Citat:
Nabukodonosor: Pricaj mi u vezi termo ading rolni sta znas, jer za neki dan treba da uzmem ovu masinu. Plasman imam, ali kao sto si ti rekao uvek postoji problem naplate, uostalom kao i u svakom poslu. Razmisljam ozbiljno da svakome ponudim dobre uslove koji ce ih privuci, ali da se sa svakim vezem ugovorom, koji ce me stititi od mogucnosti da odu kod drugog. Koje su to "ajkule" koje si pomenuo da su usle u ovaj posao sa nekoliko miliona evra?
Biće off topic, ali... a da ne bude skroz, evo ovako: potencijalni preduzetnici će kupiti mašine sa malim kapacitetima, dok će posle nekog vremena, preduzetnici tipa Miškovića, Beka, Petra Matića i dr. kupiti mašine ogromnih kapaciteta. I na tržištu u Smederevu je do pre nekoliko godina bilo desetina mašina od 5-6.000 evra. Sada ih je ostalo nekoliko. I oni teško plivaju. Radio sam za veleprodaje kancelarijskog materijala i termo a. r. su mi činile preko 10% prometa, tako da poznajem ovu oblast. Veliki roizvođači za koje znam su: Galeb group, Roll pack (Subotica, sa njima sam i ja radio i stvarno su ok) i Roll (Novi Sad). Od njih sam uzimao rolne zato što su imale mnogo bolji kvalitet, a ako im dobro plaćaš i vremenom davaće ti bolje uslove od lokalnih dobavljača. Preporučujem ti da se čuješ sa ovim "velikima" i da ih pitaš da ih kupuješ od njih, a ne da pokrećeš svoju proizvodnju. Iskreno, i ja sam razmišljao o tome i napravio sam kalkulaciju koliko mi treba godina da izvučem novac za mašinu, a pod uslovom da mi svi plaćaju i sa kašnjenjem. A današnja informacija je da od 110.000 firmi u Srbiji, 63.000 nije likvidno ili im je račun u blokadi. Koliko ćeš propalih firmi ti zakačiti? 1,2,3 ... 10,20 ! Koliko god biće mnogo!!! Ako stvari ne krenu dobrim putem (ne daj Bože!), ostaje ti mašina koju nećeš imati kome da prodaš zato što je tržište prezasićeno polovnim mašinama. Ovako uzmeš od jednog i prodaš drugom. Moja marža je bila oko 35%, što nije malo.U suštini ja sam kukavica za biznis i ne volim neke nepoznanice (igram samo sigurice), ali tehnologija je stigla dovde zahvaljujući entuzijastima. Ugovore ti neće potpisivati. Videćeš i sam. Kada su papirne kese u pitanju sada se počinje sa tim i država tek treba "razraditi" ovaj posao kroz zakone. Ovo je sam početak, pa se može napraviti neka priča.