Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Formula za sabiranje sati i minuta...!?

[es] :: Office :: Excel :: Formula za sabiranje sati i minuta...!?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 19865 | Odgovora: 23 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

DonnRile

Član broj: 191427
Poruke: 54
80.93.231.*



Profil

icon Formula za sabiranje sati i minuta...!?31.12.2008. u 18:26 - pre 167 meseci
Pozz, svima

Citao sam neke tutorijale za Excel, ali i dalje ne umem da uradim ovo sto meni treba. Naime, treba mi formula koja ce da mi sabira sate i minute po kolonama u sledecem obliku:

celija A1 - 2 15'
celija A2 - 1 45'
celija A3 - 3 20'
celija A4 - 0 30'

(prvi broj su sati, drugi broj su minuti)

U celiji, recimo, A5 treba da mi stoji zbir 7 50'. Da li moze neko da mi napise ovakvu formulu ako je to moguce?

Hvala unapred.
 
Odgovor na temu

Ivek33

Član broj: 66174
Poruke: 2898



+66 Profil

icon Re: Formula za sabiranje sati i minuta...!?31.12.2008. u 23:02 - pre 167 meseci
Citat:
DonnRile: U celiji, recimo, A5 treba da mi stoji zbir 7 50'. Da li moze neko da mi napise ovakvu formulu ako je to moguce?
ne znam da bi mogao u tom formatu ? ipak pogledaj linkove
http://www.elitesecurity.org/t253517-0#1524067
http://www.ozgrid.com/forum/showthread.php?t=100446
http://en.allexperts.com/q/Excel-1059/Formula-11.htm
http://www.accountingweb.co.uk...p;d=1032&h=1033&f=1026
http://ask.metafilter.com/42636/Excel-Hours-Mins



 
Odgovor na temu

timmy
Jovan Timotijevic

Moderator
Član broj: 37087
Poruke: 632

Sajt: www.e-tim.net


+89 Profil

icon Re: Formula za sabiranje sati i minuta...!?01.01.2009. u 10:24 - pre 167 meseci
Probaj sa formulom

Code:

=TIME(LEFT(A1,1),MID(A1,3,2),0)+TIME(LEFT(A2,1),MID(A2,3,2),0)+TIME(LEFT(A3,1),MID(A3,3,2),0)+TIME(LEFT(A4,1),MID(A4,3,2),0)


ili ako ti je "brze" za kucanje umetni sledecu matricnu formulu (zavrsi je sa Ctrl+Shift+Enter)

Code:

=SUM(TIME(LEFT(A1:A4,1),MID(A1:A4,3,2),0))


i postavi custom format u toj celiji na

Code:

h mm'


Pozdrav
 
Odgovor na temu

DonnRile

Član broj: 191427
Poruke: 54
80.93.231.*



Profil

icon Re: Formula za sabiranje sati i minuta...!?01.01.2009. u 11:59 - pre 167 meseci
Hvala Vam na odgovorima, ali i dalje ne uspevam da se snadjem. Vec 3 sata Google-am i mucim se i ne mogu da resim ovaj problem.

timmy, ove formule koje si mi napisao, njih treba da upisem u Formula bar-u, zar ne? Kada ih upisem tamo, Excel mi uvek izbaci neku gresku...

Elem, hteo bih i da se izvinem jer sam se malo zeznuo, mada nisam siguran koliko ce to uticati na opis mog problema. Uz poruku sam prikacio jednu slicicu sa 2 primera kako bi to trebalo da izgleda i mislim da cete tako najbolje videti sta mi treba...da ne pisem sada svasta pa me mozda i necete najbolje shvatiti. Ako moze - super, ako ne moze - ko ga sljivi, racunacu "pesaka" na papiru.

Jos jednom, hvala svima.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Jpeca
Predrag Jovanović
poslovni analitičar
Gowi
Pančevo

Moderator
Član broj: 25683
Poruke: 2233
194.106.167.*

Sajt: www.gowi.rs


+103 Profil

icon Re: Formula za sabiranje sati i minuta...!?01.01.2009. u 16:34 - pre 167 meseci
Formule koje je naveo Timmy radiće u slučaju da su uneseni podaci o vremenu kao tekst, što je verovatno slučaj kod tebe. Korekcija je potrebna zavisno od formata u kome unosiš podatke. Sa tvoje slike matrična formula za prvi slučaj bi bila (vidi prilog):
Code:
=SUM(TIME(LEFT(C4:C7;2);MID(C4:C7;4;2);0))


Ipak, moj predlog je da umesto komplikovanih formula za izdvajanje delova teksta, podatke unosiš u obliku koji i jesu - kao numerički podaci. Vreme se u Ekselu tretira kao numerički podatak i moguće je jednostavno koristiti funkcije za sabiranje, min, max, srednju vrednost ...

