Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kako povezati Delphi i Firebird

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Kako povezati Delphi i Firebird

Strane: 1 2

[ Pregleda: 7001 | Odgovora: 38 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

s.makic

Član broj: 137518
Poruke: 136
*.vdial.verat.net.



+1 Profil

icon Kako povezati Delphi i Firebird02.01.2008. u 00:48 - pre 160 meseci
Na osnovu upustva sa ovog foruma sam instalirirao Firebird, tekst "Fibrid - kako poceti?" od "delalt" mi je pomogo da ispravno instaliram server. Alat za pregled i administraciju: raspakovao sam IBOConsole.zip u posebnu fasciklu
i pokrenuto exe. Preko IBOConsole usao sam u C:\Program Files\Firebird\Firebird_1_5\examples\Employee.fdb , dvoklikom na "Tables" prikazle se sve tabele u odabranoj bazi Employees.fdb.
Moje pitanje bi bilo kako da iz Delphi7 napravim tabele Firebird i Firebird bazu?
Vidi li se da sam (totalni) početnik?
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2654



+73 Profil

icon Re: Kako povezati Delphi i Firebird02.01.2008. u 18:23 - pre 160 meseci
> Moje pitanje bi bilo kako da iz Delphi7 napravim tabele Firebird i Firebird bazu?

Svakako pogledaj prethodne diskusije na tu temu. Moj je savet da dizajn baze radiš iz nekog CASE alata, naravno i generisanje skripta za definiciju objekata u bazi. Što se tiče kreiranja iz Delphia, možeš početi sa IBX komonentama, bazu praviš sa TIBDatabase.CreateDatabase, a objekte preko TIBSQL (jedan po jedan). Možeš koristititi i TIBScript koji dozvoljava izvršavanje čitavog skripta (više komandi) odjednom.

> Vidi li se da sam (totalni) početnik?

Najbolje se uči uz dobru knjigu, moja preporuka je edicija Delphi za 21 dan.
 
Odgovor na temu

Brkic

Član broj: 55360
Poruke: 1207
*.dynamic.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: Kako povezati Delphi i Firebird06.01.2008. u 13:06 - pre 160 meseci
I ja sam imao isti problem kada sam počinjao sa FB kako iz programa napraviti Bazu,tabele,index-e... ali uz pomoć forumaša sam sve rešio.Ja koristim Zeos komponente za FB.
evo primera pravljenja baze sa Zeos

Code:

  //Pravi Bazu
   db.Database:=dir+'\Data\proba.FDB';
   db.User:='sysdba';
   db.Password:='masterkey';
   db.Properties.Add('createnewdatabase=create database '''+db.Database+''' user ''sysdba'' password ''masterkey'' page_size 4096 default character set none;');

    //Pravi Tabele
      q.Close;
      q.SQL.Clear;
      q.SQL.Add('CREATE TABLE tab1(id int NOT NULL,ime Char(35),broj numeric(3,0),br int, CONSTRAINT PK_tab1 PRIMARY KEY (id))');
      q.Open;

q=query
db=connection


Pozdrav
 
Odgovor na temu

s.makic

Član broj: 137518
Poruke: 136
*.vdial.verat.net.



