Ne, predlozio sam da na lokacijama gde imas PSTN liniju + klasicni telefonski uredjaj koristis SPA3102. To uopste ne mora da bude lokacija gde ti se nalazi PBX. Ako SPA9000 moze da komunicira sa SIP klijentima, moze i sa SPA3102, a trebalo bi da moze.
SIP protokol je dobra stvar jer se komunikacija vrsi samo tamo gde je potrebna, tako da centrala samo kaze SIP uredjajima "hej razgovarajte, odo ja" i sav dalji saobracaj je izmedju uredjaja. E sad problem je ako zelis da imas npr. kao sto sam ja napravio conference calls ili call transfer gde mogu da komuniciraju 2 ili vise uredjaja i da nesmetano ulaze i izlaze iz razgovora. U tom slucaju centrala mora da ostane "in the loop" i tu se javlja taj extra saobracaj.
Posto su tebi sve lokacije na SBB-u AFAIK trebalo bi da imas pojacan lokalni protok, a i manji uticaj raznih provajdera na QoS, tako da u ovom nivou razvoja bi trebao da budes OK sa dobrim shaping-om. Nema veze sto ce za sve ostalo da se smanji protok, samo da VOIP ne krene da prekida. Videces da su korisnici prilicno "razmazeni" po pitanju kvaliteta razgovora.
Pametnim dialplan-om bi ti mogao da zaobidjes koriscenje SPA9000+SPA400 ili asterisk-a jer su SPA3102 i SPA2102 mocni uredjaji u koje mozes uneti prilicno kompleksan dialplan. Mozda ces imati malo posla sto ces dialplan-ove morati da unosis na dosta mesta (koliko sam razumeo 12FXS i 2 FXO) i da ih lepo isplaniras, ali i to je OK resenje.
Mozes koristiti i ATCOM AG-468 ATA VoIP Gateway 4 x FXS (RJ-11), 1xLAN 10/100 gde dobijas 4 porta za 100eu :)
Npr. ne bih preporucio PLANET VIP-157 jer AFAIK ne mozes u isto vreme da koristis i FXS i FXO port a i ne povezuje ih kad nema struje, skuplji od SPA3102.
Zasto akcentujem SPA3102? Pa 4 SPA3102 ti znace 4FXO i 4FXS porta za 300eu a npr. Grandstream GXW-4004 VoIP SIP Gateway 4 port FXS je 150eu a Grandstream GXW-4104 VoIP SIP Gateway 4 port FXO je 250eu, tako da se vidi razlika u ceni :)
Ako ti treba vise FXS od FXO koristis 2102 ili onaj atcom i frikombinujes :)
Ne bih preporucio PCI kartice za portove.
E sad za tvoje konkretno resenje, ja bih napravio sledece 2 solucije:
1. Kombinacija SPA3102+SPA2102+AG468+klasicni telefoni zicni/bezicni+po neki softphone+neki SIP GSM VOIP gateway za jeftinije pozive na mobilni+ 1 ili vise SIP naloga za medjunarodne pozive + SIP adresa za zvanje firme...;
2. Isto kao gore ali uz po asterix/callweaver... PBX server+UPS, na svakoj lokaciji povezanih IAX2 protokolom. Ovo server moze da bude bilo koja od masina koje vec postoje na toj lokaciji.
Nabaci po neki wifi access point ako imas noviji nokijin telefon sto podrzava VOIP po zelji.
Opcija br. 2 povecava fleksibilnost (snimanje razgovora po lokacijama, kad nestane struje na jednoj lokaciji server te nazove i kaze "brate, nema corbe, odo ja za 5 min", govorne masine, glasovne poruke, prijavljivanje kad ti ne radi link sa nekom lokacijom, smisli sta zelis :)...)
U oba slucaja najvise ces se namuciti sa kvalitetnim dialplan-om.
Muke koje mozes ocekivati u implementaciji:
1. Ako pocnes komplikovano i sa mnogo zahteva od pocetka nista neces uraditi;
2. Lako ces implementirati lokale, prebacivanje, medjunarodne pozive a onda ce da te zamole da za prebacivanje ne koriste # i ima da se ubijes od muke :)
3. "telefon ne radi, ne cuje se tuu tuu nego samo pisti" Odgovor: Namesteni su da daju americki dialtone, bolje promeni odmah inace ces obeleti objasnjavajuci da je to OK :)
4. "A koji je lokal ?" Odstampaj im i trudi se da bude sto jednostavnije.
Ja npr. uopste nemam kombinaciju za izlaz, vec je sve kao da koriste normalan telefon, biraju isyto, a kad hoce lokal, ili da prebacuju, ili conference call sve isto fura #{broj lokala}.
Muke koje mozes ocekivati kad implementiras ceo sistem:
1. Ne dodje do prekida telefonske veze jer si kupio kineski stabilni telefon (daje ton kao conference call a ne flash) a korisnik samo sibao flash/redial pa zauzeo sve izlazne telefonske linije;
2. Da se preseces i iznerviras 50 puta i rekonfigurisies celu centralu i dialplan da bi posle sat vremena dok ti sef stoji iznad glave uvideo da je neko presao stolicom preko kabla i ostetio ga
3. Da je neko usisavao kancelariju i posluzio se produznim sa ups-a da goni 2kVA usisivac :). Jos gore su kvarcne peci.
4. Da ti je istekla pretplata kod SIP provajdera pa te zovu a ti si 2 sata od najblize civilizacije.
5. Bilo elektricnog praznjenja koje ti je sprzilo uredjaje...
It has to start somewhere.
It has to start sometime.
What better place than here?
What better time than NOW?