poruke: 494
*.yuheritage.com.+6 Profil

icon Re: EAC, AccurateRip, Read/Write Offsetovi - koliko je zaista bitno?05.03.2009. u 12:09 - pre 152 meseci
Citat:
bttp: Ok, jasno je šta je offset (reklo bi se "pomeraj"), ali da li je ispravno da unesem ovu vrednost +667 u to polje? Zašto bi postojale i jedna i druga mogućnost - poseban read offset i poseban write offset, kao i kombinovani read/write offset? Ako je i jedno i drugo ispravno, čemu muka oko određivanja pojedinačnih offseta ako se može koristiti kombinovana vrednost?


Read offset correction služi za ripovanje bez gubljenja semplova (pod uslovom da deo muzike nije snimljen u pregap-u - u tom slučaju su potrebni posebni testovi za upravo taj određeni CDA).
Write offset correction služi da se /na prethodni način/ bez gubljenja semplova izripovani fajl nareže bez gubljenja semplova.
Kombinovani offset correction sam već objasnio u prethodnom postu (ograničenje tog metoda je da tako izripovani fajl može da se reže bez gubitka semplova samo na istom drajvu na kojem je i izripovan /uz uslov da se kod rezanja tog fajla ne primenjuje write offset correction na tom drajvu/ - pritom nije važno u kom programu za rezanje).
Pojednostavljeno rečeno: kod combine si ga izripovao samo za rezanje na tom određenom drajvu na kojem si ga i izripovao.
Dakle, tako izripovan WAV neće biti objektivno korektan, ali će CDA izrezan sa tog WAV-a ako je izrezan na istom rezaču na kojem si ga izripovao biti korektan!

[Ovu poruku je menjao draganmi dana 05.03.2009. u 13:39 GMT+1]
 
Odgovor na temu

draganmi
Beograd

Član broj: 61212
Poruke: 494
*.yuheritage.com.+6 Profil

icon Re: EAC, AccurateRip, Read/Write Offsetovi - koliko je zaista bitno?05.03.2009. u 12:47 - pre 152 meseci
Da zaključimo.

1. Ako hočeš da sa CDA dobiješ WAV bez gubitaka nekih semplova sa originalnog diska, moraš da primeniš read offset (correction) za drajv na kojem ripuješ. Šta ćeš dalje da radiš sa tim WAV fajlom je svejedno (možeš i da ga komprimuješ u neki lossles i čuvaš ga na HDD, enkoduješ u lossy, itd.)
2. Ako hoćeš da neki WAV koji je na bilo kojem drajvu izripovan bez gubitaka semplova (znači uz korišćenje read offset correction-a prilikom ripovanja) narežeš u CDA bez gubitaka semplova prilikom rezanja na svom drajvu, moraš da primeniš write offset correction za taj drajv prilikom rezanja.
3. Ako imaš nameru da ripuješ samo da bi rezao na jednom te istom drajvu, dovoljan ti je combine read/write offset.
Treba zapamtiti da combine ima smisla samo ako se rip radi isključivo radi rezanja na CDA tj. radi kopiranja CDA-ova (i to isključivo na onom drajvu na kojem si i ripovao).

[Ovu poruku je menjao draganmi dana 05.03.2009. u 13:57 GMT+1]
 
Odgovor na temu

calexx
Slavoljub Bralović
Niš

SuperModerator
Član broj: 71794
Poruke: 19484
*.adsl-1.sezampro.yu.+1289 Profil

icon Re: EAC, AccurateRip, Read/Write Offsetovi - koliko je zaista bitno?05.03.2009. u 12:47 - pre 152 meseci
Citat:
draganmi: Treba razlikovati read offset od read offset correction (koji je sa suprotnim predznakom).
U EAC-u se kod podešavanja offseta kod čitanja traži vrednost za read offset correction, dok se kod rezanja (Write) traži baš sam write offset (ne write offset correction).