+1 Profil

icon Re: Kako povezati Delphi i Firebird07.01.2008. u 15:04 - pre 160 meseci
Na forumu Frirebird sam postavio temu o povezivanj Firebrid baze sa delphi, a posto mi receno da ovu temu prebacim na ovom forumu evo ponavljam moja pitanja.
Na form sam postavio TSQLDataSet, TDataSetProvider, TClientDataSet i TDataSource, povezao sam TSQLDataSet sa TDataSource, TDataSetProvider sa TSQLDataSet (Probao sam i sa TClientDataSet jer i sa nim moze da se poveze), TClientDataSet sa TDataSetProvider i TDataSource sa TClientDataSet, Medjutim, nista ne dobijam. Dali bi mogo dobijem kratko upustvo gde sam pogresio i sta sam trebao da povezem da bi se povezao sa C:\Program Files\Firebird\Firebird_2_0\examples\Employee.fdb
gde je baza.
Sto se tice FlamenRobin, je isto poveze se sa Employee.fdb, al kad njega zelim da otvorim pojavi se greska (kao u prilogu), inace sam instalirao poslednje verzije klijentske biblioteke FB servera i FlameRobina.
Dali bi mogo da dobijem link gde bi mogo da skinem frre ibExpert i Database Workbench, probao sam preko pretrazivaca al nisam znao staje frre i sta treba da skinem, skinio sam IBAdmin 4 al je samo 30 dana frre.
Zahvaljujem se na dosada dobijenoj pomoci, al se nadam da ce je biti jos, jer sam totalni pocetnik!
Evo jos jednog nacina na koji sam bezuspesno pokusao da povezem firebird bazu sa delphi. U Delphiu sam koristici InterBase komponente IBDatabase, IBTable i IBTransaction pokusao da se povezem sa bazom u Firebird na sledeci nacin: Desni klik na IBDatabase komponentu, pa Database Editor...
Izaberao sam Remote upisao ime servera, za lokalni rad, izabrao protokol
TCP (najčešće korišćen) upisao putanju do fajla, upisao User name i Password, iskljucio Login Prompt i kad pritisnem test pokazuje gresku (Vidi prilog).
Zbog cega dolazi do greske, dali bi mogo neko da mi objasni?
Voleo bih da znam sta su to Zeos komponente za FB i kako se koriste, zahvaljujem se g-dinu Iliji Brkicu na predlog, al kao pocenik savi mi je to nepoynato al se nadam da cu uy pomoc ovog foruma nauciti. Pozdrav
 
Odgovor na temu

Brkic

Član broj: 55360
Poruke: 1207
*.dynamic.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: Kako povezati Delphi i Firebird07.01.2008. u 18:14 - pre 160 meseci
Zeos je komponenta za Delphi koja radi sa FB i jos puno drugih baza podataka-malo je komplikovanija za instalaciju.
Kao alat za rad sa bazama koritim ibExpert i IBOConsole koje su free.
Za rad sa bazom(kod zeos) ti treba Connection,Query,DataSource i DBgrid, sve povezes i u Connection podesiš sa kojom bazom radiš, popuniš User i Password,i putanju gde se nalazi baza

Code:

 try
   getdir(0,dir);
   db.Protocol:='firebirdd-2.0';
   db.Database:=dir+'\Data\proba.FDB';
   db.User:='sysdba';
   db.Password:='masterkey';
   db.connected:=true;
   db.Connect;
  except end;

db=connection


Ovaj kod možeš staviti na neko dugme da se poveže sa bazom klikom na njega,na sledeće dugme stavi ostali kod koji sam ti napisao i napravićeš bazu i tabelu iz tvog programa.Kasnije menjaj kako tebi odgovara.

Potrazi na google Zeos(mislim da je trenutna verzija 6.6, 4-5mb veličine) i ibExpert(mislim da je trenutna verzija 2.5, 4-5mb veličine),lako ih je naci.
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2654



+73 Profil

icon Re: Kako povezati Delphi i Firebird07.01.2008. u 18:23 - pre 160 meseci
> Evo jos jednog nacina na koji sam bezuspesno pokusao da povezem firebird bazu sa delphi. U Delphiu sam koristici InterBase komponente IBDatabase, IBTable i
> IBTransaction pokusao da se povezem sa bazom u Firebird na sledeci nacin: Desni klik na IBDatabase komponentu, pa Database Editor...
> Izaberao sam Remote upisao ime servera, za lokalni rad, izabrao protokol
> TCP (najčešće korišćen) upisao putanju do fajla, upisao User name i Password, iskljucio Login Prompt i kad pritisnem test pokazuje gresku (Vidi prilog).
> Zbog cega dolazi do greske, dali bi mogo neko da mi objasni?

Server je naziv racunara ili IP adresa racunara na kome se nalazi FB server i baza, ti si upisao firebird što je računar koji ne postoji u tvojoj mreži.
Ako ti je baza u lokalu možeš pokušati Local pristup ili za server upisati 127.0.0.1 ili localhost. Za sada ti je moj savet da se držiš IBX komponenti, kada se malo uhodaš pogledaj i druge načine pristupa, DBX, Zeos, IBO, UIB, ADO...
 
Odgovor na temu

s.makic

Član broj: 137518
Poruke: 136
*.vdial.verat.net.



+1 Profil

icon Re: Kako povezati Delphi i Firebird07.01.2008. u 22:14 - pre 160 meseci
Probao sam da skinem IBexpert al nikako da dodjem do linka za preuzimanje (ako neko zna tacnu adresu za preuzimanje, molim da mi napise). Hteo bih da na vedem da sam uspeo da se povezem sa delphi na sledeci nacin .
Kada idem preko Database - Form Wizart onda mogu da se povezem sa C:\Program Files\Firebird\Firebird_2_0\examples\Employee.fdb , i da na formi imam tabele koje su Employee.fdb bazi, medjutim procitao sam na ovom forum da je ovakav nacin povezivanja neispravan jer se ne moze upotponosti iskoristiti Firebird server i baza. Ovo sam hteo da navedem samo kao agument da server i delphi rade, i istovremeno da pitam dali sam blizu da se povezem na pravi nacin.
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2654



+73 Profil

icon Re: Kako povezati Delphi i Firebird08.01.2008. u 01:25 - pre 160 meseci
> Probao sam da skinem IBexpert al nikako da dodjem do linka za preuzimanje (ako neko zna tacnu adresu za preuzimanje, molim da mi napise). Hteo bih da na

http://ibexpert.biz/?license=B...41AC11AB247075&id=Download

> Kada idem preko Database - Form Wizart onda mogu da se povezem sa C:\Program Files\Firebird\Firebird_2_0\examples\Employee.fdb , i da na formi
> imam tabele koje su Employee.fdb bazi, medjutim procitao sam na ovom forum da je ovakav nacin povezivanja neispravan jer se ne
> moze upotponosti iskoristiti Firebird server i baza.

Nisam te najbolje shvatio, šta je neispravno i šta si to ti radio. Da li si pratio uputstva iz moje prethodne poruke i ako jesi šta se dešava kada pokušaš povezivanje?

 
Odgovor na temu

s.makic

Član broj: 137518
Poruke: 136
*.vdial.verat.net.



+1 Profil

icon Re: Kako povezati Delphi i Firebird08.01.2008. u 21:14 - pre 160 meseci
Na formi sam sam stavio Query sa palete BDE, Data Souce sa palete Data Access, DB Grid sa palete Data Controls, SQL Connection sa palete dbExpress (jer nisam ni na jednoj paleti nasao samo Connection) i dva Buttona, DB Grid sam povezao sa Data Souce, Query sa Data Souce, kad SQL Connection postavim ConnectionName na IBConnetion pa kad Connected postavim na trie trazi mi lozinku kad ukucam lozinku pojavi se greska (slike 1 i 2 videti prilog). Kad SQL Connection postavim ConnectionName na MSQLConnection pa kad Connected stavim na trie trazi mi lozinku (kako ne znam koja je lozinka), otkucam kao za firebrid masterkey progam ceka oko minut pa izbaci gresku (prilog slika 3 i 4 ). Kodove koje sam dobio stavio sam jedan na jedan buton a drugi na drugi i kad startujem pokazuje mi greske (prilog slika 5, 6 i 7).
Kad na http://ibexpert.biz/?license=B...41AC11AB247075&id=Download pokusam da skinem IBExper trazi mi imejl adresu i lozinku , kad ukucam moj imejl i lozinku izbacuje gresku, s desne strane traze se podaci firme, ja nemam firmu (pa nista nista ni popunjavao), kako startovati link za preuzimanje programa.?
Hteo bi da navedem malu ispravku kada sam rekao "Kada idem preko Database - Form Wizart onda mogu da se povezem sa C:\Program Files\Firebird\Firebird_2_0\examples\Employee.fdb , i da na formi imam tabele koje su Employee.fdb bazi, medjutim procitao sam na ovom forum da je ovakav nacin povezivanja neispravan jer se ne moze upotponosti iskoristiti Firebird server i baza " da sam yapravo mislio na sledecu temu i tekst " Re: Delphi 6 i Firebird povezivanje baze, 11.04.2006. u 16:21
Citat:
MatezYU: Da li je ok ako je povezem preko aliasa i sa BDE komponenatama?
...
DA li je tako ispravno? Da li je bolje tako ili preko oDBC drajvera?
NE, NIKAKO!!!
Kao što ti je rekao staleks, imaš Interbase paletu sa komponentama i koristi njih. BDE i ADO su apstraktni interfejsi ka bazama podataka i samo će te sprečiti da u potpunosti koristiš sve prednosti i udobnosti rada sa Firebirdom i "native" pristupom (sa komponentama sa Interbase palete). Toplo preporučujem da se umesto TIBTable koristi TIBDataSet. Malo je kompleksniji, ali nudi više mogućnosti. 11.04.2006. u 16:21 " http://www.elitesecurity.org/p1112127

