Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

.NET jede memoriju

[es] :: .NET :: .NET jede memoriju

Strane: 1 2

[ Pregleda: 8894 | Odgovora: 24 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Ivan Vasić

Član broj: 14756
Poruke: 631
*.verat.net

Jabber: ivasic@elitesecurity.org


Profil

icon .NET jede memoriju06.10.2003. u 23:45 - pre 252 meseci
Obican programcic za manipulisanje podacima iz access-ove baze jede oko 20MB RAM-a - OK svako pomisli da sam natrpao svasta pa i nije cudo. Onda ja pokrenem CONSOLE application koja cita ono sto ukucam pa to isto ispise na ekran (moze li prostije ???) i takav program pojede 8-9 MB ? Jel ovo normalno ?
Kakav je taj .NET framework ?!?
Da li je ovo uobicajeno ili nesto kod mene ne valja ?!?
 
Odgovor na temu

Deep|Blue
Srce Srbije

Član broj: 631
Poruke: 1431
*.ptt.yu

ICQ: 101830817


+314 Profil

icon Re: .NET jede memoriju07.10.2003. u 00:16 - pre 252 meseci
.net tehnologija se upravo bazira na frameworku.
u totalu ona predstavlja odgovor sun-u na javu i njenu neovisnost o operativnom sistemu.
microsoftov odgovor je .net koji pravi aplikacije u native formatu koji zatim trazi framework da bi se izvrsio

dakle to bi znacilo da nijedna aplikacija ne moze da radi bez frameworka. samim time kad podizes fajl mora da se ukljuci i framework sa svojim alatima.


"Hmmm", rekao je, "...suprostavlja se nadrealizmu prikrivene metafore..." Razmišljao je tome na trenutak, a onda je zatvorio beležnicu s mrkim osmehom.
"I smrt je za njih suviše dobra"
 
Odgovor na temu

arsa xx
Srdjan Arsic
Beograd

Član broj: 14203
Poruke: 452
*.verat.net

ICQ: 247217004
Sajt: webdizajn.arsic.biz


Profil

icon Re: .NET jede memoriju07.10.2003. u 01:03 - pre 252 meseci
Slicno meni se nesto desilo pa sam odustao od programa koji sam pravio.
Postavlja se pitanje kako prodati program koji zauzima mnogo vise memorije nego sto je to potrebno?
Dobije se lepo radno okruzenje, gotove klase koje stvarno zavrsavaju sve, programeru je stvarno olaksan zivot. Ali krajnji proizvod zaizima mnogo Mb.


Flash komponenta za atraktivan prikaz vesti na sajtu:
www.flash-news-ticker.com
 
Odgovor na temu

Deep|Blue
Srce Srbije

Član broj: 631
Poruke: 1431
*.ptt.yu

ICQ: 101830817


+314 Profil

icon Re: .NET jede memoriju07.10.2003. u 01:28 - pre 252 meseci
da dobro pitanje.
U biti na poslu imamo 100-mb mrezu, P IV-ke 256 mb rama i sve to fino fercera, medjutim kad odes kod korisnika onda pocinje jeza.
bez obzira na minimal requirements
na IV-kama radi fino
na III-kama radi fino
na II-kama manje zahtevne aplikacija rade manje -vise normalno
Na I-cama i nize aplikacije rade zanimljivo.

uostalom nije sve i do memorije.
imam okorisnika kojem mreza radi na 10mb, ali cini mi se da i to retko kada postize.
znas li kako radi .net aplikacija na PIV u mrezi koja ne moze da dostigne 10 mb protoka

takodjer u zadnjih par godina memorija je postala zbilja jeftina i nije bas kritican problem da aplikacije zauzimaju vise memorije.
bilo bi zanimljivo da jos postoji ogranicenje na 64k

"Hmmm", rekao je, "...suprostavlja se nadrealizmu prikrivene metafore..." Razmišljao je tome na trenutak, a onda je zatvorio beležnicu s mrkim osmehom.
"I smrt je za njih suviše dobra"
 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
..ndg-pm4-2.dialup.nethere.net



+6 Profil

icon Re: .NET jede memoriju07.10.2003. u 06:34 - pre 252 meseci
Da, .NET baš kao i Java "urniše" memoriju i zato je u principu daleko pogodniji za Web aplikacije nego za desktop. Ovo će možda da se promeni kad izađe Longhorn, koji bi trebalo da ima .NET Framework ugrađen "dublje" u OS i potpuno novu GUI biblioteku "Avalon".
 
Odgovor na temu

Ivan Vasić

Član broj: 14756
Poruke: 631
*.verat.net

Jabber: ivasic@elitesecurity.org


Profil

icon Re: .NET jede memoriju07.10.2003. u 18:29 - pre 252 meseci
Sve je to lepo ali koliko vidim ispada da ili cekamo taj Longhorn ili da pisemo aplikacije u .NET a da ih koristimo za koju godinu sa vise memorije :(
 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
199.171.112.*



+6 Profil

icon Re: .NET jede memoriju07.10.2003. u 19:06 - pre 252 meseci
Hehe, sve zavisi od hardvera. Na mojoj kućnoj mašini (Athlon 2000+ i 512Mb RAM) .NET aplikacije rade pristojno. Na poslu (PIII 733MHz i 256Mb RAM) mnogo slabije.
 