Vođenje računa o offsetu je važno samo u tri slučaja:
Naravno, logično je da se kod ripovanja postavi correction vrednost mada je to samo pitanje definicije u riperu, nema razloga da ne može da se postavi koji je read offset ako on ume da podesi na suprotno.

Vođenje računa o offsetu je verovatno samo sitnica koja se uglavnom ne primećuje ali ako već postoji mogućnost da se bez muke postavi kako valja, ne vidim zašto ne bi to radili. Ovde mali propust, onda mali propust, na kraju ispadne čudo od zvuka.

U svakom slučaju je ovde reč o podešavanjima za što ispravnije ripovanje koliko god nam to značilo. Verovatno je malo važno ako u obzir uzmemo na čemu će da se sluša muzika, koliko je to većini bitno ... a mnogo muzike i ne zaslužuje da se oko nje gubi vreme. ;) Kada pogledamo šta se sve deli, verovatno je ova priča bila bitna deliću promila onih koji su ripovali.
 
Odgovor na temu

draganmi
Beograd

Član broj: 61212
Poruke: 494
*.yuheritage.com.+6 Profil

icon Re: EAC, AccurateRip, Read/Write Offsetovi - koliko je zaista bitno?05.03.2009. u 13:14 - pre 152 meseci
Postoji još nešto, a to je određivanje read offset-a za neki određeni disk.
Ima slučajeva da snimak počinje još u pregap-u, što je nestandardno. Tada možeš da izripuješ CDA bez gubitaka samo ako napraviš dovoljan minus read offset correction, a za to treba da se eksperimentiše naslepo, pa da se u editoru proveravaju rezultati ripa, dok ne utvrdiš gde stvarno snimak počinje. Za to čitač mora da ima sposobnost čitanja u lead-in (što je u stvari pogrešan izraz za pregap, /a koji se pogrešno koristi i u EAC-u/ lead-in se nalazi pre pregapa i ne spada u audio data).
Dakle, prethodna priča se odnosila na čitače, a postoji i priča o tome kako se originalni diskovi režu u fabrici.
Priča o Accurate rip se odnosi samo na standardno rezane diskove (a i Red Book Standard je neprecizan, pored pregapa od 2 sekunde ima i definiciju početka treka koja govori o milimetrima od centra CD-a iako je brazda /groove/ spiralnog oblika, sa izuzetno malim razmakom između bradzi!) Tako se i pored standarda tačno ne zna gde je fizički početak treka.

[Ovu poruku je menjao draganmi dana 05.03.2009. u 14:38 GMT+1]
 
Odgovor na temu

draganmi
Beograd

Član broj: 61212
Poruke: 494
*.yuheritage.com.+6 Profil

icon Re: EAC, AccurateRip, Read/Write Offsetovi - koliko je zaista bitno?05.03.2009. u 13:25 - pre 152 meseci
I da kažemo zašto je pregap uopšte izmišljen.
Kada je CDA standard usvojen i lansiran na tržište, tehnologija je bila toliko nerazvijena da nisu mogli biti proizvedeni CD plejeri koji bi tačno pozicionirali lasersku glavu, tako da je ostavljen "rezervni prostor" - ako glava pogreši, odnosno preskoči sam početak, da ipak ne promaši i početak snimka.
Pored toga, u to doba su sami proizvođači CDA diskova samoinicijativno iza pregap-a dodavali još po 588 semplova ispunjenih nulama, iz istog razloga.
 
Odgovor na temu

bttp
Vračar

Član broj: 48840
Poruke: 1539
*.dynamic.sbb.rs.

