Pa evo da i ja kažem koju. Faks je i te kako važan, i u Srbiji i na zapadu. Kako bi se reklo, "neophodan ali ne i dovoljan uslov". Što "jači" faks - to bolje. Naravno, niko normalan neće da izjednači ETF i "neki_drugi_mnogo_lakši.
Sad si mlad, pa ti na primer 5 god. rada zvuči kao čitava večnost ali nije tako. Na pravu kintu, angažmane, projekte moći ćeš da računaš posle 30-te 35-te. Kad iza sebe budeš imao već neko pristojno iskustvo.
Za početak, budi spreman na to da ćeš teško da nađeš posao za pristojnu kintu, ali svakim danom bićeš cenjeniji.
Pošto sam neko vreme bio i "poslodavac" mogu ti opisati kako to izgleda na razgovoru za radno mesto pripravnika
Ređaju se kandidati na razgovoru:
Osoba A. Završio sam srednju medicinsku, ali imam računar kući već neko vreme i znam da radim sajtove, pa mislim da bih odgovarao za radno mesto.
Osoba B. Diplomirao sam na xxxx fakultetu, i već imam neke projekte. Poznajem rad u wordu i excelu. Mislim da bih odgovarao za radno mesto.
Osoba C. Diplomirao sam ETF - smer informatika i računari, nemam radnog iskustva, ali bih da radim kod u vašoj firmi.
Ko će biti primljen ? Jasno je ko dan. Niko ne očekuje da pripravnik dođe u firmu da od sutra radni neki bog zna koliko važan posao. Dobije neki poslić, za koji mesec neki sasvim deseti, lagano se upoznaje i za 6 meseci do godinu dana počne da zarađuje za firmu. Za posao u firmi nije potrebna samo pamet. Potrebno je da neko bude bistrook, vredan, uporan i da može da nauči. Onaj ko je diplomirao na ETF sigurno je u stanju da nauči redovne poslovne rutine. Sasvim dovoljno za poslodavca, za početak-
Naravno, diploma sama po sebi nije dovoljna (i dobro je da je tako), ali je više nego korisna kao otskočna daska. Naravno i kasnije, kad budeš imao mnogo radnog iskustva i mnogo projekata iza sebe, pa kad iz dobre firme prelaziš u još bolju, opet nije svejedno kad kažeš: radio sam na projektima xxx, xxx, xxx, xxx, xxx a po zanimanju sam zubarski tehničar, ili isti ili sličan CV ali da ti je obrazovanje ETF.
OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji