Citat:
masetrt: Prosto zato sto pored intervjua ne zele kandidatima za odredjeno mesto da prave i ispite, testove i slicne stvari nego se smatra da je to sto je neko zavrsio renomirani fakultet za tom i tom prosecnom ocenom dovoljna garancija da poznaje odredjene oblasti na nekom nivou.
Bicu cinican pa cu reci da je to (svrsavanje renomiranog beogradskog fajulteta) uglavnom dovoljan povod da se tim ljudima serviraju testovi
Ali salu na stranu, a i Ivan ti je objasnio, nije dozvoljena ta vrsta diskriminacije, bar ne otvoreno. Razlog zasto se uopste pominje diploma (a to se radi u stilu "Applicant must have a master’s degree in
relevant field") je trojak, i ovo je potvrdjeno od strane nekoliko HR menadzera sa kojima sam pricao:
1. Smanjenje suma, efektivno redukuje broj aplikacija koje ljudi salju na konkurs, samim tim manje posla za HR i hiring menadzera, pride eleminise "davljenike", ljude koji ne ispunjavaju ni jedan ili vrlo malo od uslova posla pa salju po APP principu (jos uvek cuvam CV jednog zidara koji je posle 30 godina zidarstva zavrsio office kurs i redovno se prijavljivao na nase konkurse za senior software architecta
).
2. Imigraciona regulacija, nepotrebno je primati prijave ljudi bez minimuma diplome koju drzava zahteva da bi izdala radnu dozvolu za slucaj da se razmatraju strani radnici
3. Redukcija troskova, ako se i prijavi neko ko ispunjava ostale uslove a ispod je zahtevane diplome, tekst konkursa se moze iskoristiti za ponudu sa redukovanom kompenzacijom. Mada sam iskreno ovo cuo samo u jednoj firmi.
Velike kompanije uglavnom striktno sprovode #1 jer su po prirodi uglavnom birokratizovane i eliminisu sve CV-eve koji ne podlezu konkursu pre nego sto hiring manadzer uopste moze i da ih vidi. Jedini nacin da se tu zaposli neko ko nije 100% po specifikaciji je da nego drugi na preporuku tutne CV hiring menadzeru na sto, pa se onda "iskroji" poseban konkurs za tu osobu. Za iskusne ljude bez diplome najbolje su mid-sized kompanije gde su HRovi obicno rudimentarni i jednosatvno sve CVeve prebace menadzeru pa u zavisnosti od istog i moze da se istakne dobar CV.
A Srbija, pa ovde se svasta desava, pocev od ove diskriminacije, pa preko blanko ostavki pa sve do zahtevanja od zenskih radnica da potpisuju da narednih 5 godina nece radjati (mada mi i dalje nije jasan koncept po kome se ovo sprovodi u delo?). Kad sam to bio spomenuo svojoj tadasnjoj koleginici Zizeli, trudnoj sa trecim detetom, znas sta je rekla? Rekla je kamo srece da joj nas sef trazi da to potpise, al bi se preko noci obogatila.
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić