Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Problem sa pretragom cirilicnog sadrzaja u tabeli?

[es] :: PHP :: Problem sa pretragom cirilicnog sadrzaja u tabeli?

[ Pregleda: 2323 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

nezki
Miodrag Lapcevic
Beograd

Član broj: 101503
Poruke: 438
212.200.65.*

Sajt: www.websolutions.co.rs


Profil

icon Problem sa pretragom cirilicnog sadrzaja u tabeli?12.10.2008. u 15:27 - pre 189 meseci
Imam jedan cudan problem prilikom pretrage sdrzaja. U tabeli cuvam neke tekstove na latinici i cirilici. Kada unesem neki termin za pretragu u formi na latinici u tabeli mi pronadje sve sadrzaje koji u sebi imaju taj termin kao mala i kao velika slova, znaci na primer unesem rec "pdv" pronaci ce mi sve sadrzaje u kojima se pojavljuje i "pdv" i "PDV" i "pDv" sto mi i treba. Ali ako unesem sada cirilicu "pdv" pronaci ce mi samo sadrzaje u kojima se pojavljuje "pdv", a nece pronaci "PDV" i "Pdv".
Upit mi je jednostavan SELECT * FROM tekstovi WHERE sadrzaj LIKE '%".$_POST['termin_za_pretragu']."%'
Za tabelu koju pretrazujem mi je CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_unicode_ci
Da li zna neko kako da resim problem da kada unesem termin na cirilici pronadje mi sve sadrzaje u kojima se taj termin pojavljuje i kao mala i kao velika slova?
Unapred hvala.


djLapac
 
Odgovor na temu

Miroslav Ćurčić
ex mVeliki
Novi Sad

Član broj: 19034
Poruke: 1118
*.adsl.beotel.net.



+19 Profil

icon Re: Problem sa pretragom cirilicnog sadrzaja u tabeli?12.10.2008. u 15:58 - pre 189 meseci
Ako uneseš ćirilični tekst, naravno da ga neće pronaći među latiničnim (ako si na to mislio),
ali bi "case insensitive" trebalo da radi među dva ćirilična podatka.

Jes probao i utf8_general_ci ?
"The quieter you become, the more you are able to hear."
Blog | PowerCMS
 
Odgovor na temu

nezki
Miodrag Lapcevic
Beograd

Član broj: 101503
Poruke: 438
212.200.65.*

Sajt: www.websolutions.co.rs


Profil

icon Re: Problem sa pretragom cirilicnog sadrzaja u tabeli?12.10.2008. u 18:28 - pre 189 meseci
:) he, he...
Naravno da nisam na to mislio
Nego kada unesem neku cirilicnu rec treba mi da je pretraga "case insensitive" ali nije tako probao sam i utf8_general_ci nece.
Ni ja sam ne znam do cega je
djLapac
 
Odgovor na temu

Man-Wolf
Mihailo Joksimovic
Beograd

Član broj: 17016
Poruke: 873
*.eunet.yu.



+13 Profil

icon Re: Problem sa pretragom cirilicnog sadrzaja u tabeli?12.10.2008. u 18:28 - pre 189 meseci
[offtopic]
Nemoj da pravis upite direktno iz $_POST-a, to ti je veliki sigurnosni propust. Prvo isfiltriraj podatke, pa ih tek onda unesi u upit. Imas temu PHP Security info (top-ovana je) pa procitaj deo o upitima.

[/offtopic]
 
Odgovor na temu

nezki
Miodrag Lapcevic
Beograd

Član broj: 101503
Poruke: 438
212.200.65.*

Sajt: www.websolutions.co.rs


Profil

icon Re: Problem sa pretragom cirilicnog sadrzaja u tabeli?12.10.2008. u 21:03 - pre 189 meseci
da znam za to, ovde sam dao samo primer da ne bih pisao jos taj deo koda da ne komplikujem
Ali ono sto je problem i dalje radi :)
djLapac
 
Odgovor na temu

nezki
Miodrag Lapcevic
Beograd

Član broj: 101503
Poruke: 438
212.200.65.*

Sajt: www.websolutions.co.rs


Profil

icon Re: Problem sa pretragom cirilicnog sadrzaja u tabeli?13.10.2008. u 08:44 - pre 189 meseci
Probao sam i ovo ali nece i dalje

SELECT * FROM tekstovi WHERE lcase(sadrzaj) LIKE lcase('%".$_POST['termin_za_pretragu']."%')

SELECT * FROM tekstovi WHERE UCASE(sadrzaj) LIKE UCASE('%".$_POST['termin_za_pretragu']."%')
djLapac
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: Problem sa pretragom cirilicnog sadrzaja u tabeli?

[ Pregleda: 2323 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.