E pa milojko ima i to da se nađe. Idi na sajt emc-a i skini njihovu ubuntu live kompilaciju sa ugrađenim programom emc2. Kad narežeš CD pokreni komp sa njega, pokreni program emc2 i izaberi simulaciju (čak se čuju stepperi kako zuje, kompletirano ludilo) i igraj se do mile volje sa cnc mašinom koja ne može nikog da povredi niti da napravi neku štetu.
Većina programa koji služe za upravljanje CNC-om zapravo ima neki vid simulacije ali zvuk, to nema step motora, to nema više nigde. :) Ja sam napravio nešto slično za svoju mašinu ali uglavnom samo da vidim da li ima grešaka u kodu i da li rad ostaje u smislenom domenu. Sa tim teško može da se neko smisleno poigra ali pingvin je zato prava stvar. Može se desiti lako da usavršiš veštinu do tog nivoa da nabasaš na stvari koje nisu uopšte implementirane na stvarnoj mašini koju imate. To su najverovatnije petlje i uslovni iskazi ali ko zna, možda je to novija mašina u koju su uspeli da sakriju ceo emc2. Takođe je verovatno da se samo osnovne stvari moraju poklapati a da stvarna mašina za naprednije funkcije koristi svoj specijalni dijalekt koji je samo jedna od mnogih varijacija na standardni RS274/NGC jezik.
Takođe je istina da se sve može napraviti i sa poznavanjem samo standardnih operacija cnc mšine, nešto teže ali se na kraju ipak napravi. Naj bitnije je da se stekne osećaj kako se prilazi predmetu, kako se ulazi u rad sa uključenom kompenzacijom, kako se upropašćuju kružni pokreti, kako se lako zaboravlja izvlačenje alata kad završi posao...
Ja sam sve to učio na svojoj mašini i to đubre koje se generisalo kroz učenje me je nekako žao da bacim. I mislim ma koliko vežbao na simulatoru nema šanse da se nešto nekad ne zezne.
Edit:
evo link da ne bi bilo neke zabune,
http://www.linuxcnc.org/content/view/21/4/lang,en/
ja sam koristio ovu verziju 6 koja je sada stara već dve godine. Nisam još probao ovu sa ubuntu 8 ali, kada budem mogao hoću.
Pozdrav,
Bojan