Citat:
dswalk: Ne može baš u bilo kojoj ozbiljnoj. I štamparije koje se ne bave kartonažom mogu biti ozbiljne. A u principu niko ne radi baš sve, tako da one štamparije koje rade kartonažu većinom rade samo to......
Dobro znam sta sam rekao i u svakoj ozbiljnoj mozes dobiti uslugu stancanja. Inace stancanje ne treba vezivati iskljucivo za kartonazu, sta mislis na koji nacin se dobijaju specificni oblici kataloga, stikeri, elipsaste i kruzne nalepnice? Posedovanje roll stancne ili prese (tigl), ozbiljna stamparija moze da upotpuni ponudu i svrsta se u red "ozbiljnijih". Ako stamparija dobije posao da stampa nalepnice, recimo za automobila sa oznakama drzave, koje su elipsastog oblika i nije u stanju da taj posao odradi kompletno sama, onda sebe ne moze nazvati ozbiljnom.
Pomenuti otpad izmedju secenja ne postoji, jer za isecanje dva susedna elementa se ne koriste dva noza, vec jedan. Po meni najveci problem moze biti rasipanje delova, posle stancanja.
Postoji plug-in za Corel koji pravi vektorsku putanju za pravljenje puzzl-i, koja se posle moze iskoristiti za pravljenje alata. Imao sam prilike da ga koristim, ali nije pravljen alat, vec je seceno na CNC masini, jer je trebao samo jedan primerak.
Pokusacu da pronadjem taj plug-in i ako nekom bude potreban, mogu ga proslediti.