-zaista ne znam ko ima trenutno taj ili slican tip cnc masine i obecavam da cu pogledati dali kod mene ima nesto u firmi zaostalih shema pritiskaj me da ti ovo odradim.
-za vezivanje upravljacke jedinice sa externim uredjajem citac/pisac/ili PC je standardni RS232 intreface koja verzija
zavisi samo u vecini slucajeva od broja aktivnih pin-signala koja su potrebni ili kratko receno kako je KABAL /za zicanu vezu/i koliko zica vezanih IN/OUT ima tvoj kabal ako si ga dobio uz masinu a ako nemas kabal moraces ga sam napraviti uz pomoc sheme za vezu RS232-tvoje verzije.
-prvi korak je da napravis kabal za vezu /ovde moras imati podrsku strucnjaka koji je to vec radio/
-softwer za vezu RS232 - PC imas u izvanrednom CAM softweru MASTERCAM 9.0 /ili X/ koji si vidim izabrao cestitam na dobrom izboru ovaj CAM softwer je veoma pristupacan za dizajniranje i paralelno dobijanje G coda kretanja CNC masine po zeljenom dizajnu kako kod 3 axsis glodanja tako isto i kod 5 axsis glodanja /vidim imas i 4 osu na masini/ naravno kada ti neko objasni princip .
-dizajn je identican kao kod drugih CAD softwera baza mu je SOLID a perfektno radi i SURFACE i ostale 2D/3D opcije
posto ima izuzetno glupu masku mnoge to nervira i nije moderan na probirljivom srpskom trzistu / u USA je jedan od najzastupljenijih CAM softwera 3 i 5 axsis softwera / ali ima prednost sto mnoge probleme rasava za najmanje KLIKTANJE misom /ali uvek je najbolji onaj softwer u kome si naucio da radis i imas najvise sati u njemu/
-programiranje putanje alata se za 8-10 sati obuke shvati /3 axsis glodanje / a za 20 sati se udje u MULTIAXSIS 5axsis glodanje te izborom zeljenog postprocesora / tvoje masine / koji se NAJVEROVATNIJE nalazi u obimnoj bibilioteci MASTERCAM 9.0 dobijas kao izlaz G cod standardni ISO /DIN koji je ulazni podatak za kretanje tvoje masine.
Mozda malo KOMPLIKOVANO izgleda ali iz iskustva ti kazem da na kraju / kad ti sve pukne pred ocima / i sve provalis vidis da je JEDNOSTAVNO ali je neophodno da prodje izvesno vreme rada sa ovom problematikom.
-drugi korak je da imas primer NC programa /zapis tip G koda ,kakav je tip cirkularne interpolacije itd. / da se vidi kakav je ulaz u u tvoju cnc-masinu /upravljacku jedinicu/
-treci korak je da udjes u MASTERCAM 9.0 te u delu MENU ,SCREEN,CONFIGURACION,COMMUNICACION, setujes program za prenos podataka u tvoju cnc upravljacku jedinicu /normalno ovo zahteva strucniju podrsku i vreme dok ne provalis pravi protokol koji pogoduje za tvoju kontrolnu jrdinicu/...........dalje......
ukoliko neuspes probaces sa softwerom CIMCO za prenos podataka cnc masina -PC i jedan od ta dva sigurno radi /iz iskustva uvek je problem u KABLU za komunikaciju koji biva kilavo uradjen/ali ove operacije iziskuju vreme ,strpljivost ,i podrsku.
Puno srece toliko od mene
Ivan
[email protected]