Odgovor na temu

Ivan Vasić

Član broj: 14756
Poruke: 631
*.verat.net

Jabber: ivasic@elitesecurity.org


Profil

icon Re: .NET jede memoriju07.10.2003. u 23:11 - pre 252 meseci
E pa i ja imam pristojnu konfiguraciju (Athlon 1Ghz, 384 RAM) i to radi OK u pocetnim fazama razvijanja aplikacije. Ali sto vise se udubljujem u pisanje nekako sve gore i gore se ponasa )) cudno a ? ))

E a najvise me nervira kad recimo otvorim novu formu u programu preko neke ispod pa je onda zatvorim i onda se desava "iscrtavanje" ove forme koja je bila ispod .... katastrofa.... da ne pricam sto se isto desava i ako ima context menu pa svaki put kad kliknem desnim ista stvar ... uf uf (

Dok recimo sa DirectX-om i nema toliko problema. On jede pa jede nema sta ali se bar pristojno ponasa i rendering i sve ostalo.

MOJE LICNO MISLJENJE :
Mozda cu sad da lupim glupost - molim bez smeha
Kolko sam upucen .NET koristi neku vrstu GUI+ (ili GDI nemojte da mi verujete) ili tako nesto ne znam kako se zove i plus valjda obican GUI. Imam jedno fino programce koje mi pokazuje koje dll-ove moj program koristi i manipulise njima.Tako sam ja jednom iskljucio taj GUI+ i program je drasticno bolje radio ali BEZ ikakvih smetnji. GUI+ suvisan ?
 
Odgovor na temu

degojs

Član broj: 4716
Poruke: 5096



+51 Profil

icon Re: .NET jede memoriju08.10.2003. u 00:21 - pre 252 meseci
Treba imati na umu ono što reče DT - da je .NET, bar u prvo vreme, namenjen server-side programiranju. Kasnije, videćemo.

Što se tiče usporenja, ako je vezano za rad u Visual Studiju, stvari značajno bolje stoje u novijoj verziji, 2003 (posebno pri radu sa većim projektima u VB - pozadinsko kompajliranje više ne usporava rad onoliko kao pre).
Commercial-Free !!!
 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12851



+4785 Profil

icon Re: .NET jede memoriju08.10.2003. u 00:25 - pre 252 meseci
Offtopic:
Pa jel taj VS2003 izasao ili je jos beta?
 
Odgovor na temu

degojs

Član broj: 4716
Poruke: 5096



+51 Profil

icon Re: .NET jede memoriju08.10.2003. u 01:01 - pre 252 meseci
Izašao brale davnih dana. I većina sitnica koje su bile nedorađene u 2002 su sređene plus svašta još :)
Commercial-Free !!!
 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12851



+4785 Profil

icon Re: .NET jede memoriju08.10.2003. u 01:10 - pre 252 meseci
Do djavola. Pomesao sam sa Office-om. On izlazi krajem oktobra...

Gde li cu da ga nadjem samo u ovo doba izumiranja ulicne piraterije :)...
 
Odgovor na temu

Ivan Vasić

Član broj: 14756
Poruke: 631
*.verat.net

Jabber: ivasic@elitesecurity.org


Profil

icon Re: .NET jede memoriju08.10.2003. u 11:07 - pre 252 meseci
Kad smo vec kod toga VS 2003 ima dosta poboljsanja u odnosu na 2002
ali ja nigde ne mogu da ga nadjem. Ajd ako neko ima ili zna gde ima nek
javi na
[email protected]
Thnx
 
Odgovor na temu

dusans
Stojanov Dušan
Pančevo

Član broj: 9551
Poruke: 1343
*.bozic.co.yu



+311 Profil

icon Re: .NET jede memoriju08.10.2003. u 14:09 - pre 252 meseci
Ne znam zašto niko nije uporedio realan primer sa zauzećem memorije? Onako kako se vidi između dva data primera ispada da linija koda jede recimo pola mega rama što je čist promašaj u proračunu! Naime pri izvršavanju .NET aplikacije u memoriju se učitavaju sklopovi na koje se referencira i koje poziva izvršni kod, npr. System, System.Drawing, ... pa prema tome da li imao jednu liniju koda ili hiljadu linija uvek će ti učitavati sklopove i prema tome za tu svrhu pojesti desetak ili više mega rama!
Iz iskustva govorim da poslovna aplikacija na kojoj radim i čiji je .exe fajl oko 7 mega i sadrži preko dvesto hiljada linija koda posle intenzivnog rada ne pređe više od nekih tridesetak mega rama!
 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
199.171.112.*



+6 Profil

icon Re: .NET jede memoriju08.10.2003. u 19:10 - pre 252 meseci
Ne zavisi potrošnja memorije toliko od broja linija koda, već od broja i veličine objekata koje napraviš. Ako recimo radiš sa relativno konstantnim brojem objekata, ili ih "recikliraš", onda je moguće potrošnju memorije držati pod kontrolom.