Kad na praznoj formi idem na Database Form Wizard pa na next, pa izaberem Directories:C:\Program Files\Firebird\Firebird_2_0\examples\Employee.fdb , a za Drive or Alias Name: IBLocal mogu pristupiti tabelama u expolyee (prilog sl.8 i 9). Dali je ovako povezivanje ispravno i zasto nemogu da se povezem na nacin kako ste vi predlozili? Koji passvord treba koristiti sa MSQL Connection?
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2654



+73 Profil

icon Re: Kako povezati Delphi i Firebird09.01.2008. u 12:23 - pre 160 meseci
Dakle ti trebaš da koristiš IBX komponente, ne BDE ne ADO, Conection ili šta si već sve pokušavao.
Greške koje si dobijao su jasne po sebi, prvo naveo si nepostojeći fajl (C:\Program files...\employee.gdb) i tako dalje.
Idi dir gde ti je instaliran Delphi, dalje u poddir Demos pa nađi podirove DB\IBX\SQLMonitor i startuj projekat. Na main formi pronađi IBDatabase1 i promeni SQLDialect svojstvo na 3, startuj program idi na Tracing/DB Connect, ukucaj putanju do fajla i šifre i konektuj se i onda pritisni onu prvu ikonicu u toolbaru (execute query). Javi kako si prošao. BTW, greške koje dobijaš je dovoljno da prekucaš tekst poruke ne moraš slati snapshot ekrana.

 
Odgovor na temu

escape::
Developer Delphi
Rijeka, Croatia

Član broj: 26382
Poruke: 65
*.adsl.net.t-com.hr.



+1 Profil

icon Re: Kako povezati Delphi i Firebird10.01.2008. u 14:49 - pre 159 meseci
Znači na formi trebaš: IB_Connection, IB_Transaction, IB_Query , IB_DataSource i IB_Grid.

1) IB_Connection treba imat postavljenu apsolutnu i točnu putanju do baze!
2) IB_Transaction treba biti povezan sa IB_Connection.
3) IB_Query treba imati izabranu konekciju i transakciju.
4) IB_DataSource treba imati izabran query.
5) IB_Grid treba imati izabran datasource.