ICQ: 8285806


+155 Profil

icon Re: EAC, AccurateRip, Read/Write Offsetovi - koliko je zaista bitno?07.03.2009. u 00:48 - pre 152 meseci
A šta znače ove različite opcije za kreiranje CUE sheeta? Koju izabrati za multiple WAV files? Znači recimo hoću da spržim CD iz .flac fajlova ali nisam hteo da ripujem disk u jedan WAV/flac već sam hteo pesmu po pesmu jer mi je tako praktičnije za slušanje (inače CUE player plugin ne radi u Winamp 5.xx, tako da mi cue sheet ništa ne znači u tom smislu). Znači ukratko koji je CUE sheet od ovih ponuđenih najbolji za najvernije narezivanje kopije diska (u čemu je razlika između ponuđenih)?. Šta znači Multiple Files With Gaps (Noncompliant)?
Drugo, izgleda da ovaj moj drive ne podržava Overread Into Lead-Out, tako da ako mi je uključena stavka Overread Into Lead-In and Lead-Out, dobijam Sync Error u poslednjim frejmovima poslednje pesme na disku. Stoga moram da isključim tu stavku ako ne želim Sync Error, ili mogu da ripujem sve pesme osim poslednje sa tom stavkom uključenom, pa da posebno ripujem poslednju pesmu sa tom stavkom isključenom. Šta je bolje, kompletno isključiti tu stavku i zaboraviti na nju ili je isključiti samo za poslednju pesmu?


Sell 'crazy' some place else. We're all stocked up here.
 
Odgovor na temu

draganmi
Beograd

Član broj: 61212
Poruke: 494
*.dynamic.sbb.rs.+6 Profil

icon Re: EAC, AccurateRip, Read/Write Offsetovi - koliko je zaista bitno?07.03.2009. u 09:05 - pre 152 meseci
Citat:
bttp: A šta znače ove različite opcije za kreiranje CUE sheeta? Koju izabrati za multiple WAV files? Znači recimo hoću da spržim CD iz .flac fajlova ali nisam hteo da ripujem disk u jedan WAV/flac već sam hteo pesmu po pesmu jer mi je tako praktičnije za slušanje (inače CUE player plugin ne radi u Winamp 5.xx, tako da mi cue sheet ništa ne znači u tom smislu). Znači ukratko koji je CUE sheet od ovih ponuđenih najbolji za najvernije narezivanje kopije diska (u čemu je razlika između ponuđenih)?. Šta znači Multiple Files With Gaps (Noncompliant)?

Drugo, izgleda da ovaj moj drive ne podržava Overread Into Lead-Out, tako da ako mi je uključena stavka Overread Into Lead-In and Lead-Out, dobijam Sync Error u poslednjim frejmovima poslednje pesme na disku. Stoga moram da isključim tu stavku ako ne želim Sync Error, ili mogu da ripujem sve pesme osim poslednje sa tom stavkom uključenom, pa da posebno ripujem poslednju pesmu sa tom stavkom isključenom. Šta je bolje, kompletno isključiti tu stavku i zaboraviti na nju ili je isključiti samo za poslednju pesmu?Pre svega, postoji CUE reader za Winamp 5.x koji radi. Nabavi verziju 0.57c.

Ako ripuješ u pojedinačne fajlove, EAC te pita da li hoćeš u njima da sačuvaš i podatke o gapovima. Ako hoćeš, imaš mogućnost izbora da se gap sačuva na početku svakog fajla kao njegov sastavni deo (onda u njemu praviš razmak u odnosu na fajl koji mu prethodi), ili na kraju (onda u njemu praviš razmak u odnosu na fajl koji mu sledi). Izbor je tvoj.

"Ripovanje svih pesama osim poslednje sa tom stavkom uključenom" nema nikakvog smisla, jer čitanje u lead out ima posledica isključivo na ispravno čitanje poslednjeg treka.
Ako nemaš odgovarajući drajv za čitanje lead out-a, ne možeš ni da ga prilikom ripovanja nateraš da čita ono što za njega predstavlja lead out.

[Ovu poruku je menjao draganmi dana 07.03.2009. u 10:17 GMT+1]
 
Odgovor na temu

bttp
Vračar

Član broj: 48840
Poruke: 1539
*.dynamic.sbb.rs.