Ako stvarno poveruješ da će GC da te oslobodi svih briga oko memorije pa kreneš da proizvodiš nove objekte na veliko, onda samo gledaj Task Manager i čudi se...
 
Odgovor na temu

Ivan Vasić

Član broj: 14756
Poruke: 631
*.verat.net

Jabber: ivasic@elitesecurity.org


Profil

icon Re: .NET jede memoriju08.10.2003. u 20:08 - pre 252 meseci
Ok. Znaci napraviti objekat i onda uraditi Dispose() i nema ga vise u memoriji.
Sta onda sa objektima koji ne mogu da se Dispose-uju ??? (Recimo upotrebi neki Int i to neki veliki broj i ne mozes da uradis X.Dispose(), pa jos recimo da pozivas proceduru vise puta....)

I jos jedno pitanje : Da li ima veze ako referenciram neke objekte (ciljam na using System, using System.Drawing ...) a ne koristim ih ? Jel zauzimaju mem ?
 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
199.171.112.*



+6 Profil

icon Re: .NET jede memoriju08.10.2003. u 20:21 - pre 252 meseci
Citat:
ivan@elfak:
Ok. Znaci napraviti objekat i onda uraditi Dispose() i nema ga vise u memoriji.


Ne!!! Dispose uopšte ne briše objekat iz memorije. Koliko znam, nema načina da eksplicitno izbrišeš pojedine objekte. Sa druge strane, možeš da eksplicitno pozoveš GC.Collect koja će da počisti GC heap od zaostalih objekata ako zaključiš da ti aplikacija zauzima previše memorije. Pogledaj malo dokumentaciju za GC klasu.

Citat:
ivan@elfak:
I jos jedno pitanje : Da li ima veze ako referenciram neke objekte (ciljam na using System, using System.Drawing ...) a ne koristim ih ? Jel zauzimaju mem ?


Objekat zauzme memoriju samo ako ga eksplicitno stvoriš sa new. Međutim, ako učitaš neke dll-ove (referenciraš ih) i oni će naravno da zauzmu memoriju, ali je ta memorija konstantna.
 
Odgovor na temu

arsa xx
Srdjan Arsic
Beograd

Član broj: 14203
Poruke: 452
*.vdial.verat.net

ICQ: 247217004
Sajt: webdizajn.arsic.biz


Profil

icon Re: .NET jede memoriju09.10.2003. u 09:34 - pre 252 meseci
Znaci .NET nije bas pogodan za male desktop aplikacije!?
A pogodan je za serverside (ASP .NET) pretpostavljam i za web servise??


Flash komponenta za atraktivan prikaz vesti na sajtu:
www.flash-news-ticker.com
 
Odgovor na temu

ace

Član broj: 10000
Poruke: 24
*.teol.net



Profil

icon Re: .NET jede memoriju09.10.2003. u 11:02 - pre 252 meseci
ne znam da li je neko vec pomenuo ali da li si pokusao taj program minimiziras pa maksimiziras pa potom pogledas u listi procesa koliko zauzima memorije.
to ne zauzima program vec gc. koliko program stvarno zauzima videt ces posle minimiziranja i maksimiziranja kada gc odradi posao.
sa dolaskom generica stvar ce se uveliko popraviti. nazalost ne verujem da je to slucaj i kod jave jer kod nje generici nisu predvidjeni u core-u vec ce biti vise sminka i jedna lepa tehnika kodiranja.
 
Odgovor na temu

dostanov

Član broj: 978
Poruke: 149
212.200.84.*

Jabber: dostanov@elitesecurity.org


Profil

icon Re: .NET jede memoriju09.10.2003. u 19:58 - pre 252 meseci
Citat:
ace:
koliko program stvarno zauzima videt ces posle minimiziranja i maksimiziranja kada gc odradi posao.

Vaoo, za ovu foru nisam znao!
Kod mene su u jednom trenutku (na WinXP-u) bili pokrenuti VS.Net 2003, Acrobat Reader 5 i Opera 7. Posle operacije minimiziranje - maksimiziranje prozora, zauzece memorije se drasticno popravilo (btw. ja imam 256 MB RAM-a):

VS.Net sa 60 MB na 14 MB
A.Reader sa 64 MB na 4 MB !!!!!
Opera sa 33 MB na 17 MB

Ceo sistem je malo zivnuo, narocito VS.Net. Sve su ovo Win32 aplikacije, tako da mogu samo da zamislim koliko bi se popravilo stanje kod .Net aplikacija.
 
Odgovor na temu

[es] :: .NET :: .NET jede memoriju

Strane: 1 2

[ Pregleda: 8894 | Odgovora: 24 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.