Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

odstranjivanje praznih karaktera

[es] :: Baze podataka :: odstranjivanje praznih karaktera

[ Pregleda: 3032 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

erekoz
John Doe
Beograd

Član broj: 5960
Poruke: 148
*.tvmetropolis.com



Profil

icon odstranjivanje praznih karaktera09.10.2003. u 10:41 - pre 227 meseci

Kako da postavim SQL upit tako da se prazni karakteri ignorisu prilikom pretrage?
 
Odgovor na temu

arsa xx
Srdjan Arsic
Beograd

Član broj: 14203
Poruke: 452
*.vdial.verat.net

ICQ: 247217004
Sajt: webdizajn.arsic.biz


Profil

icon Re: odstranjivanje praznih karaktera09.10.2003. u 13:37 - pre 227 meseci
Koja baza?
Evo primer za MySql

SELECT * FROM tabela WHERE REPLACE(kolona,' ','') LIKE '%ovdemoraspojeno%'

"Mislim" da je ovaj upit jako spor!

Flash komponenta za atraktivan prikaz vesti na sajtu:
www.flash-news-ticker.com
 
Odgovor na temu

Deep|Blue
Srce Srbije

Član broj: 631
Poruke: 1431
*.ptt.yu

ICQ: 101830817


+314 Profil

icon Re: odstranjivanje praznih karaktera10.10.2003. u 00:39 - pre 227 meseci
Code:

select kolona1, kolona2, kolonan 
from tabela
where rtrim(kolona1)<>''


jednostavno i brzo
"Hmmm", rekao je, "...suprostavlja se nadrealizmu prikrivene metafore..." Razmišljao je tome na trenutak, a onda je zatvorio beležnicu s mrkim osmehom.
"I smrt je za njih suviše dobra"
 
Odgovor na temu

arsa xx
Srdjan Arsic
Beograd

Član broj: 14203
Poruke: 452
*.verat.net

ICQ: 247217004
Sajt: webdizajn.arsic.biz


Profil

icon Re: odstranjivanje praznih karaktera10.10.2003. u 01:01 - pre 227 meseci
Tacno ja sam pogresio, totalno sam zaboravio na tu funkciju

Citat:
Kako da postavim SQL upit tako da se prazni karakteri ignorisu prilikom pretrage?

Samo mislim da bi query trebao da izgleda npr.:

SELECT * FROM tabela WHERE RTRIM(kolona) LIKE "%onostosetrazibezrazmaka%"

Nisam proverio query ali mislim da radi

Flash komponenta za atraktivan prikaz vesti na sajtu:
www.flash-news-ticker.com
 
Odgovor na temu

arsa xx
Srdjan Arsic
Beograd

Član broj: 14203
Poruke: 452
*.verat.net

ICQ: 247217004
Sajt: webdizajn.arsic.biz


Profil

icon Re: odstranjivanje praznih karaktera10.10.2003. u 01:10 - pre 227 meseci
RTRIM odstranjuje karaktere sa desne strane tako da je moj prvi post na ovu temu tacan
A prethodni pogresan kao i tvoj Deep|Blue
Flash komponenta za atraktivan prikaz vesti na sajtu:
www.flash-news-ticker.com
 
Odgovor na temu

Deep|Blue
Srce Srbije

Član broj: 631
Poruke: 1431
*.ptt.yu

ICQ: 101830817


+314 Profil

icon Re: odstranjivanje praznih karaktera10.10.2003. u 23:46 - pre 227 meseci
ufff arso.
1. tvoj prvi query se izvrsava sporije.

2. rtrim funkcija skida blanko karaktere sa desne strane. u onom query-ju je koristim da bi se eliminisali slucajevi kad je u polju upisano npr. 5 blanko karaktera.
rtrim(' ')=''

3. ako bas oces da cepidlacis onda mozes da stavis rtrim(ltrim(kolona)) i cini mi se da ce opet brze raditi od funkcije replace, ali ne moras

zasto ???

4. ako prosetas malo po nekoj tabeli primetices da cesto u char (i svim njegovim varijacijama) poljima imas upisanu vrednost i par blanko karaktera. po pravilu blanko karakteri se nalaze sa desne strane. verovatnoca da se nalaze sa leve postoji samo ako pri insert/update naredbi ne trimujes vrednost koju upisujes. zato nemas razloga da radis replace ili rtrim(ltrim(kolona)) kombinacije vec je dovoljan jedan rtrim(kolona)

5. ako vec radis sa char tipovima onda izbegavaj LIKE operator cisto brzine radi.
"Hmmm", rekao je, "...suprostavlja se nadrealizmu prikrivene metafore..." Razmišljao je tome na trenutak, a onda je zatvorio beležnicu s mrkim osmehom.
"I smrt je za njih suviše dobra"
 
Odgovor na temu

arsa xx
Srdjan Arsic
Beograd

Član broj: 14203
Poruke: 452
*.vdial.verat.net

ICQ: 247217004
Sajt: webdizajn.arsic.biz


Profil

icon Re: odstranjivanje praznih karaktera11.10.2003. u 01:25 - pre 227 meseci
To je sve tacno.
Ali ako sam razumeo pitanje coveku treba da odstrani sve blanko kataktere.
Prema tome REPALCE

Flash komponenta za atraktivan prikaz vesti na sajtu:
www.flash-news-ticker.com
 
Odgovor na temu

degojs

Član broj: 4716
Poruke: 5096



+51 Profil

icon Re: odstranjivanje praznih karaktera11.10.2003. u 01:28 - pre 227 meseci
Citat:
Prema tome REPALCE


Sta je sad REPALCE ? :)

Nejasno je iz pitanja sta mu tacno treba - u svakom slucaju ima oba odgovora pa nek odluci.
Commercial-Free !!!
 
Odgovor na temu

arsa xx
Srdjan Arsic
Beograd

Član broj: 14203
Poruke: 452
*.vdial.verat.net

ICQ: 247217004
Sajt: webdizajn.arsic.biz


Profil

icon Re: odstranjivanje praznih karaktera11.10.2003. u 11:10 - pre 227 meseci
Slovna greska.
Flash komponenta za atraktivan prikaz vesti na sajtu:
www.flash-news-ticker.com
 
Odgovor na temu

[es] :: Baze podataka :: odstranjivanje praznih karaktera

[ Pregleda: 3032 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.