Standardno, vreme se unosi u ćeliju tako se delovi sati, minuti (i eventualno sekunde) razdvajaju sa :(dvotačkom). Npr 02:45 biće tretirano kao 2 sata i 45 minuta. Ako želiš drugačiji prikaz možeš koristiti opciju Custom format da unesenu vrednost prikažeš u obliku koji ti odgovara
Ako definišeš Custom format kao hh mm' uneseni broj prikazace se kao 02 45'
Ako definišeš Custom format kao hh\h mm\m uneseni broj prikazace se kao 02h 45m

Dakle, vreme unosiš razdvajajući sa sate i minute sa dve tačke, vodeće nule ne moraš da unosiš, npr
0:30 (što mi se čini lakše nego u slučaju teksta), a Excel ih prikazuje kako je definisano formatom, npr 00 30'

Sada možeš da koristiš jednostavno Sum da izvršiš sabiranje ovih vrednosti. Problem može nastati ako prilikom sabiranje zbir bude veći od 24 h, jer to Excel automatski prebacuje u dane. Problem se lako rešava izmenom Custom formata http://support.microsoft.com/kb/266691. Za ukupnu vrednost sate treba staviti u uglaste zagrade, npr definšeš Custom format
[hh] mm'.
Nema razloga da ovaj Custom format ne koristiš i za ostale ćelije u kojima se unosi vreme.


Nije to loše Rembrante, samo što ne bi dodao još malo boje?
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

DonnRile

Član broj: 191427
Poruke: 54
80.93.231.*



Profil

icon Re: Formula za sabiranje sati i minuta...!?01.01.2009. u 21:46 - pre 167 meseci
Hvala ti, Peco. Mislim da mi je sada dosta toga jasnije. Jel mozes jos da mi objasnis sta predstavljaju ovi brojevi u tvojoj formuli koje sam obelezio crvenom bojom?

=SUM(TIME(LEFT(C4:C7;2);MID(C4:C7;4;2);0))
 
Odgovor na temu

Jpeca
Predrag Jovanović
poslovni analitičar
Gowi
Pančevo

Moderator
Član broj: 25683
Poruke: 2233
194.106.167.*

Sajt: www.gowi.rs


+103 Profil

icon Re: Formula za sabiranje sati i minuta...!?02.01.2009. u 09:35 - pre 167 meseci
Oko je vreme uneseno kao na tvojoj slici npr. 02 45' Excel će to protumačiti kao tekst. Da bi mogao da sabiraš podatke potrebno je tekst pretvoriti u odgovarajuće numeričke podatke i onda izvršiti sabiranje. To radi formula koju je postavio timmy, ali ja ću uzeti sebi za pravo da pokušam da ti je objasnim. (Moj predlog je bio ono što imaš na listu 2 u predhodnom prilogu, zato se nisam upuštao u objašnjenje ove formule)

LEFT(C4;2) - izdvaja dva znaka (to je 2) sa leve strane iz sadržaja ćelije C4 - u tvom slučaju to je broj sati
MID(C4;4;2) - izdvaja dva znaka (to je 2) počevši od četvrtog znaka (to je 4) iz sadržaja ćelije C4 - to su u tvom slučaju minuti
TIME (h;m;s) - formira vremenski podatak na osnovu komponenti h - sati, m - minuti i s - sekundi. Iz toga je jasno da je 0 u formuli za sekunde.

Ovde se koristi matrična formula (Array formula) da se ove operacije obave na nizu vrednosti. Zato imaš kao argument C4:C7 i onda se vrši sabiranje tako dobijenog niza vrednosti. Da bi se unesena formula protumačila kao matrična, unos forumle se završavaš sa CTRL+Shift+Enter
Nije to loše Rembrante, samo što ne bi dodao još malo boje?
 
Odgovor na temu

DonnRile

Član broj: 191427
Poruke: 54
80.93.231.*



Profil

icon Re: Formula za sabiranje sati i minuta...!?02.01.2009. u 09:42 - pre 167 meseci
Dobro. To znaci da ja u formuli mogu da menjamo ovo C4 u zavisnosti koje celije zelim da saberem, a sve ovo ostalo ostaje isto!?
 
Odgovor na temu

Jpeca
Predrag Jovanović
poslovni analitičar
Gowi
Pančevo

Moderator
Član broj: 25683
Poruke: 2233
194.106.167.*

Sajt: www.gowi.rs


+103 Profil

icon Re: Formula za sabiranje sati i minuta...!?02.01.2009. u 11:29 - pre 167 meseci
Da, menjaš opseg ćelija (C4:C7 u formuli) koje želiš da sabereš. Obrati pažnju da ova formula neće važiti ukoliko si uneo vreme u obliku 02h 45m ili 2 45'.

Nije to loše Rembrante, samo što ne bi dodao još malo boje?
 
Odgovor na temu

DonnRile

Član broj: 191427
Poruke: 54
80.93.231.*



Profil

icon Re: Formula za sabiranje sati i minuta...!?02.01.2009. u 15:04 - pre 167 meseci
Da, da, jasno mi je samo sam hteo potvrdim.
Kad smo vec kod ovog drugog formata (02h 45m), jel bi formula za sabiranje bila ista kao za onaj prethodni slucaj (02 45') samo sto bi u Custom format moralo da stoji hh\h mm\m...?
 
Odgovor na temu

Jpeca
Predrag Jovanović
poslovni analitičar
Gowi
Pančevo

Moderator
Član broj: 25683
Poruke: 2233
194.106.167.*

Sajt: www.gowi.rs


+103 Profil

icon Re: Formula za sabiranje sati i minuta...!?02.01.2009. u 15:32 - pre 167 meseci
Ako se podaci unose kao numerik (sa dvotačkom da razdvoji sate i minute) onda da, običan SUM biće odgovarajući u oba slučaja.
Ako se podaci unose kao tekst onda formula mora da se koriguje jer minuti počinju od petog karaktera u tekstu, a ne od četvrtog, pa bi bilo:
Code:
=SUM(TIME(LEFT(C4:C7;2);MID(C4:C7;5;2);0))



Nije to loše Rembrante, samo što ne bi dodao još malo boje?
 
Odgovor na temu

DonnRile

Član broj: 191427
Poruke: 54
80.93.231.*



Profil

icon Re: Formula za sabiranje sati i minuta...!?02.01.2009. u 16:33 - pre 167 meseci
Mislim da sam te razumeo, ali ne bas sve...
Kad bolje razmislim, mislim da mi je najbolji format za racunanje ovaj - 02 45'.
E, sad... Interesuje me kako bi izgledala formula kada se neki sati sastoje od 3 cifre? Nakacio sam slicicu uz poruku i tamo se vidi na sta mislim?

Peco, znam da sam postao dosadan jer slabo kapiram ove stvari, ali bio bih ti veoma zahvalan da mi pomognes u ovome.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Take 5

Član broj: 200551
Poruke: 1423
93.86.124.*



+12 Profil

icon Re: Formula za sabiranje sati i minuta...!?02.01.2009. u 18:56 - pre 167 meseci
^ Tema je OK kao vezba sta sve moze u Excelu, ali mi nije jasno ovo "silovanje" sa nestandardnim formatom unosa vremenskih vrednosti.
Zasto izmisljati rupu na saksiji? Prosto treba da prihvatis standardizovan nacin unosa vremenskih vrednosti hh:mm:ss i nikakvih problemi oko matematickih operacija nad tim podacima neces biti... sto ti je vec nekoliko puta receno.
Ili ti to mozda zelis bas da nateras Excel da radi onako kako ti zamisljas da treba?
:(
"Take Five" is the famous jazz piece written by Paul Desmond and performed by The Dave Brubeck Quartet. It is famous for its distinctive saxophone line and use of the unusual quintuple (5/4) time, from which its name is derived.

Take Five (1966)

Take Five by Al Jarreau 1976
 
Odgovor na temu

DonnRile

Član broj: 191427
Poruke: 54
80.93.231.*



Profil

icon Re: Formula za sabiranje sati i minuta...!?02.01.2009. u 19:37 - pre 167 meseci
Meni treba bas ovakav format (na primer 04 15' - "04" su sati, "15'" su minuti) i to mi treba zbog posla, a ne zbog mene. Peca mi je napisao formulu koja moze da sabira sate i minute u ovom formatu i ne vidim nikakav razlog da mi ti sad odjednom solis pamet i kazes mi da prihvatim neke standardne formate. Nema potrebe da ja "teram" Excel da on to radi jer on to vec moze da radi bez tog "teranja" (primeni onu formulu ako ne verujes). No, nema veze, nemam sad vremena da piskaram sa tobom oko tih gluposti.

