Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Delphi 2009 tutorijal

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Delphi 2009 tutorijal

[ Pregleda: 2611 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

dr_mracni
milan ilic
put do pruge

Član broj: 55681
Poruke: 47
78.155.48.*



Profil

icon Delphi 2009 tutorijal03.03.2009. u 19:20 - pre 138 meseci
Pozdrav svima,da li neko zna gde ima da se kupi dobar tutorijal za delphi2009,knjiga ili dvd nije bitno samo da je dobar tutorijal,znaci ono da je od samog pocetka opisano za pocetnika.
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2628



+69 Profil

icon Re: Delphi 2009 tutorijal03.03.2009. u 20:34 - pre 138 meseci
Postoji svega nekoliko knjiga namenjenih posebno D2009, evo dve iz google pretrage www.lulu.com/content/5037135 i www.marcocantu.com/dh2009. Ali ne verujem da su ove knjige za pravog početnika, niti da postoji domaće izdanje. Moja preporuka je neka od starijih knjiga (na primer Delphi 4 za 21 dan), sve što piše u njima je i dalje primenljivo. Pogledaj i top teme ima tu linkova koji ti mogu pomoći, takođe potraži i ranije poruke o knjigama.
 
Odgovor na temu

dr_mracni
milan ilic
put do pruge

Član broj: 55681
Poruke: 47
78.155.48.*



Profil

icon Re: Delphi 2009 tutorijal03.03.2009. u 22:09 - pre 138 meseci
Hvala Savkicu na odgovoru,to me i buni ako bi ucio iz nekih starih knjiga dal bi to odgovaralo za ubuduce,eto recimo skinuo sam turbo delphi 2006 i delphi 2009,i recimo ako ubacim kod u turbo delphi 2006 najosnovniji recimo showmessage('hello world'); to on odradi,a kad to isto ubacim u delphi 2009 to ne radi i javi gresku.
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2628



+69 Profil

icon Re: Delphi 2009 tutorijal04.03.2009. u 00:32 - pre 138 meseci
> to me i buni ako bi ucio iz nekih starih knjiga dal bi to odgovaralo za ubuduce,eto recimo skinuo sam turbo delphi 2006 i delphi 2009,i recimo ako
> ubacim kod u turbo delphi 2006 najosnovniji recimo showmessage('hello world'); to on odradi,a kad to isto ubacim u delphi 2009 to ne radi i javi gresku.

Delphi je upravo i poznat po visokoj vertikalnoj kompatibilnosti, kod pisan za Delphi 2 će uz nikakve ili male izmene raditi i u D2007. U D2009 urađena je puna unicode podrška i string tip više nije AnsiString kao ranije već UnicodeString, zavisno od koda, ako koristi koristi lowlevel string manipulaciju i slično, biće potrebne izmene, ali ne velike. Dakle, sasvim slobodno možeš koristiti i staru literaturu.
Ako imaš jednostavan HelloWorld program, ne bi trebalo da bude većih problema u D2009, za početak napiši koju tačno grešku dobijaš.

Inače, ako planiraš duži rad u D2006, obavezno instaliraj DDevExtensions i DelphiSpeedUp.
 
Odgovor na temu

dr_mracni
milan ilic
put do pruge

Član broj: 55681
Poruke: 47
78.155.34.*



Profil

icon Re: Delphi 2009 tutorijal04.03.2009. u 09:58 - pre 138 meseci
Citat:
U D2009 urađena je puna unicode podrška i string tip više nije AnsiString kao ranije već UnicodeString


Znaci nesto je izmenjeno,i sada ova dva delphia su razlicita.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2628



+69 Profil

icon Re: Delphi 2009 tutorijal04.03.2009. u 10:11 - pre 138 meseci
Za početak je izmenjeno to što ne koristiš Delphi već C++ Builder ;)
 
Odgovor na temu

dr_mracni
milan ilic
put do pruge

Član broj: 55681
Poruke: 47
78.155.34.*



Profil

icon Re: Delphi 2009 tutorijal04.03.2009. u 11:09 - pre 138 meseci
Prvi put se susrecem sa ovakvim stvarima zato mi i treba da mi neko ovo razjasni.
Ako delphi 2009 koristi c++ jezik,a delphi 2006 takozvani svoj delphi jezik.Ima li onda svrhe uciti delphi2006 ako je vec izasao bolji i mocniji delphi kao sto je delphi 2009.
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2628



+69 Profil

icon Re: Delphi 2009 tutorijal04.03.2009. u 12:16 - pre 138 meseci
Delphi 2009 koristi Delphi jezik koji je isti već 14 godina, dakle ima ga smisla učiti. C++ Builder 2009 koristi C++, ti si probao Delphi sintaksu u C++ jeziku što naravno nije moguće, kao da pišeš Fortran u C#. Ne znam da li si ti instalirao samo C++ Builder (u tom slučaju treba da instaliraš Delphi) ili čitav DeveloperStudio (u tom slučaju treba da startuješ Delphi ili odabereš Delphi projekat). Nisam koristio DeveloperStudio 2009 i ne mogu ti dati preciznija uputstva.
 
Odgovor na temu

dr_mracni
milan ilic
put do pruge

Član broj: 55681
Poruke: 47
78.155.34.*



Profil

icon Re: Delphi 2009 tutorijal04.03.2009. u 12:49 - pre 138 meseci
Hvala jos jednom Savkicu na odgovoru,sad je jasnije.
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Delphi 2009 tutorijal

[ Pregleda: 2611 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.