ICQ: 8285806


+155 Profil

icon Re: EAC, AccurateRip, Read/Write Offsetovi - koliko je zaista bitno?07.03.2009. u 13:30 - pre 152 meseci
Da, ali da li ima veze Overread into Lead-In? Znam da LeadOut nema i da neće raditi, ali ako ripujem prvu traku sa uključenim Overead into LeadIn da li to možda pravi razliku?

Inače CUE player za winamp sam probvao već kad je odavno izašao Winamp 5.xx. Ajd dobro je ako se neko konačno setio da updatuje taj plugin da radi sa v5.

Što se tiče gapova i CUE sheeta, hoću da dobijem isti rezultat kao da slušam originalni disk, znači u principu me ne interesuje da li on lepi gap levo ili desno, hoću da kada slušam ili narezujem sa tim CUE sheetom dobijem isti rezultat kao što je na originalnom disku. Znači i dalje sam u nedoumici koji da koristim, mislim da su to nepotrebno iskomplikovali. Dalje, kakve veze ima CUE sheet ako ripujem svaku pesmu pojedinačno? Očekujem da mi izripuje i gapove kao što su na disku. Znači da ako kasnije pržim te ripovane pesme, dobijem iste gapove kao na originalnom disku, ne koristeći CUE sheet. Kada sam kopirao audio diskove u Neru, tako sam i dobijao bez ikakvih cue-sheetova i offsetova i sl. Da li reprodukcija diska započne koju stotinku sekunde pre ili kasnije i da li tišina na kraju reprodukcije diska traje koju stotinku duže ili kraće mi je nebitno. Bitno mi je da su GAPovi između pesama isti kao na originalu, što sam i dobijao, naravno postavljajući u Neru da mi ne ubacuje svoje GAPove od 2 sekunde između svake pesme. To se najbolje videlo prilikom rezanja diskova koji nemaju gapove između pesama ali su izdeljeni na Track-ove (npr. mix cd-ovi). Znači u Neru sam dobijao sasvim zadovoljavajući rezultat. Ne znam kakva bi ispala 20. generacija originalne kopije niti me zanima, ali prva kopija bi uvek bila dobra.

Kakva je razlika ako recimo ubacim CD-DA u Nero i kažem Copy CD. Znači napravi mi .nrg image i sprži ga na prazan disk. Da li bi tako ripovan i spržen image bio zaista toliko različit u odnosu na sve ove zajebancije sa offsetovima i gapovima u EAC?

[Ovu poruku je menjao bttp dana 07.03.2009. u 14:47 GMT+1]
Sell 'crazy' some place else. We're all stocked up here.
 
Odgovor na temu

bttp
Vračar

Član broj: 48840
Poruke: 1539
*.dynamic.sbb.rs.

ICQ: 8285806


+155 Profil

icon Re: EAC, AccurateRip, Read/Write Offsetovi - koliko je zaista bitno?07.03.2009. u 13:57 - pre 152 meseci
Inače za CUE player plugin, na Winamp sajtu postoji još uvek onaj stari iz 2004. koji i imam, koji ne radi. Potražiću taj 0.57c, ali očigledno ga nema na Winamp homsajtu u plugins sekciji.To sam sada skinuo i instalirao i dobio istu verziju koju sam imao i ranije (koja ne radi).
Sell 'crazy' some place else. We're all stocked up here.
 
Odgovor na temu

draganmi
Beograd

Član broj: 61212
Poruke: 494
*.dynamic.sbb.rs.+6 Profil

icon Re: EAC, AccurateRip, Read/Write Offsetovi - koliko je zaista bitno?07.03.2009. u 17:41 - pre 152 meseci
Citat:
bttp: Inače za CUE player plugin, na Winamp sajtu postoji još uvek onaj stari iz 2004. koji i imam, koji ne radi. Potražiću taj 0.57c, ali očigledno ga nema na Winamp homsajtu u plugins sekciji.