Interesantan je ovaj termin "silovanje". Ovo je jako poznat i popularan sajt-forum i opste je poznato da ovde dolaze razno-razni strucnjaci iz svih oblasti i iz tog razloga sam se ja ovde obratio ljudima za POMOC. Dakle, ja ne znam ovo da uradim u Excel-u, ne znam nista oko ovih funkcija i formula, ali sam voljan da naucim. Citam ja razne tutoriale, ali ne moze sve da se savlada dok ti neko ne objasni to malo bolje ili na nekom primeru (svaka cast Peci za onaj primer). Ako neko moze da mi pomogne oko ovoga ja bih mu zaista bio zahvalan pa mozda sutra ja pomognem njemu oko necega drugog, ako ne moze onda nikom nista.
Znam da je tesko i naporno kada objasnjavas nekome nesto, a on to sporo i slabo kapira, mada uvek mozes da odustanes i kraj price.
 
Odgovor na temu

Jpeca
Predrag Jovanović
poslovni analitičar
Gowi
Pančevo

Moderator
Član broj: 25683
Poruke: 2233
194.106.167.*

Sajt: www.gowi.rs


+103 Profil

icon Re: Formula za sabiranje sati i minuta...!?02.01.2009. u 22:12 - pre 167 meseci
Predložio bih ti da na drugom listu (Kao numerik) u predhodno priloženom primeru uneseš 280:25 i ostale vrednosti iz tvog primera.

1- Videćeš da se vrednosti prikazuju u obliku koji ti je, kako kažeš, potreban za posao: 280 25'.
2 - Videćeš da je suma korektno obračunata

U tom smislu, Take 5 iako verovatno oštriji nego što bi trebalo, je u pravu. Unos obavaljaš onako kako Excel prihvata - sa dvotačkom, a prikaz određuješ sa Custom format, kako ti je potrebno. Ne vidim razlog da ti neko ograničava način na koji unosiš podatke. Ako već imaš unesene podatke u tom obliku možeš napraviti formulu koja će konveretovati tekst u ispavan numerik i dalje raditi sa numeričkim podacima.

Ako to treba da uradiš sa tekstualnim podacima, formula bi postala komplikovanija - pozicija blanko znaka nije više konstanta nego je potrebno je da tražiš pomoću funkcije SEARCH, a i funkcija TIME ne prihvata sate veće od 24, pa bi bilo nešto ovako:
Code:
=SUM((LEFT(C4:C7;SEARCH(" ";C4:C7))+MID(C4:C7;SEARCH(" ";C4:C7)+1;2)/60)/24)


Nije to loše Rembrante, samo što ne bi dodao još malo boje?
 
Odgovor na temu

DonnRile

Član broj: 191427
Poruke: 54
80.93.231.*



Profil

icon Re: Formula za sabiranje sati i minuta...!?03.01.2009. u 11:42 - pre 167 meseci
Hmm...tek sad nista ne razumem.

'Ajmo ovako; pogledajte ovu slicicu sto sam prikacio uz poruku. Tako treba da izgleda konacna specifikacija za neki bager.
Dakle, kolona "Kolicina" mora biti poravnata uz desnu stranu, ispred bojeva ne smeju stajati nule (0) osim ako bager nije radio ceo sat (na primer, 0 30' - ovo znaci da je bager radio 0 sati i 30 minuta) ili ako je radio manje od 10 minuta (na primer, 00 05' - ovo znaci da je bager radio 0 sati i 5 minuta, 4. red u tabeli) i kolicine moraju biti ispisane u onakvom formatu.

Peco, posto vidim da si ti extra profesionalac za Excel, da li bi mogao da mi das neko konacno resenje (znam da si mi vec dao 2-3 resenja, ali, jbg, sta cu kad ne mogu sve odjednom da ukapiram), da mi detaljno objasnis u koracima (koju formulu da koristim koji Custom format da stavim...) i ako te ne mrzi da mi sve to pokazes na nekom primeru kao prosli put i da taj primer nakacis uz poruku.