- IB_Connection i IB_Transaction i IB_Query trebaju biti otvorene u kodu recimo u
MainFormCreate()....pazi da je namješten username i password...'SYSDBA' ,
'masterkey' u kontrolama....a to možeš napraviti i u kodu...naravno IB_Query mora
mati SQL upit...Firebird server mora biti uključen...ako nije embeded baza...



procedure TfrmDataModule.MainFormCreate(Sender: TObject);
begin

IB_Connection.Connected := False;

if IB_Transaction.InTransaction then
IB_Transaction.Rollback;

IB_Connection.Connect;
IB_Query.Open;

end;



...na izlasku zatvoriti query i konekciju...




procedure TfrmDataModule.MainFormClose(Sender: TObject);
begin

IB_Query.Close;
IB_Connection.Disconnect;

end;
escape::
 
Odgovor na temu

s.makic

Član broj: 137518
Poruke: 136
*.vdial.verat.net.



+1 Profil

icon Re: Kako povezati Delphi i Firebird10.01.2008. u 23:58 - pre 159 meseci
Imam instaliran Delphi7, i nikako nemogu pronaci ni u jednoj paleti (trebalo bi da je na InterBsase palati) IB_Connection i IB_Grid, a upravo su mi oni potrebni za povezimanje sa firebid bazom. Ako neko zna dali je to moguce i iako jeste, kako to da ispravim, molim da mi odgovori. U prilog dostavljam sta ima na mojoj IbterBase paleti.
Inace zahvaljujem se na dosadanjim odgovorima svima, al da bi sve te predloge pokusao da uradim, naj pre moram prevazici problem sa alatima.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

chachka
Srđan Mijatov
Programer
BUS Computers
Kikinda

Član broj: 53780
Poruke: 576
*.ADSL.neobee.net.

Sajt: www.baze-podataka.net


+4 Profil

icon Re: Kako povezati Delphi i Firebird11.01.2008. u 00:30 - pre 159 meseci
@s.makic: Da li si ti uopšte uradio ono što ti je Savkić napisao?
"The best code is no code at all."
- Zidar (ES član)
"Biggest obstacle to learning
SQL is unlearning procedural
programming."
- Joe
Celko
"Minimize code, maximize data."
- A. Neil Pappalardo
 
Odgovor na temu

s.makic

Član broj: 137518
Poruke: 136
*.vdial.verat.net.



+1 Profil

icon Re: Kako povezati Delphi i Firebird12.01.2008. u 00:19 - pre 159 meseci
>>Idi dir gde ti je instaliran Delphi, dalje u poddir Demos pa nađi podirove DB\IBX\SQLMonitor i startuj projekat. Na main formi pronađi IBDatabase1 i promeni SQLDialect svojstvo na 3, startuj program idi na Tracing/DB Connect, ukucaj putanju do fajla i šifre i konektuj se i onda pritisni onu prvu ikonicu u toolbaru (execute query).<<
To sam i uradio, hteo sam da se konektujem na Firebird_2_0\examples\ Employee.fdb , (bazu u kojoj mogu uci pomocu IBConsole, ranije sam naveo kako mogu pristupiti preko Delphia, al ne i pomocu IBExperta), medjutim pokazuje mi gresku kao da nepostoji baza (prazan direktorijum), ikonica run query nije imala pristup.
Ali ako se konektujem na diretorijum IBXevens ovde se vidi da baza postoji, otvorim putanju do baze pa ok ikonica run queri dobija pristup al kad startujem run mi opet pokaze neku drugu gresku (Dynamic SQL Error SQL error code = -204 Tabele unknown EMPLOYEE.).
Jos jednom bih teo da pitam za neke palete alata koje su mi neki predlozili da koristim a koje ja nemogu da pronadjem IB_Connection, IB_Grid.
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2654



+73 Profil

icon Re: Kako povezati Delphi i Firebird12.01.2008. u 15:54 - pre 159 meseci
> medjutim pokazuje mi gresku kao da nepostoji baza (prazan direktorijum),

To je zato što file dijalog očekuje gdb ekstenziju, ti ručno unesi putanju do employee.fb baze.

> Jos jednom bih teo da pitam za neke palete alata koje su mi neki predlozili da koristim a koje ja nemogu da pronadjem IB_Connection, IB_Grid.