To sam sada skinuo i instalirao i dobio istu verziju koju sam imao i ranije (koja ne radi).Evo linka:
http://katadrew.com/files/CuePlayer057c.zip
 
Odgovor na temu

draganmi
Beograd

Član broj: 61212
Poruke: 494
*.dynamic.sbb.rs.+6 Profil

icon Re: EAC, AccurateRip, Read/Write Offsetovi - koliko je zaista bitno?07.03.2009. u 19:35 - pre 152 meseci
Citat:
bttp: Da, ali da li ima veze Overread into Lead-In? Znam da LeadOut nema i da neće raditi, ali ako ripujem prvu traku sa uključenim Overead into LeadIn da li to možda pravi razliku?


Pošto ti je read offset correction u plusu, Overread into Lead-In je nepotreban pošto čitač i ne ulazi u lead in (pregap). On ima smisla samo ako ti je read offset correction u minusu.

Citat:
Što se tiče gapova i CUE sheeta, hoću da dobijem isti rezultat kao da slušam originalni disk, znači u principu me ne interesuje da li on lepi gap levo ili desno, hoću da kada slušam ili narezujem sa tim CUE sheetom dobijem isti rezultat kao što je na originalnom disku.


Ne možeš da dobiješ isti rezultat ako ne koristiš samo jedan jedinstven fajl i CUE sheet uz njega jer samo se tada režu gap-ovi. U CUE sheetu piše na kojim pozicijama čitač treba da reže gapove.

Citat:
Dalje, kakve veze ima CUE sheet ako ripujem svaku pesmu pojedinačno?


Nikakve.

Citat:
Očekujem da mi izripuje i gapove kao što su na disku.


To ne može ako je disk izripovan na pojedinačne fajlove. Ne postoje posebni pojedinačni fajlovi koji se sastoje od gapova.

Citat:
Kada sam kopirao audio diskove u Neru, tako sam i dobijao bez ikakvih cue-sheetova i offsetova i sl.


Zato što ako ripuješ i odmah režeš u NERO-u, on zna gde su gapovi, jer ih vidi prilikom ripovanja.

Citat:
Bitno mi je da su GAPovi između pesama isti kao na originalu, što sam i dobijao...


Onda ostani pri NERO-u. Samo što to onda nije Accurate rip.

Citat:
Kakva je razlika ako recimo ubacim CD-DA u Nero i kažem Copy CD. Znači napravi mi .nrg image i sprži ga na prazan disk. Da li bi tako ripovan i spržen image bio zaista toliko različit u odnosu na sve ove zajebancije sa offsetovima i gapovima u EAC?


Jeste, različit je, jer nemaš isti kvalitet korekcije grešaka u ripovanju, niti correction read/write offseta.
 
Odgovor na temu

bttp
Vračar

Član broj: 48840
Poruke: 1539
*.dynamic.sbb.rs.

ICQ: 8285806


+155 Profil

icon Re: EAC, AccurateRip, Read/Write Offsetovi - koliko je zaista bitno?07.03.2009. u 19:49 - pre 152 meseci
Znači, da zaključimo, koliko sam shvatio tvoja teza je da combined read/write correction offset ima smisla jedino ako se ripuje i narezuje disk (kopira) u EACu, na istom drajvu?
Citat:
draganmi: Treba zapamtiti da combine ima smisla samo ako se rip radi isključivo radi rezanja na CDA tj. radi kopiranja CDA-ova (i to isključivo na onom drajvu na kojem si i ripovao).

Jel to znači da treba resetovati te offsetove na nulu ako se ripuje/kompresuje radi dalje distribucije/šerovanja (recimo ripujem u flac i šerujem putem torrenta)?
Sell 'crazy' some place else. We're all stocked up here.
 
Odgovor na temu

draganmi
Beograd

Član broj: 61212
Poruke: 494
*.dynamic.sbb.rs.+6 Profil

icon Re: EAC, AccurateRip, Read/Write Offsetovi - koliko je zaista bitno?07.03.2009. u 20:03 - pre 152 meseci
Citat:
bttp: Znači, da zaključimo, koliko sam shvatio tvoja teza je da combined read/write correction offset ima smisla jedino ako se ripuje i narezuje disk (kopira) u EACu, na istom drajvu?

Jel to znači da treba resetovati te offsetove na nulu ako se ripuje/kompresuje radi dalje distribucije/šerovanja (recimo ripujem u flac i šerujem putem torrenta)?


Ne mora u EAC-u, može u bilo kom programu za rezanje, pod uslovom da taj program ne podržava write offset correction, ili kada je taj offset nepoznat, ili ako je namerno isključen (ako je poznat, i program za rezanje ga podržava, ali je ripovano sa combined offsetom).

Ako znaš vrednost read offset correction, najkorektnije je ripovati sa njim, jer je tada dobijeni WAV (ili od njega dobijeni lossless komprimovani fajl) bit-to-bit perfect (ako je disk koji je ripovan rezan prema standardima) /ovde ne uzimam u obzir eventualna oštećenja originalnog diska, i da li je ripovano sa originala/.

Ako objaviš na kom rezaču si ripovao sa combined offsetom, i koju si vrednost primenio, onda je i to korektno.

99% sve lossy muzike koju skidaš sa Interneta je izripovano bez offset correctiona, dok je kod lossless-a običaj da se ripuje sa write offset correctionom.

[Ovu poruku je menjao draganmi dana 07.03.2009. u 21:18 GMT+1]
 
Odgovor na temu

calexx
Slavoljub Bralović
Niš

SuperModerator
Član broj: 71794
Poruke: 19484
*.bankerinter.net.+1289 Profil

icon Re: EAC, AccurateRip, Read/Write Offsetovi - koliko je zaista bitno?07.03.2009. u 23:29 - pre 152 meseci
Misliš read offset correction? Nije baš toliko običaj, viđam previše lossless muzike bez .log fajla ili sa njim ali sa neispravnim podešavanjima. Čak je offset i najčešća greška, obično bude 0 tj nepodešen mada ima i lossless muzike sa totalno pogrešnim podešavanjem. To obično prebacim među nesigurno.
 
Odgovor na temu

draganmi
Beograd

Član broj: 61212
Poruke: 494
*.dynamic.sbb.rs.+6 Profil

icon Re: EAC, AccurateRip, Read/Write Offsetovi - koliko je zaista bitno?08.03.2009. u 10:50 - pre 152 meseci
Citat:
calexx: Misliš read offset correction? Nije baš toliko običaj, viđam previše lossless muzike bez .log fajla ili sa njim ali sa neispravnim podešavanjima. Čak je offset i najčešća greška, obično bude 0 tj nepodešen mada ima i lossless muzike sa totalno pogrešnim podešavanjem. To obično prebacim među nesigurno.


Ma da, lapsus.
Kada sam rekao običaj, pre sam mislio da se to kod lossless albuma očekuje jer treba da izraze perfekciju u odnosu na original.
Teško je reći koliko se to poštuje izraženo u procentima, ali je generalno najbolji kvalitet ripova kod ozbiljne muzike, pa je tu i korekcija read offseta najviše zastupljena.
Kod lossy niko i ne očekuje log fajlove, read offset correction kod ripovanja, itd. Ja nikada nisam video ni jedan lossy album sa tavim podacima, osim u slučaju kada se pored lossless verzije paralelno postavlja i lossy.
Inače, svaki log može da se ručno edituje...
 
Odgovor na temu

[es] :: Audio softver :: EAC, AccurateRip, Read/Write Offsetovi - koliko je zaista bitno?

Strane: 1 2 3

[ Pregleda: 5641 | Odgovora: 42 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.