openbox je napisao: "Dobro dobro, malo je to bio i suvise subjektivan komentar. Ali generalno ja ne volim Inventor.
Prvo naj zahtevniji je od svog parametarskog softvera. Uzimajuci u obzir da je moja masina athlonXP sa 256 sdrama, 20GB HDDom, NVidia 460MX (vrlo ograniceni resursi). Tako da na mojoj masini i ne moze crtati u njemu. Dok u svim ostalima moze i to dosta ugodno (cak i kada je assembly ~100 partova)
Da, ima nekoliko igraca u parametarskom softveru:
1. Inventor
2. SolidWorks, Catia, SolidEdge (bivsi NX4 firme UGS) (sve je sad pod jednom te istom companijom: Dassault systems)
3. ProENGENEER
Ja licno dajem najvise ocene SolidWorks-u (izgled, intuitivnost, zahtevnost za resursima) i predvidjam dobru buducnost.
Sa druge strane koliko sam upucen u Inventor je ulozeno najvise novaca od svih gore navedenih."
Ja ću posebno da se osvrnem na ovaj dio:
"... SolidEdge (bivsi NX4 firme UGS) (sve je sad pod jednom te istom companijom: Dassault systems)"
Mislim da si nešto poprilično pobrkao, stvari stoje ovako, Solid Edge nije bivši NX 4 firme UGS, niti je to sad pod okriljem kompanije Dassault Systemes, ovako stoje stvari, firma UG, tj. UniGraphics (kasnije UniGraphics Solutions a sada Siemens PLM Software) nastala je 1963. pod imenom United Computing Corporation. Prvi program im je bio UniApt 1969. Vlasnik te kompanije od 1967. do 1991. bila je američka avio korporacija McDonnell Douglas, danas Boing. Firma United Computing Corporation 1973. izdaje program Uni-Graphics, a 1975. i sama mijenja ime u UniGraphics Corporation. 1991. UniGraphics kompaniju od McDonnell Douglas-a preuzima korporacija EDS. Program Solid Edge nastaje 1995. u firmi Intergraph. EDS 1997. kupuje firmu Intergraph i priključuje je kompaniji UniGraphics, te tako Intergraph prestaje da postoji, a UniGraphics kompanija postaje njen naslednik, tako i program Solid Edge postaje vlasništvo kompanije UniGraphics, i dalje se razvija pod njenim okriljem. Te iste godine kompanija UniGraphics mijenja ime u UniGraphics Solutions, skraćeno:UGS. EDS 2001 kupuje čuvenu kompaniju SDRC koja je poznata po svom izuzetno moćnom i naprednom softveru I-DEAS. I SDRC ulazi u sastav kompanije UniGraphics Solutions, koja postaje njen naslednik, i SDRC od te godine više ne postoji. Na taj način, kupovinom drugih softverskih kompanija UGS je narastao, kao i sama korporacija EDS, pa se od 2001. do 2004. vrši unutrašnja reorganizacija unutar EDS-a i formira se ogranak EDS-a za softver pod nazivom EDS PLM Solution, koji se 2004. odvaja iz EDS kao samostalno preduzeće pod nazivom UniGraphics Solutions Corporation. Ta kompanija sada ima vodeći 3D CAD parametarski softver srednje klase, Solid Edge, i dva vrhunska sofvera gornje klase, to su Unigraphics i I-DEAS. Uporedno sa reorganizacijom unutar preduzeća, vrši se i ujedinjavanje programa Unigraphics i I-DEAS, tj. izrada potpuno novog sofvera NX. NX nastaje kao spoj Unigraphics-a i I-DEAS-a, i nastao je nezavisno od programa Solid Edge, puno godina kasnije (Solid Edge 1995 a NX 2004). Kompaniju UniGraphics Solutions Corporation 2007. kupuje njemačka korporacija SIEMENS i kompanija tad mijenja ime u Siemens PLM Software. Prvih pet izdanja programa NX karakteriše direktno modeliranje a od verzije NX 6 primjenjuju Sinhronu Tehnologiju, koja ide paralelno i u Solid Edge, znači ta dva programa postoje odvojeno, jedan je High-Range (NX) a drugi Middle-Range (Solid Edge). Solid Edge nije nastao na NX-u, niti je to bivši NX 4, jednostavno, ta dva programa postoje samostalno, jedan je 3D CAD parametarski program srednje klase a drugi CAD/CAM/CAE program gornje klase, i obadva su vlasništvo kompanije Siemens PLM Softvare, koja je u 100%-tnom vlasništvu SIEMENS-a. To je pravo stanje stvari, koje nema nikave veze sa Dassault Systemes-om.
Lijep pozdrav!
1. - Ovdje sam da naučim dobar KUNG-FU!!!
2. - Vi vidite stvari i pitate ZAŠTO? Ja sanjam o stvarima kojih prije nije bilo i pitam ZAŠTO NE?
3. - Centralno mjesto nije u sredini... već na vrhu!!!