To su moguće je IBO komponente, to je komercijalni paket. Za sada se drži IBX komponenti, TIBDatabse, TIBTransaction, TIBDataset...
 
Odgovor na temu

s.makic

Član broj: 137518
Poruke: 136
*.vdial.verat.net.



+1 Profil

icon Re: Kako povezati Delphi i Firebird12.01.2008. u 21:28 - pre 159 meseci
Probao sam da ukucam putanju do baze, medjutim stalno pokazuje istu gresku
I/0 error for "C:/Program fills/firebird/firebrird_2_0/Examples/Empbuild/ employee" Error while trying to open file unknown Win 32 error 3.
 
Odgovor na temu

chachka
Srđan Mijatov
Programer
BUS Computers
Kikinda

Član broj: 53780
Poruke: 576
*.ADSL.neobee.net.

Sajt: www.baze-podataka.net


+4 Profil

icon Re: Kako povezati Delphi i Firebird13.01.2008. u 07:42 - pre 159 meseci
Do sada si navodio da se kačiš na bazu koja se nalazi na putanji: "C:\Program Files\Firebird\Firebird_2_0\examples\Employee.fdb", sada odjednom spominješ putanju "C:/Program fills/firebird/firebrird_2_0/Examples/Empbuild/ employee"! O čemu se radi? Da li sada pokušavaš da se spojiš na drugu bazu? Da li ispravno koristiš znakove "/" i "\" u putanjama?
"The best code is no code at all."
- Zidar (ES član)
"Biggest obstacle to learning
SQL is unlearning procedural
programming."
- Joe
Celko
"Minimize code, maximize data."
- A. Neil Pappalardo
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2654



+73 Profil

icon Re: Kako povezati Delphi i Firebird13.01.2008. u 13:52 - pre 159 meseci
> Probao sam da ukucam putanju do baze, medjutim stalno pokazuje istu gresku
> I/0 error for "C:/Program fills/firebird/firebrird_2_0/Examples/Empbuild/ employee" Error while trying to open file unknown Win 32 error 3.

Greška 3 je "The system cannot find the path specified", dakle pogrešno si ukucao putanju. BTW, šta znači koja greška možeš saznati ako otkucaš
net helpmsg BrojGreske. Uradi ovako, bazu employee iskopiraj u root C: i nazovi je proba.fb, potom ukucaj C:\Proba.fb za putanju, tako gotovo da nećeš moći da pogrešiš u putanji.
 
Odgovor na temu

s.makic

Član broj: 137518
Poruke: 136
*.vdial.verat.net.



+1 Profil

icon Re: Kako povezati Delphi i Firebird13.01.2008. u 19:29 - pre 159 meseci
>Uradi ovako, bazu employee iskopiraj u root C: i nazovi je proba.fb, potom ukucaj C:\Proba.fb za putanju, tako gotovo da nećeš moći da
pogrešiš u putanji.<
Tako sam i uradio ali opet kad sam iz DB\IBX\SQLMonitor i startovao projekat opet ako idem putem pretrage kao da nema Proba.fb a ako ukucam put do baze pa pritisnem OK pokazuje mi sledecku gresku "Project MonitorDemo.exe raised exception cllas eibinterBaseError with message 'I/0 error for file "C:/Proba.fb" Error while trying to open file unknown Win32 error 2'. Process stopped. Use Step or Run to continue.". Bez obzira i ako izbrisem sve sto nastane posle pokretanja run i ponovno startujem run uvek mi se kako putanja do baze pojavljuje C:/Program fills/firebird/firebrird_2_0/Examples/Empbuild/ employee". Medjutim FlameRobin otvara Proba.fb bazu, a employee ne.
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2654



+73 Profil

icon Re: Kako povezati Delphi i Firebird13.01.2008. u 20:51 - pre 159 meseci
Verovatno opet unosiš pogrešnu putanju. Evo ti primer, samo treba da ga kompajliraš.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Kako povezati Delphi i Firebird

Strane: 1 2

[ Pregleda: 7001 | Odgovora: 38 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.