Mozda sam i preterao sa ovom gnjavazom s toga 'ajde da vidimo da resimo ovaj moj problem i da zavrsimo pricu.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Jpeca
Predrag Jovanović
poslovni analitičar
Gowi
Pančevo

Moderator
Član broj: 25683
Poruke: 2233
194.106.167.*

Sajt: www.gowi.rs


+103 Profil

icon Re: Formula za sabiranje sati i minuta...!?03.01.2009. u 12:36 - pre 167 meseci
U prilogu je rešenje kako sam razumeo tvoj problem
Kolonu količina poravnaš udesno i definišeš Custom format: [h] mm'
Podatke unosiš tako što sate i minute razdvajaš sa dvotačkom
10:15
105:45
6:20
0:30
Podaci se prikazuju u obliku kako je definisano sa Custom format, poravnati udesno.
10 15'
105 45'
6 20'
0 30'
Sumiranje vršiš sa običnom Sum funkcijom
Code:
=SUM(D4:D8)

Ćelija u kojoj prikazuješ ukupan rezultat ima takođe Custom format [h] mm' i poravnata je udesno.
Nadam se da je to to i da je jasnije.


Nije to loše Rembrante, samo što ne bi dodao još malo boje?
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

DonnRile

Član broj: 191427
Poruke: 54
80.93.231.*



Profil

icon Re: Formula za sabiranje sati i minuta...!?03.01.2009. u 21:02 - pre 167 meseci
To! To! To!

Bravo, Peco, majstore! To je ono sto mi je trebalo, a koliko vidim bilo je jako prosto. Jbg, nismo se odmah razumeli jer Vam ja nisam najbolje objasnio sta mi treba, ali bitno je da je sad sve reseno.

Jedino mi preostaje da se zahvalim svima, kojima su ucestvovali u ovoj diskusiji, na pomoci, vremenu i strpljenju i mogu samo da Vam porucim da postanete jos bolji profesionalci sto se tice Excel-a, a i svega ostalog.
 
Odgovor na temu

DonnRile

Član broj: 191427
Poruke: 54
*.mirijevo.rs.



Profil

icon Re: Formula za sabiranje sati i minuta...!?09.02.2009. u 19:03 - pre 165 meseci
Evo mene sa jos jednim pitanjem.

Problem je vezan za sve ovo sto je napisano u prehodnim porukama pa se nadam da ce biti lako razumeti sta hocu da kazem. Najbolje je da se pogleda i slika koju sam prikacio uz poruku.

Kao sto se vidi na slici, u odredjenom redu jedne tabele obracunavaju se sati za nekog bageristu. U celiji "Ukupno" obracunavaju se njegovi ukupni radni sati, a u celiji "Zarada" hocu da mu se obracunava njegova zarada ako je jedan sat 5.5 EUR-a.

E, sada, da li neko moze da mi kaze koju formulu bih trebao da unesem u celiju "Zarada" s tim sto zelim da se ukupni sati za celiju "Zarada" zaokruzuju na jedan vise (na primer, ako ima 30 55' da to bude 31 00'), a da za celiju "Ukupno" sve ostane isto (u ovom slucaju 30 55')?
Samo da napomenem da za sve celije i celiju "Ukupno" koristim Custom format [hh] mm'.

Hvala svima unapred.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Jpeca
Predrag Jovanović
poslovni analitičar
Gowi
Pančevo

Moderator
Član broj: 25683
Poruke: 2233
194.106.167.*

Sajt: www.gowi.rs


+103 Profil

icon Re: Formula za sabiranje sati i minuta...!?09.02.2009. u 21:27 - pre 165 meseci
Bilo bi jednostavnije da si zakačio primer u Excelu da mogu da proverim, ali evo kako bi to moglo
Vreme se čuva kao decimalni deo tako da je 1 h = 1/24. Tako da dobiješ sate možeš da pomnožiš vreme sa 24. Pošto ti treba i zaokruživanje na jedan više koristiš i funkciju ROUNDUP.
Pretpostavimo da ti je iznos Ukupno za bageristu u E4
Zarada će onda biti
=ROUNDUP(E4*24)*5.5
Nije to loše Rembrante, samo što ne bi dodao još malo boje?
 
Odgovor na temu

[es] :: Office :: Excel :: Formula za sabiranje sati i minuta...!?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 19865 | Odgovora: 23 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.